Gå til innhold

2 Hvor lenge, Herre?
Vil du glemme meg for alltid?
Hvor lenge vil du skjule ansiktet for meg?

Vian Ghanim broderer dekorasjoner med bokstaven «nun»

Foto: Vian Ghanim broderer dekorasjoner med bokstaven «nun»

Broderer bokstaven som drev dem på flukt

09. mai 2017. Tekst og foto: Ann-Catherine Kvistad

Bokstaven «nun» ble malt på huset deres av IS. Det innebar at familien i huset var kristen og dermed fritt vilt. Nå broderer Vian Ghanim den samme bokstaven som fikk drevet dem på flukt.

Er du en av dem som har fått et håndbrodert bokmerke eller en juledekorasjon med den arabiske bokstaven «nun» på? Mange av våre trofaste støttespillere har fått dette.

Jeg skal endelig få møte en av kvinnene bak broderiene. Jeg har sett navnene deres, som står klistret på baksiden av håndarbeidene, og vært nysgjerrig på hvem de egentlig er.

I en dagligstue på gjestehuset i Amman i Jordan kommer de stille inn. En av dem er Vian Ghanim (52) fra Mosul i Irak. Hun er en av mange kristne som måtte flykte da IS angrep Mosul, og som nå lever et liv i usikkerhet, som flyktning i nabolandet Jordan.

Før krigen levde hun et liv som var til forveksling likt mitt eget, med ektemann og tre barn i Irak: Hun gikk på jobben hver dag, hadde barn som studerte, og var sammen med venner. Hun er utdannet lærer og arbeidet som faglærer i biologi.

Men så kom krigen og forandret alt. Først flyktet familien til Bagdad, og så videre til Jordan, hvor de er nå.

Det merket som hun og mange andre kvinner nå broderer på bokmerker og juledekorasjoner, er den arabiske bokstaven «nun», som tilsvarer «n» på norsk. Det er IS som har brukt bokstaven som et merke på de kristne. Bokstaven står for «Nasareer», altså «kristen». Når den blir malt på huset, betyr det at alt av både inventar, dyr og mennesker er fritt vilt. Mitt første spørsmål til Vian er derfor:

– Hva betyr det for deg å brodere dette merket?

– Det er både godt og vondt. Merket ble gitt oss kristne av terroristene i IS. Det viste at vi ikke er som andre, at vi er annerledes. Å lage disse tingene gir mening og innhold til mitt liv fordi at jeg enkelt får vise hva IS står for og gjør. Samtidig gir det en inntekt til meg og min familie.

Det siste er svært viktig, fordi Irakiske flyktninger ikke får arbeidstillatelse i Jordan. Vians inntekter fra sy-prosjektet er derfor familiens eneste inntekt.

– Hva tenker du om livet nå, og om framtiden?

Vian sukker og ser ned på hendene sine.

– Det er vanskelig økonomisk, og vi har ikke noe håp. Vi vet ingenting om framtiden og har ingen innflytelse over hva som vil skje med oss. Vi «flyter» i uvisshet, hvis du forstår hva jeg mener. Jeg frykter for framtiden og hva den vil bringe.

– Mitt eneste ønske er at barna mine skal få gjøre ferdig utdannelsen sin. Mannen min og jeg har tre barn. Den eldste er nå 27 år og nesten ferdig utdannet lege. Datteren vår på 26 år var godt i gang med farmasistudier da krigen kom. Den yngste er 22 år og hadde så vidt startet studiene da vi måtte flykte.

– Har du et ønske for deg selv?

Vian blir stille og snur hodet bort.

– Nei. Kun for barna mine, at utdannelsen ikke skal være forgjeves, at den skal komme til nytte.

Vian har opplevd ekstremisme og krig på nært hold, men heldigvis klarte hele familien å flykte. Det viktigste er at de er i live, og er sammen.

– Er det OK for deg at jeg forteller din historie til våre norske givere, og viser dem et bilde av deg? – Ja selvsagt, sier Vian.

Vi går ut på terrassen, og hun smiler som de fleste gjør når de skal tas bilde av. Men vi vet litt om hva som ligger bak smilet.

«N» for «nasareer»

Mange av Bibelselskapets givere fikk i 2016 et bokmerke eller en juledekorasjon (bildet) med bokstaven «nun», som takk for støtten til bibelspredning blant forfulgte kristne.

Etter erobringen av storbyen Mosul i 2014 begynte terrorgruppen IS å merke husene til kristne med den arabiske bokstaven «nun», som står for «nasareer», dvs. «kristen». Tusenvis av kristne, yezidier og sjiamuslimer flyktet fra sine hjem.

Som følge av forfølgelsen startet det i 2014 en internasjonal kampanje i sosiale media for å øke bevisstheten om situasjonen for religiøse minoriteter i Irak. Mange kristne endret profilbildene sine på Facebook og Twitter til bilder av bokstaven «nun» for å vise sin støtte. Etter denne kampanjen blir bokstaven ofte også kalt for «Nasareer-tegnet». (kilde: Wikipedia)

Mange av Bibelselskapets givere fikk i 2016 et bokmerke eller en juledekorasjon (bildet) med bokstaven «nun», som takk for støtten til bibelspredning blant forfulgte kristne i Syria og Irak. Kvinnen som er intervjuet på denne siden, er en av dem som har brodert disse gavene.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO