Gå til innhold

1 Visdommen har bygd seg hus
og hugget til sine sju søyler.

Ramez Atallah er generalsekretær i Bibelselskapet i Egypt.

Foto: Ramez Atallah er generalsekretær i Bibelselskapet i Egypt.

Ikke en gammel legende

09. mai 2017. Av: Ramez Atallah, generalsekretær i Bibelselskapet i Egypt | Foto: Tor Tjeransen

Kjære venner! Takk til alle dere som har uttrykt deres medfølelse, og takk for alle bønner etter de tragiske bombeangrepene i kirkene i Tanta og Alexandria i Egypt.

Palmesøndag er en av de travleste dagene i vårt kirkeår. Egyptiske kristne bærer vevde palmeblader. De synger «Hosianna, Davids sønn!» Det er en dag med gledelig feiring.

Så eksploderte den første bomben.

Mange av de kappekledte korsangerne i gudstjenesten fikk øyeblikkelig byttet ut sine blodige kapper med martyrenes kapper, som er vasket hvite i Lammets blod (Joh Åp 7,14). Noen få timer senere eksploderte den andre bomben i Aleksandria. En selvmordsbomber detonerte sin eksplosive ladning utenfor St Markus-kirken. Til sammen gikk 46 mennesker fra å feire i tro, til å feire ved å møte sin Frelser ansikt til ansikt. Mange flere ble såret.

Begravelsene ble en blanding av sorg og glede. En biskop forklarte det slik:

«Det er sant at vi elsker martyriet. Men vi elsker også livet. Vi hater ikke livet på jorden. Gud skapte oss på jorden for å leve, ikke for å dø. At vi aksepterer døden, betyr ikke at vårt blod er billig eller at det ikke betyr noe for oss. Vi begår ikke selvmord. Men vi vitner om Herren, enten ved våre liv, eller ved vår overgang til himmelen. Hvis vi lever, så lever vi for Herren. Og hvis vi dør, så dør vi for Herren.»

Det koker i sosiale medier. I mange tilfeller er muslimer opprørt over det blinde og onde hatet ved disse handlingene. Mange har uttrykt sin frustrasjon over de kristne og deres snakk om kjærlighet og tilgivelse. Som ved tidligere angrep, er sannsynligheten for hevn minimal. Familiene omfavner martyriet som en gave fra Gud.

Et TV-klipp viser en muslimsk journalists forbauselse når han hører ordene fra enken etter dørvakten som hindret selvmordsbomberen i Alexandria å komme inn på gårdsplassen foran kirken. På denne måten reddet han mange liv. (se video). Det som skjer i Egypt, er ikke en 2000 år gammel legende, men et moderne, levende vitnesbyrd om kraften i kristen tro. Be for Martyrenes Kirke, når de trofast lever etter Jesu eksempel og lære om å tilgi og gå videre i livet. Be om tålmodighet midt i sorgen. Be om seier over bitterhet og sinne. Be for vår kirke og våre verdslige ledere.

Jeg håper du blir inspirert av de egyptiske kristne, og av deres tro som vitner om påskens sanne budskap.

Med vennlig hilsen i Kristus, Ramez Atallah, generalsekretær i Bibelselskapet i Egypt.

Se tv-klipp fra Egypt

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO