Gå til innhold

2 Noen fariseere kom og spurte ham: «Har en mann lov til å skille seg fra sin kone?» De ville sette ham på prøve.

Bare noen minutter etter at han bestilte den, har Adel Gourgy sin nye bibel i hånden.

Foto: Bare noen minutter etter at han bestilte den, har Adel Gourgy sin nye bibel i hånden.

– Denne bibelen skal vi lese i butikken vår

09. mai 2017. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

På noen få minutter er bibelen framme hos kundene - en familie som holder butikken sin åpen i 19 timer i døgnet. «Denne bibelen skal vi ha i butikken, så vi kan lese i Bibelen også her», sier de.

I Helwan sør for Kairo driver ekteparet Sanaa og Adel Gourgy en liten butikk. De selger utstyr til mobiletelefoner, som batterier, ledninger og minnekort. De bytter på å være i butikken, som er åpen i nitten timer om dagen, sju dager i uka. De to største barna på tolv og fjorten år hjelper også til.

– Etter at det egyptiske pundet ble devaluert, er det færre som kjøper småting til mobiltelefoner, sukker Adel.

– Derfor må vi holde åpent så lenge som mulig, for å klare å tjene nok penger.

Da Adel ringte 19 250, telefonnummeret til Bibelselskapet, kom han til den nærmeste bibelbutikken. Den ligger ikke så langt fra deres egen forretning. Straks bibelen var bestilt, fant Yousif i bibelbutikken fram en bibel, pakket den inn og ga den til Bishoy på 17 år.

Bishoy går i andre klasse på videregående skole. Han har deltidsjobb med å distribuere bibler. Han har fått tilbud om bedre betalte jobber andre steder, men han vil heller arbeide i bibelbutikken.

– Arbeidet til Bibelselskapet er mye viktigere, sier han.

– Folk i Egypt trenger å få et godt forhold til Gud. Gjennom Bibelen vet jeg at forholdet mellom Gud og mennesker blir godt og vakkert!

Bishoy setter seg på sykkelen. Han manøvrerer forsiktig mellom bilene i de smale gatene og svinger snart inn på fortauet utenfor butikken til familien Gourgy. Adel kommer ut og tar imot pakken. Det har ikke gått mer enn fem minutter siden han bestilte bibelen, og nå har han den i hånden. Betalingen blir ordnet kontant, før Bishoy sykler tilbake til bibelbutikken.

– Vi kjøpte denne bibelutgaven fordi den ikke er så dyr, sier Adel.

Den lave prisen er gjort mulig på grunn av økonomisk støtte fra bibelvenner i andre land, blant annet Norge.

– Vi har en bibel hjemme. Men vi ville ha en i butikken, så vi kan lese i Bibelen her også, siden vi er her hele dagen, sier Adel.

På veggen i butikken henger det et bilde av pave Shenouda, som var pave i den koptiske kirken i mer enn førti år. Slike bilder er et vanlig syn hos koptiske kristne.

Et produkt fra Bibelselskapet som også ofte er å se i butikkene til kristne, er en kalender med et bibelvers for hver dag. Innehaveren har kalenderen stående på disken. Slik kan han både lese dagens bibelord og avlegge et vitnesbyrd overfor kundene sine.

Jeg spør hvordan kundene reagerer på at innehaverne er kristne.

– De vet at vi er kristne. De fleste kundene våre er også kristne. Vi har lært om Bibelen helt fra barndommen, så det er klart at vi må ha en bibel her!

I et land hvor det er få nettbutikker og hvor de færreste har bankkort, er levering på døra den tryggeste måten å distribuere bibler på. En annen utvei er å kjøpe en bibel i den lokale kirken. Alle kirker har en hylle eller et skap hvor medlemmene kan kjøpe en bibel eller en annen bok fra Bibelselskapet. Men familien Gourgy valgte altså den enkleste måten - levering av Bibelen på døra.

Takk for at du fulgte Bibelens vei fra lager til leser i Egypt. Gjennom det store nettverket av lager og butikker kan Bibelselskapet nå hele det store landet på bare noen timer. Takk for din støtte til dette viktige arbeidet!

Leser Bibelen sammen

Karas (4)
Karas (4)

– For mange som får en bibel, er dette den eneste bibelen i huset, sier Mumtaz Kamel Ayoub.

– De samler hele familien for å lese høyt. Vi må huske at den koptiske kirken er en veldig muntlig kirke, så folk er vant til å lytte.

– Koptiske familier følger ofte en bibelleseplan og bruker den som bokmerke. Hver dag leser de gjerne tre kapitler i Bibelen pluss en bibelsk salme.

– Lekfolk som har en tjeneste i kirken, er pålagt å lese hele Bibelen hvert år. Dette gjelder for eksempel de som har en tjeneste i søndagsskolen.

– Dette er helt vanlig! Koptiske kristne leser i Bibelen hver dag - derfor ber de også om stadig flere bibler!

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO