Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

– Det er ingen ting jeg heller ønsker enn å få min egen bibel, sier Mulenesh Tekele (20).

Foto: – Det er ingen ting jeg heller ønsker enn å få min egen bibel, sier Mulenesh Tekele (20).

Drømmer om egen bibel

12. februar 2019. Tekst: Martin Eikeland | Foto: Hans J. Sagrusten

For den fattige vaskehjelpen Mulenesh Tekele er det å få seg en egen bibel bare en fjern drøm.

– Jeg tjener 700 birr (210 kroner) i måneden, og jeg betaler 450 birr i husleie, så det blir ikke mye til overs til mat og klær. En bibel koster 100 birr – for meg er det helt umulig å legge av så mye penger av lønnen min, sier Mulenesh Tekele (20).

Hun arbeider på et av de fineste hotellene i hjembyen Hossana i Etiopia. Hvis vi regner forholdet mellom lønnen hennes og prisen på en bibel om til norske forhold, måtte en norsk hotellarbeider med vanlig lønn ha betalt 3800 kroner for en ordinær bibel.

Hushjelp i Wales

For bibelselskapene i alle land er historien om Mary Jones selve grunnfortellingen.

Den unge hushjelpen i Wales hadde spart i flere år for å få råd til å kjøpe sin egen bibel. Men etter å ha gått fire mil til fots til nærmeste prestegård, fantes det ingen bibel å få kjøpt.

Mary Jones fikk til slutt sin egen bibel; den kostet en hel månedslønn den gangen. Men presten som fortalte henne at det var tomt for bibler, ble en av grunnleggerne av det første bibelselskapet. Møtet med Mary Jones fikk ham til å forstå hvor mange det er som ikke kan klare å skaffe en bibel på egen hånd.

Alt til husleie og mat

Mulenesh Tekele må ikke ut med en hel månedslønn for å få seg sin egen bibel, men for henne er det en umulighet å sette av en eneste birr for å spare.

– Alt jeg eier, må jeg bruke for å overleve. Det er ingenting som kan bli ødelagt av det jeg eier. Jeg bruker alt jeg tjener på husleie og mat, forteller 20-åringen med et sårt smil.

Hun forteller at hun mistet sin mor for seks år siden. Da hadde faren ikke lenger råd til å betale skolepenger for henne. Derfor måtte hun begynne å tjene sine egne penger.

– Det er ikke morsomt å jobbe hele tiden. Det er ingen som kan få meg bort herfra. Jeg har et hardt liv, sier hun.

Kirkeliv

Mulenesh Tekele tilhører en protestantisk menighet i Hossana. Om hverdagen med vaskekosten og støvkluten er temmelig gledesløs for henne, lyser hun opp når hun forteller om søndagen.

– Da går jeg til kirken. Det er en stor glede for meg, smiler hun.

– Hva tenker du om å få deg din egen bibel?

– Det er ingenting jeg heller ønsker. Troen og Bibelen er jo hele mitt liv, sier Mulenesh Tekele før hun igjen må vaske marmorgulvene på hotellet der hun tjener sine birr.

Så billig som mulig

Mulenesh Tekele
Mulenesh Tekele

Det hører med til historien at Mulenesh Tekele fikk en bibel etter intervjuet med oss. Endrias Kacharo i Det etiopiske bibelselskapet skaffet henne en pen bibelutgave som han stakk til henne. Gleden lyste av ansiktet hennes da hun gikk av sted med bibelen.

– Vi selger biblene så billig vi kan, for omkring 90 birr (ca. 25 kroner), forteller Kacharo.

– Prisen er sterkt nedsatt; folk betaler ikke hva det virkelig koster å trykke og frakte dem. Det er her støtten fra dere kommer inn. Uten gavene fra bibelvenner i andre land kunne vi ikke ha solgt biblene så billig, sier han.

– Vi synes det er viktig å selge biblene, selv om prisen er lav, ikke bare å gi dem bort som gave. Slik blir biblene mer dyrebare for mottakerne, og vi hindrer at biblene blir misbrukt – eller ikke brukt i det hele tatt, sier han.

– Vi må huske at de fleste etiopiere tjener mindre enn ti kroner om dagen; de lever fra hånd til munn. Det er få som er rike; de aller fleste er fattige og må skaffe maten de trenger for hver dag.


Bibeldagen 2019

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO