Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

Generalsekretær Khalmat Ashirov (t.v.) - her med en russisk bibel - ønsker den nye bibelen på usbekisk velkommen.

Foto: Generalsekretær Khalmat Ashirov (t.v.) - her med en russisk bibel - ønsker den nye bibelen på usbekisk velkommen.

Endelig ny bibel i Usbekistan

28. november 2017. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Hans J. Sagrusten

Tidligere i år ble den nye bibeloversettelsen til usbekisk innviet på en stor tilstelning i Tasjkent. Det var en stor og gledelig feiring, selv om det var bare 5000 eksemplarer som kom inn i denne omgang.

Å få ferdig denne oversettelsen har tatt svært lang tid. Ikke minst fordi det ikke var noen kirke blant dette folkeslaget da Sovjetunionen ble oppløst. Når denne oversettelsen endelig er på plass, er det mer enn 30 millioner mennesker som for første gang har tilgang på Guds Ord på sitt eget hjertespråk.

Til det er ikke 5000 eksemplarer mye, vil du nok tenke. Og det er riktig. Utfordringen nå er å skaffe tillatelse til å trykke og importere flere bibler på usbekisk, og her må vi smøre oss med tålmodighet.

På den annen side er oversettelsen nå tilgjengelig i elektronisk versjon. Den kan enkelt lastes ned til en mobiltelefon, med eller uten tillatelse. Med moderne teknologi er det mulig å nå svært langt ut, og til en pris som nærmer seg null. Bibelen på mobilen erstatter ikke en trykket bibel på papir, men den er et godt hjelpemiddel, og mye bedre enn ikke å ha noe.

De fleste usbekere bor naturlig nok i Usbekistan, men det bor også over tre millioner av dem i Afghanistan og mange i de andre landene i Sentral–Asia. Også de vil ha glede av den nye bibelen.

La meg legge til et annet perspektiv: Svært mange av de som har utført terrorhandlinger i verden de siste to årene, har usbekisk bakgrunn. Det understreker med enda større alvor hvorfor det haster å gi dette folket evangeliet, budskapet om at Gud elsker alle mennesker.

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO