Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

Ann-Catherine Kvistad besøkte Haiti i februar 2018.

Foto: Ann-Catherine Kvistad besøkte Haiti i februar 2018.

– Behovet er stort

22. mai 2018. Tekst: Hans J. Sagrusten og Ann-Catherine Kvistad | Foto: Andrea Rhodes, De forente bibelselskaper

Ann-Catherine Kvistad har mange inntrykk etter møtet med Haiti. Ønsket om å få bibler og bøker til bruk i skolen er det sterkeste.

– Hva husker du best fra ditt besøk på Haiti i vinter?

– Det må være setningen «Barna trenger bibler, madame!» De ordene hørte jeg mange ganger. Som gjest fra det fredelige Norge trodde jeg at det var andre inntrykk som kom til å dominere, som sult og fattigdom, vold og naturkatastrofer - i tillegg til møtet med voodoo-tradisjonen. Men det er ønsket om bibler som sitter igjen.

– Er det folket selv om ber om bibler?

– Ja, som jeg har opplevd så mange andre steder, er det innbyggerne i landet som kjenner forholdene best. De har tenkt på problemene sine lenge, og de har funnet at løsningen ligger i Bibelen.

– Ved en av skolene jeg besøkte, mangler de egentlig det meste: De har lite læremateriell, taket lekker, og det er ikke noe bibliotek der. Likevel har de kontaktet Bibelselskapet på Haiti med spørsmål om kristne hefter, bibler og nytestamenter til elevene.

– Hvorfor spør de etter bibler og bøker, når de har så mange ulike problemer?

– Jeg fikk forskjellige svar på dette, alt etter hva utfordringene var i de ulike områdene. Men jeg kan oppsummere svarene slik: For det første gjør Bibelen at folk slutter med voodoo og tar sine egne valg, og de begynner å føle seg elsket av Gud. For det andre gir Bibelen håp om en bedre framtid, selv for de aller fattigste. Og for det tredje får Bibelen folk til å slutte med vold og drap. Så folk erfarer rett og slett at Guds Ord setter dem fri fra det som tynger dem.

– Hva skjer når et skolebarn får en bok med bibelhistorier?

– De lærerne jeg møtte, sa at barna tar med seg bøkene hjem og leser høyt for foreldrene sine. Så det er ikke bare barna som får glede av bibelbøkene, men hele familien.

– Er det vanlig at barn leser for foreldrene sine?

– Vi må huske at 60 prosent av den voksne befolkningen på Haiti ikke kan lese og skrive. Derfor er det helt vanlig at barna leser for foreldrene. Dette vet selvsagt lærerne, og de ønsker å bruke dette til å gjøre livet bedre for både barna, foreldrene og hele samfunnet.

– Har folk råd til å kjøpe en bibel på Haiti?

– Nei, penger til å kjøpe bibler finnes det veldig lite av. Arbeidsløsheten på Haiti ligger rundt 70 prosent, og de som har en jobb, tjener bare 25 kroner hver dag. Det er ikke nok til å leve av. – Hva ønsker du å formidle fra Haiti til bibelvennene i Norge?

– Hvis dere ønsker å hjelpe barna på Haiti, vil jeg be dere om å gi en gave til bibler, nytestamenter og kristne hefter til bruk i skolene. For det er dette Bibelselskapet på Haiti ber om, og det er de som kjenner forholdene best. Behovet er stort, og Bibelselskapet er klare til å trykke bøker og materiell.

– Har du fått med deg et spesielt bibelvers fra Haiti?

– Jeg vil hilse med favorittverset til rektor Brunette: «Da sa de: ‘La oss gå i gang med å bygge!’ Og de tok fatt på det gode verket.» (Nehemja 2,18). Barna vil snart være voksne, og hvis du og jeg kan gi dem Bibelen med på veien, gir vi dem en bedre fremtid.

Rektor Brunette Chery Helios, Cité Soleil
Rektor Brunette Chery Helios, Cité Soleil

«Og de tok fatt …»

«Da sa de: ‘La oss gå i gang med å bygge!’ Og de tok fatt på det gode verket.»

(Nehemja 2,18)

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO