Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

Mumtaz Kamel Ayoub besøker kristne terrorofre med bibler og barnebøker.

Foto: Mumtaz Kamel Ayoub besøker kristne terrorofre med bibler og barnebøker.

Tar imot Guds Ord midt i forfølgelsen

09. mai 2017. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Mumtaz Kamel Ayoub fra Bibelselskapet i Egypt besøker familiene til kristne som er rammet av terror. Både vanlige bibler og barnebibler blir tatt svært godt imot, forteller han.

Jeg besøkte Egypt to uker før palmesøndag, like før 45 kristne ble drept i to bombeangrep mot kristne kirker. Den gangen kunne Mumtaz fortelle om sterke møter han hadde hatt med familier som måtte flykte fra forfølgelsen i El Arish, nord på Sinaihalvøya.

Tretten menn var blitt drept, rett foran øynene på familien, i løpet av februar. Siden den gang har fem hundre familier flyktet fra byen. 135 av dem er samlet i Ismaelia i Suezområdet. Der har de fått besøk av Mumtaz og et team fra Bibelselskapet, som hadde med nye bibler til dem.

– Biblene og barnebøkene ble tatt svært godt imot, sier han.

Nå er Bibelselskapet igjen engasjert i oppfølgingen av etterlatte, denne gangen etter de grusomme terroraksjonene i Tanta og Aleksandria på palmesøndag. Generalsekretær Ramez Atallah i Bibelselskapet i Egypt forteller at de besøker både de skadde og de etterlatte etter angrepene.

– Jeg er nettopp kommet tilbake fra Tanta. Alle de sårede som ligger på sykehus i Tanta og i Aleksandria, har fått besøk av våre ansatte der. Både de sårede, familiene deres og alle som har mistet sine kjære, får en stor bibel fra Bibelselskapet. Slik ønsker vi å sette mot i dem og velsigne dem. Jeg vil takke dere i Norge for deres bønner og deres støtte til oss i Egypt, sier Ramez.

Også flyktningene fra Sinai-halvøya har fått nye bibler fra Bibelselskapet. Mumtaz fikk dele ut både vanlige bibler og illustrerte barnebibler. Møtet med de kristne fra El Arish gjorde sterkt inntrykk.

– Disse familiene har flyktet fra alt de hadde, til og med fra biblene sine. Nå bor de i ulike kirker i Ismaelia, og de kan aldri mer vende tilbake til hjembyen. Forfølgerne har tatt alt de eide, også huset og møblene deres.

– Da jeg snakket med barna, skrek de at de aldri mer ville tilbake. For de hadde opplevd juling og mobbing hver eneste dag på skolen - ofte var også lærerne med på det.

Da Mumtaz leste Jesu ord fra Bergprekenen for familiene, var reaksjonene sterke: «Salige er dere når de for min skyld håner og forfølger dere, lyver og snakker ondt om dere på alle vis. Gled og fryd dere, for stor er lønnen dere har i himmelen!» (Matt 5,11-12)

– Mange begynte å gråte høyt da de hørte disse ordene. Selv om teksten er to tusen år gammel, opplevde familiene fra El Arish at dette var ord som handlet nettopp om dem!

– Jeg har alltid vært glad i disse ordene. Men nå - i denne sammenhengen - ble de ekstra sterke. Ordene trengte ingen kommentarer fra min side - teksten talte sterkt nok for seg selv. Jesu ord taler veldig direkte til mennesker!

Etter den store eksplosjonen i Kairo i desember produserte Bibelselskapet en traktat og en video som ble lagt ut på Facebook. Der siteres det bibelverset som mer enn noe annet kjennetegner responsen fra de kristne på terroren de blir utsatt for. Det er Jesu ord «Elsk deres fiender!» (Matt 5,44). Videoen har blitt sett av mer enn en halv million mennesker så langt.

Med denne bibelske holdningen møter de kristne i Egypt stadig nye terrorangrep. Deres respons er et sterkt vitnesbyrd om kraften i Jesu ord. La oss fortsette å be for våre søsken i Egypt.

Men jeg sier dere: Elsk deres fiender, velsign dem som forbanner dere, gjør godt mot dem som hater dere, og be for dem som mishandler dere og forfølger dere. (Matteus 5,44)

Ja, det kommer en tid da de som slår dere i hjel, skal tro at de utfører en tjeneste for Gud. Det skal de gjøre fordi de verken kjenner min Far eller meg. Dette har jeg sagt dere for at dere skal huske at jeg sa dette om dem, når deres tid kommer. (Johannes 16,2-4)

To av bibelversene som blir sitert i materiellet som Bibelselskapet i Egypt produserte etter bombeangrepet i katedralen i Kairo i desember 2016.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO