Gå til innhold

16 Men hva skal jeg sammenligne denne slekten med? Den ligner barn som sitter på torget og roper til hverandre:

Alysney Rodriguez Galan, Bibelkommisjonen på Cuba

Foto: Alysney Rodriguez Galan, Bibelkommisjonen på Cuba

– Mange har mistet bibelen sin

27. november 2017. Tekst og foto: Hans J. Sagrusten

Havet ligger stille og rolig bak Alysney Rodriguez Galan fra Bibelkommisjonen på Cuba. Men i september reiste havet seg og trengte langt inn over land. 60 000 hus ble ødelagt.

Gjennom fire døgn i begynnelsen av september herjet den tropiske orkanen «Irma» langs nordkysten av Cuba. Etter at de umiddelbare behovene for hjelp er dekket, blir det klart at mange kristne også har mistet sin eneste bibel.

– Når en bibel blir ødelagt, er det en hel familie som mister bibelen sin, forteller Alysney.

– For på Cuba bor hele storfamilien sammen, både barn, foreldre og besteforeldre - og gjerne en onkel eller tante. Så den ene bibelen de har, er hele familiens bibel. Hvis denne bibelen blir ødelagt, er det kanskje seks eller sju personer som mister den bibelen de leser i daglig.

Alysney vet hvor glade de kristne på Cuba blir for å få en bibel.

– Jeg husker en av naboene mine gråt da hun fikk en bibel. Hun kysset meg da hun fikk den - og så sprayet hun den med parfyme. En så vakker bok skulle også lukte godt!

Derfor er det også ekstra sårt når husets eneste bibel blir ødelagt, som i en orkan.

«Vår åndelige mat»

Høsten 2012 ødela orkanen «Sandy» 180 000 hus på den østlige delen av Cuba. Den gangen besøkte vi en adventistkirke i byen Santiago som var hardt rammet. Mange sørget over ødelagte bibler.

– Tre hundre mennesker i kirken min mistet bibelen sin i orkanen, sa pastoren til oss.

– De eldre i menigheten sier: Etter orkanen har regjeringen gitt oss sukker, ris og mel. Men Bibelen, vår åndelige mat - hvem skal gi oss den igjen?

Denne gangen er det ikke bare en del av landet som er rammet. I de dramatiske dagene i september ble hele nordkysten av Cuba herjet av den tropiske orkanen. I motsetning til tidligere orkaner rammet «Irma» ikke bare en eller to regioner, men hele 13 av Cubas 16 regioner.

Ti mennesker mistet livet. Det ble sendt ut orkanvarsel i god tid, og folk i utsatte områder ble evakuert. – Folk vet hva de skal gjøre når orkanene kommer, forteller Alysney.

– Skolebarna trener jevnlig på hvordan de skal forholde seg. Vi forbereder oss til hver ny orkansesong, som varer fra juni til november. Bare i år har det vært tretten orkaner i Karibia.

60 000 hus

Det er oversvømmelsene som har gjort størst skade denne gangen. De som bor nær kysten eller ved elvene har blitt hardest rammet. Men orkanen «Irma» var uvanlig kraftig.

– Folk ved kysten vet hvor langt opp på land vannet pleier å nå, sier Alysney.

– Men denne gangen var det annerledes. Vannmassene trengte mye lenger inn i landet enn tidligere. For første gang på førti år mistet flere mennesker livet i en orkan. De ti som omkom, var folk som ikke fulgte myndighetenes pålegg om å evakuere. Så mange som 60 000 hus skal være ødelagt i orkanen.

– Mange har ikke noe hus å vende tilbake til, sier Alysney.

– Folk har mistet alt, både bilder og personlige minner. Det er også mange som har mistet bibelen sin. Her om dagen fikk vi besøk av en pastor som skulle dra til et av de hardest rammede områdene. Han ba om å få med seg 100 bibler å dele ut.

Nå samarbeider kirkene om å hjelpe de som er rammet. Alle de seksten distribusjonssentrene til Bibelkommisjonen er uskadet etter orkanen. Ut fra disse sentrene blir det delt ut tusenvis av nye bibler. Det er stadig stort behov for bibler på Cuba.

Alysney Rodriguez Galan, Bibelkommisjonen på Cuba

– Jeg husker en av naboene mine gråt da hun fikk en bibel. Hun kysset meg da hun fikk den - og så sprayet hun den med parfyme. En så vakker bok skulle også lukte godt!

Alysney Rodriguez Galan, Bibelkommisjonen på Cuba

Tilbake til innholdsoversikten
Gi en bibelgave til Cuba

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO