Gå til innhold

13 Salig er den som finner Visdommen
og vinner forstand!

De som vender tilbake til Nord-Irak, prøver å ta opp igjen de daglige gjøremålene. Men de fleste vender tilbake til ødelagte hjem og kirker. «Ødeleggelsene er hinsides alt hva du kan forestille deg. Storbyen Mosul er fullstendig knust», forteller Lina Musharbash etter sine reiser til Irak.

Foto: De som vender tilbake til Nord-Irak, prøver å ta opp igjen de daglige gjøremålene. Men de fleste vender tilbake til ødelagte hjem og kirker. «Ødeleggelsene er hinsides alt hva du kan forestille deg. Storbyen Mosul er fullstendig knust», forteller Lina Musharbash etter sine reiser til Irak.

– Ikke én forlot troen

10. mai 2019. Tekst: Bernt G. Olsen | Foto: Wassim Keloonchy

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

Jeg kom til Erbil i Nord-Irak dagen før angrepet for å gjenerobre storbyen Mosul begynte. Du vet at du er i sentrum av verdens begivenheter når du møter CNN og ABC News i heisen på hotellet.

Dagen etter møtte vi biskop Yohanna Petros Mouche som beskrev de kristnes situasjon for oss. Det sterkeste var å høre ham fortelle om da IS malte bokstaven noun for «nasareer» på dørstolpene. Alle kristne hjem ble merket på denne måten. De som bodde i husene fikk to valg: å vende om til Islam – eller forsvinne. Dagen etter reiste de kristne i hundretusener.

«Men IKKE EN forlot sin kristne tro», sa biskop Mouche til meg.

Så viktig er troen for dem. Jeg undret meg om det samme ville skjedd i Norge.

Ber om hjelp

Hvorfor støtter vi bibelselskapet i Irak med bibler og annet materiell? Fordi de ber oss om det – og fordi kirkene ber Bibelselskapet om hjelp. Men nå er det ikke lenger bare kristne som ønsker seg bibler. Mange frustrerte muslimer ønsker også å få nærmere kjennskap til den kristne tro.

Du og jeg kan støtte de kristne i Irak ved å be for dem: Be om at de endelig må få fred, at kirker, hus og hjem blir bygget opp igjen, og at de kan få leve trygt og sikkert i landet. Vi kan dessuten hjelpe dem med gaver, slik at de får de biblene de ønsker seg til seg selv, sine barn og naboer og venner.

Borgerkrig og IS

Invasjonen av Irak i 2003 som ledet til Saddam Husseins fall, ble starten på en borgerkrig, ikke minst mellom sjia- og sunnimuslimer. Men krigen gikk også hardt utover den kristne minoriteten i landet. Mange flyktet til Syria, eller til de kristne byene i nord, til Mosul og områdene omkring.

Men da borgerkrigen begynte i Syria i 2011, var ikke heller Syria noe trygt sted for de mer enn en halv million kristne som var flyktet dit. De ble nok en gang drevet på fukt. Fremveksten av IS og kalifatet de dannet, drev rundt en million kristne på flukt i 2014.

En framtid i Irak?

Den kristne kirke i Syria og Irak er den eldste i verden og går helt tilbake til aposteltiden. Men nå er det mange som spør seg om kirken i det hele tatt har en framtid i denne delen av verden. Det vet jeg den har. Men flertallet av de kristne som har blitt drevet på flukt til Europa, Canada og Australia, kommer ikke til å vende tilbake igjen, selv om det skulle bli fred. Fortsatt er det vanskelig å være kristen mange steder, og de eneste trygge stedene er i de kurdiske områdene i Nord-Irak. Der var det ikke kristne tidligere, men nå har de fått et fristed der.

Bibelen er sentral

Før krigen hadde mange kristne et mindre aktivt forhold til sin kristne tro – nå er den blitt selve håpet og livet. Helt sentralt i dette står Bibelen. Når de ber oss om hjelp, må vi derfor stille opp der vi kan. I dag vender mange kristne tilbake til de kristne byene rundt Mosul, som Qaraqosh. De trenger vår hjelp, og Bibelselskapet er selvsagt der for å gi dem bibler. Men vi vet at de trenger så mye mer. De trenger opplæring, de trenger å få leget sår på sjelen, de trenger å vite at de ikke er alene.

Fader Younan

– Måtte forlate alt

– Jeg måtte forlate alt jeg eide. Men det er jo slik jeg en gang skal forlate denne verden - jeg skal ikke ha noen ting med meg! Gud viste meg at alt jeg har her på jorda, kommer til å bli verdiløst en gang.

Fader Younan, den syriskkatolske kirke

Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

– Takk Gud!

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

– Be for oss!

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Jeg vil ikke miste håpet!

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.


Bernt G. Olsen er bibelmisjonsleder i Bibelselskapet

– Hvorfor støtter vi bibelselskapet i Irak med bibler og annet materiell? Fordi de ber oss om det - og fordi kirkene ber Bibelselskapet om hjelp.

Bernt G. Olsen


Gi en gave

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO