Gå til innhold

16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

«Det er svartsvidd helt oppe i kuplene og i takhvelvingene. Men kirken er i bruk. De setter inn klappstoler og holder gudstjeneste likevel.»

Foto: «Det er svartsvidd helt oppe i kuplene og i takhvelvingene. Men kirken er i bruk. De setter inn klappstoler og holder gudstjeneste likevel.»

– Be for oss!

10. mai 2019. Tekst: Hans J. Sagrusten | Foto: Turid Barth Pettersen

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Alle kirkene i Qaraqosh er ødelagt, også den store katedralen. Det er vanskelig å forstå hvordan de kan ha fått den til å brenne så kraftig, sier Turid.

– Det er svartsvidd helt oppe i kuplene og i takhvelvingene! De må ha brukt bensin for å skape så sterk varme. Men kirken er i bruk. Da vi var der, holdt de på å reparere den.

Det pågår murarbeider i den store kirken. Hullene i gulv, tak og vegger blir tettet. Foreløpig mangler det inventar og benker. - De setter inn klappstoler og holder gudstjeneste likevel. Alteret står jo der, selv om det er helt svidd.

Alle kirkene i Qaraqosh er ødelagt, også den store katedralen.

Tør ikke vende tilbake

I Qaraqosh er folk i ferd med å rydde opp etter ødeleggelsene under krigen. Kirkene blir reparert. Mange har kommet tilbake til hjembyen, men slett ikke alle.

– Noen tør ikke å komme tilbake, sier Turid.

– Noen har greid å etablere seg andre steder, og velger å bli værende på steder de oppfatter som tryggere, forteller hun.

– Er folk redde?

– Vi spør om folk er redde, og det er de jo. For de opplever at situasjonen er ustabil. Selv om IS nå er borte fra dette området, er det likevel mange grupper og militser, og folk blir stoppet på kontrollposter. De synes ikke at livet er lett, og de er veldig utsatt, sier Turid.

Har kofferten pakket

Turid snakket med «Rima», en kvinne som arbeider med traumebehandling blant både kristne og jesidier.

– Hun går med korset rundt halsen. Men hun har også kofferten pakket under senga. For hun vet at hun plutselig kan komme til å måtte flykte.

– Hva er det sterkeste inntrykket du sitter igjen med etter besøket?

– Jeg synes det er veldig sterkt å se den viljen de har til å få tilbake kirkene sine og det livet de levde. Og at de fortsatt tør å være synlige som kristne i dette området. Det gjør inntrykk når du snakker med henne som flyktet sammen med jesidier opp på Sinjar-fjellet og bodde der i flere år, og som fortsatt driver arbeid med disse menneskene. Hun har jo også sine egne traumer, men er likevel så bestemt på at hun vil gjøre alt hun kan for å hjelpe, og at hun vil vise hva hun tror på.

Betyr veldig mye

– Hva betyr arbeidet som Det irakiske bibelselskapet driver, for folket i Nord-Irak?

– Det betyr veldig mye - det så vi overalt. Vi så hvordan Bibelselskapet ble tatt imot og hvor viktig det var at de er der.

Arbeidet betyr mye også for Turid selv.

– Jeg har vært spesialkonsulent for Syria og Irak i mange år, og det har gjort veldig mye med meg. Jeg klarer ikke å slippe tak i dette arbeidet, selv om jeg er blitt pensjonist. Særlig ikke i den situasjonen som de er i nå. Det er et stort privilegium å få lov til å følge dette arbeidet videre.

– Hva sier folk i Irak til deg?

– Det de alltid sier, i tillegg til at de trenger bibler, er at de kristne i Norge må be for dem. Det hører du nesten overalt. Det er ikke så vanskelig å oppfylle det ønsket. Jeg tenker at når vi ber for dem, blir vi selv også bevisste på at mange kristne har det mye vanskeligere enn vi.

– Jeg har sett mye sterk tro i Irak. Det gjør sterkt inntrykk å se hvor mye folk er villige til å ofre, lide og gjennomgå for det de tror på.

Mat og bibler

Nabil Omiesh med innholdet i matpakkene.
Nabil Omiesh med innholdet i matpakkene.

Bibelselskapet i Irak driver også utdeling av mat og andre nødvendige artikler i samarbeid med kirkene og andre organisasjoner. Turid Barth Pettersen fikk være med på en utdeling.

– De passet nøye på at de ikke lokket folk til å ta imot bibler ved å dele ut mat. Derfor brukte de mye tid på å snakke med folk.

– Alle visste at vi kom fra Bibelselskapet, og at alle som ønsket det kunne få en bibel. Men dette var ingen betingelse for å få mat. I stedet noterte de hvem som ønsket en bibel, slik at de kunne besøke dem senere. Det var veldig mange som ville ha besøk av Bibelselskapet.

– Folk skjønte at Bibelselskapet står for noe positivt og ønsker å hjelpe dem. Mange av de som kom for å få mat var flyktninger og hadde kommet fra andre steder i Irak, eller fra Syria.


Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

Ikke én forlot troen

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

– Takk Gud!

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

– Jeg vil ikke miste håpet!

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.


Gave til Irak

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO