Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Synne Garff, leder for Det danske bibelselskabs internasjonale arbeid i samtale med Ren.

Foto: Synne Garff, leder for Det danske bibelselskabs internasjonale arbeid i samtale med Ren.

Fra paragrafer til bibelvers

10. mars 2017. Tekst: Synne Garff, Det Danske Bibelselskab | Foto: Hans J. Sagrusten

Ren hadde en travel jobb som jurist i forsikringsbransjen. En dag fikk hun nok og forlot jobben.

– Det er noe av det beste jeg har gjort, sier hun.

Rens våkne øyne skjuler et urolig sinn. Den mørkeblå kjolen henger løst på kroppen.

– Slik går jeg kledd nå. Det er slutt på å gå med den stramme businessdrakten.

Ren Xiaolei er 33 år og utdannet jurist. For et par år siden forlot hun en hektisk jobb i forsikringsbransjen for å studere teologi. Hun bor nå på 18 kvadratmeter med sju medstudenter. Opprinnelig er Ren fra Henan-provinsen, i hjertet av Kina.

Fra Ren var liten hørte hun moren si at noe av det vakreste er å tjene Gud.

– Da jeg var 13-14 år ba jeg ofte til Gud. Jeg hadde et sterkt ønske om å bli pastor.

Men veien til å få oppfylt det ønsket ble lengre og vanskeligere enn hun hadde trodd.

Dro hjemmefra

Da hun var bare fjorten år gammel, forlot Ren foreldrene og reiste til en annen by. Her begynte hun å gå i en lokal kirke. I denne byen tok hun også videregående skole. Hele tiden var tanken der om å tjene Gud, men hun hadde ikke mot til å søke på teologistudiet. I stedet valgte hun å studere jus. Studiene finansierte hun ved å arbeide ved siden av. Etter jusstudiet fikk hun arbeid i et forsikringsselskap. Ren ble også gift og fikk en sønn.

– Jeg hadde et privilegert liv med familie, jobb, fine klær osv., men jeg ble mer og mer stresset og deprimert. Det var som om jeg befant meg i mørke. Jeg sloss med meg selv.

Ren opplevde en voldsom dragkamp: På den ene siden tryggheten ved det forutsigbare livet som jurist, på den andre siden en sterk dragning mot tjenesten i kirken. Tanken på å bli pastor så ut til å være den eneste veien ut av mørket. Hun var tretti år og hadde nærmet seg denne døren i snart tjue av dem. Hun var redd for å åpne døren til det nye livet. Men dette livet hadde en uforklarlig tiltrekning på henne, og heldigvis støttet mannen henne.

Målrettede studier

Ren søkte på bibelseminariet i Henan-provinsen, avla en opptaksprøve og ble tatt opp. Nå bor hun på et lite rom sammen med sju andre studenter. De sover i køyesenger, men hun drar hjem til mannen og sønnen en gang i uken.

– De første dagene på internatet var alle vennlige. Men stemningen ble fort spent, og så måtte luften renses.

På få kvadratmeter henger tøy og personlige eiendeler fra golv til tak. Det er ikke mye plass å snu seg på i den smale gangen mellom sengene.

– De fleste studentene er enebarn og ikke vant til å bo sammen med søsken. Etter litt justering går det mye bedre. En gang imellom holder vi pyjamasparty, det er veldig koselig.

Dagen begynner med bønn klokka seks om morgenen. Etter frokost starter undervisningen, den holder på til klokka ni om kvelden. I hjørnet av køyesenga ligger Bibelen. Når Ren legger seg, leser hun ofte noen linjer før hun sovner.

– Folk kommer ofte til meg med problemene sine. En del lider av depresjoner og dystre tanker. De har kanskje tillit til meg, fordi de fornemmer at jeg selv har møtt problemer i livet.

Utdannelsen finansieres av kirken hvor hun skal virke som pastor om et års tid. Hvis alt går som planlagt, kan hun bli ordinert om et par år. Det er ikke nødvendig å si at Ren er temmelig utålmodig etter å bli ferdig.

Ren Xiaolei er 33 år og utdannet jurist.
Ren Xiaolei er 33 år og utdannet jurist.

«Lidelsen gir utholdenhet»

Rens yndlingsbibelvers er fra Romerbrevet kapittel 5:

«Vi er også stolte over lidelsene. For vi vet at lidelsen gir utholdenhet, utholdenheten et prøvet sinn, og det prøvede sinn håp. Og håpet skuffer ikke, for Guds kjærlighet er utøst i våre hjerter ved Den hellige ånd som han har gitt oss.» (Rom 5,3-5)

Synne Garff er leder for Det danske bibelselskabs internasjonale arbeid. Hun er journalist og forfatter og er kjent som tidligere programleder for dansk frokost-TV.

Tilbake til innholdsoversikten
Vær med og støtt bibelarbeidet i Kina!

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO