Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

– Foreldrene sørger for at barna kommer nyvasket og i rene uniformer på skolen, forteller rektor Brunette.

Foto: – Foreldrene sørger for at barna kommer nyvasket og i rene uniformer på skolen, forteller rektor Brunette.

– Den som har Gud i sitt hjerte, vil aldri drepe

22. mai 2018. Tekst: Ann-Catherine Kvistad | Foto: Andrea Rhodes, De forente bibelselskaper

«Barna må få en bibel», sier rektor Brunette i Haitis voldeligste by. For når barna leser fra Bibelen for foreldrene sine, blir ikke bare familiene forandret - hele samfunnet blir nytt.

Cité Soleil er kjent for å være Haitis voldeligste by. Det sier ikke lite i et av verdens voldeligste land. Men når vi besøker skolen, kommer en velstelt dame i rosa drakt smilende mot oss:

– Velkommen til Citè Soleil, madame - og tusen takk for at dere tør å komme hit!

For få år siden var skyting og opptøyer hverdagen her, kan hun fortelle. Nå er det heldigvis roligere, men det er ikke mange som våger å besøke denne byen.

Den smilende damen er skolens rektor, Brunette Chery Helios. Siden 1982 har hun drevet denne skolen. For tre år siden var volden utenfor skolemurene på sitt verste.

– Jeg gjemte meg under pulten flere ganger når gjengene skjøt med automatvåpen utenfor murene, forteller hun.

– De som kunne, flyttet fra området. Kun de aller fattigste ble igjen.

– Hvorfor har du valgt å drive skole her?

– Vel, valgte og valgte … Jeg ble utfordret til å starte skole her fordi det var et stort behov. En misjonær ba meg tenke på om ikke dette kunne være noe for mannen min og meg. Det var langt hjemmefra, men Gud kalte oss hit. Så kom den voldelige perioden med våpen og gjenger, og mannen til Brunette døde.

– Det var en fryktelig tid. Bibelen har alltid vært min styrke, og i denne perioden ba jeg mye. Jeg ba og gråt. Jeg gikk så langt som til å love livet mitt til Gud hvis han stoppet uroen.

– Og her er du fremdeles?

– Gud stoppet opptøyene, og her er jeg fremdeles, ja, sier hun med et smil.

– Har du foreldrene og nabolagets støtte?

– Ja, foreldrene følger opp. De er veldig fattige og har ikke penger, men de sørger for at barna kommer nyvasket og i rene uniformer på skolen. Det er viktig å være velkledd, for da blir barna stolte av å gå på skolen. Foreldrene har faktisk blitt så gode på dette, at resten av nabolaget kaller disse barna rike, fordi de er så velstelte!

– Hvorfor ønsker du kristent materiell til din skole? Vel, slik det er nå må vi bruke plakater med bilder, og bare læreren har en bibel. Det blir jo ikke læring av det! Barna må også ha en bibel. For da leser de hjemme for foreldrene sine, og hele familien blir kristne. Når familier blir kristne, blir det mindre vold i nabolaget. Jeg sier det slik: «Den som har Gud i sitt hjerte vil aldri drepe».

– Hva tenker du om fremtiden for barna her, er det håp for dem?

– Å ja, det er det! Mange barn fra denne skolen har allerede gått på universitet og blitt leger, ingeniører, lærere og advokater.

Kvaliteten på undervisningen får vi selv en liten smak på ved besøk i første klasse. Vi får være med og dele ut et bibelhefte. Til forskjell fra andre skoler vi har besøkt på Haiti, kan seksåringene lese teksten rett fra det nye heftet vi nettopp har gitt dem. Med tanke på at de fleste foreldrene hverken kan lese eller skrive, og at mange av dem er gjengledere og drapsmenn, er dette imponerende.

Brunette tar meg varmt i hånden når vi drar, takker nok en gang for besøket. Hun ber meg si følgende til norske bibelvenner:

– Elevene her er barn i dag, men voksne i morgen.

Din bibelgave vil gi en bedre fremtid på Haiti.

– Vi trenger bibler

Rektor Brunette Chery Helios sammen med Ann-Catherine Kvistad.
Rektor Brunette Chery Helios sammen med Ann-Catherine Kvistad.

– Vi trenger barnemateriell med bilder, vi trenger bibler og nytestamenter, og materiell om hvordan en skal leve som en kristen. Vi trenger også hefter som forteller historiene til kjente mennesker i Bibelen, forteller rektor Brunette Chery Helios.

– På denne måten kan vi sikre oss at barna både får Guds Ord, samtidig som de lærer å leve som kristne. Heftene med bibelhistorier vil jeg bruke til leseopplæring. Så får de Guds Ord og veiledning der også!

Tilbake til innholdsoversikten

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO