Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Biblene kommer fra trykkerier i Kina og Korea og stables i hovedlageret i Kairo.

Foto: Biblene kommer fra trykkerier i Kina og Korea og stables i hovedlageret i Kairo.

– En effektiv kjede fra lager til leser

09. mai 2017. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

En familiefar ringer 19 250, det femsifrede telefonnummeret til Bibelselskapet i Egypt. Slik starter veien fra lager til leser for en bibel i Egypt. I denne reportasjen får vi følge med på veien.

Telefonsamtalen går automatisk til den nærmeste av de femten butikkene til Bibelselskapet. Ideen til det enkle telefonnummeret kom fra generalsekretær Ramez Atallah. Han så at en pizzakjede hadde et slikt nummer og spurte seg selv: «Hvorfor skal det være enklere å bestille en pizza enn en bibel?»

– Bibelen er alt på vei, kan Yousif Isaac (30) i bibelbutikken fortelle.

Yousif pakker inn den bibelen som kunden bestilte, og gir pakken til Bishoy på 17 år. Bishoy er en av mer enn tretti unge medarbeidere som leverer bibler på døra. Han setter seg på sykkelen og forsvinner rundt hjørnet.

Noen av biblene som Bishoy leverer, er betalt av norske givere. Norske bibelvenner har i mange år støttet bibelarbeidet i Egypt. Senest i 2015 gikk gavene på Bibeldagen til Egypt. Hver gang Bishoy trår av sted for å levere en bibel, er vi derfor med på å gjøre det mulig.

Vi støtter en svært effektiv kjede av bibler, som går fra de store bibeltrykkeriene i Kina og Korea til kunden i Egypt. Mange av biblene kommer fra bibeltrykkeriet i Nanjing i Kina. Siden oppstarten i 1987 er det trykt mer enn 150 millioner bibler der. Halvparten er bestilt fra bibelselskaper i andre land, som Bibelselskapet i Egypt.

Fra Kina kommer biblene til hovedlageret i Kairo. Herfra blir det distribuert to millioner bibler, nytestamenter og andre bøker hvert år. Fra sju mindre lager går det varebiler som forsyner bibelbutikkene med bøker. I tillegg skaffer de bøker til utsalg i kirker og klostre.

Hovedlageret i Kairo er stort og moderne. Datasystemet gir full oversikt over hva de har inne. – Vi har nettopp fått to fulle konteinere fra Østen, så nå er det ca. 125 000 bibler her inne, smiler lagersjef Adel Ezzat.

– Men de blir ikke liggende lenge. I snitt ligger en bibel på lager i bare to måneder før den er ute i en av butikkene.

Lagersjef Adel Ezzat og salgssjef Ehab Tanas med en bibel i stor skrift som selges til nedsatt pris til synshemmede.
Lagersjef Adel Ezzat og salgssjef Ehab Tanas med en bibel i stor skrift som selges til nedsatt pris til synshemmede.

– Hvert år passerer det 260 000 bibler gjennom dette lageret, smiler Ezzat og stryker med hånden over en av stålreolene.

– Jeg vet at disse biblene vil bli til stor velsignelse for dem som får dem.

Aller mest går det av den billigste utgaven av Det nye testamentet.

– På den årlige bokmessa i Kairo selger vi dem for to egyptiske pund, sier Ezzat. Det tilsvarer en norsk krone.

– Bare under bokmessa i år solgte vi fem tusen, og på et år går det omkring 100 000.

Noe av grunnen er at mange kristne deler dem ut i begravelser. Det er nemlig vanlig å dele ut et minnehefte om den som er gått bort. Kristne familier deler ut nytestamenter i stedet. De limer inn bildet av den som er død. Så gir de nytestamentet til alle.

Samir Ibrahim (42) er omreisende bibelselger. Han forteller at det er stort behov for bibler til nedsatt pris.

– I mitt område vil jeg anslå at seksti prosent av de kristne ikke har råd til å kjøpe en bibel til full pris. Det er stort behov for bibler til nedsatt pris - større enn det vi kan klare å levere.

– Hva sier folk når de får kjøpt en rimelig bibel?

– De blir veldig glade! De kan ikke tro at de skal få kjøpt en stor bibel for bare 75 pund (35 kroner). Men hvor mange slike bibler vi kan selge, kommer helt an på støtten fra andre land.

– Mange eldre ber om bibler

Samir Ibrahim
Samir Ibrahim

Bibelselgeren Samir Ibrahim møter kristne i ulike kirker i området sitt, øst for Kairo. Mange eldre ber ham inntrengende om å få kjøpe en bibel med stor skrift. Men han har altfor få av dem.

– Vi har bare fem tusen bibler i stor skrift å fordele over hele Egypt - det er bare to hundre til hver av oss selgere!

– Derfor må jeg vurdere nøye hvem som virkelig trenger denne bibelen. Allerede nå, før mars er omme, er jeg tom for bibler med stor skrift. Nå må jeg vente helt til høsten før jeg får nye.

Se en video om denne historien

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO