Gå til innhold

16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Lara og Ihsan og de to barna har fått reparert huset sitt, men har ennå ikke råd til å kjøpe nye møbler etter at IS ødela alt i 2014.

Foto: Lara og Ihsan og de to barna har fått reparert huset sitt, men har ennå ikke råd til å kjøpe nye møbler etter at IS ødela alt i 2014.

– Jeg vil ikke miste håpet!

10. mai 2019. Tekst og foto: Lina Musharbash

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

Det er like før jul jeg besøker Ninivesletta og den kristne byen Qaraqosh. Omkring meg ser jeg hus og kirker bli bygget opp igjen, og slagordene til IS bli malt over.

Den store Mariakirken i Qaraqosh, en av de eldste og vakreste kirkene i Irak, er ennå ikke ferdig restaurert. Væpnede politimenn fra sikkerhetsstyrken NPU står vakt utenfor.

Jeg var i denne kirken for nesten to år siden. Det var hjerteskjærende å se bibelrommet i kirken fullstendig utbrent. I veggene ser jeg fortsatt kulehullene som vitner om brutaliteten til IS.

Ikke noe sted som hjemme

Jeg er her for å møte de jeg intervjuet forrige gang jeg var i Qaraqosh. Den gangen møtte jeg Lara og Ihsan i det ødelagte huset deres.

Jeg møter dem i huset deres, som nå er blitt reparert. Men huset er ennå tomt, fordi de ikke har hatt råd til å kjøpe møbler.

I ansiktet deres kan jeg ane hvor mye lidelse de har vært gjennom.

– Ikke noe sted er som hjemme, sier Lara med et tappert smil.

– Jeg er optimistisk, på tross av vanskeligheter og frykt. Jeg vil ikke miste håpet! Håpet skal aldri bli borte fra hjertet mitt!

Ikke trygt ennå

Ihsan, mannen hennes, er mer forsiktig. Selv om de eier sitt eget hus og han har startet en liten bedrift, føler han seg fortsatt ikke trygg.

– Jeg driver en dagligvarebutikk. Men situasjonen er ennå ikke normalisert. Jeg kan ikke si at det er hundre prosent trygt ennå. Jeg drømmer om å kunne ha fred, både inni meg og i byen min, men frykten styrer fremdeles tankene mine til en viss grad.

Ihsan frykter at en ny runde med farer vil være slutten for de kristne i området.

– Kommer alt dette til å skje igjen? Jeg vet ikke. Gjennom hele vår historie har det vært forfølgelser fra tid til annen, så vi har ingen garanti for at det ikke kan skje på nytt.

Jeg får spise lunsj med familien til Lara og Ihsan. Gjestfriheten de viser, selv med sin økonomiske situasjon, berører meg sterkt. Moren til Lara har laget deilig irakisk mat. Jeg kan kjenne håpet som denne familien har – og viljen som får de kristne til å prøve å leve videre i hjemlandet sitt.

Starte på nytt

Jeg går gjennom gatene i Qaraqosh: Mange butikker er åpne, mens noen er stengt. Mange hus står tomme, fordi eierne har reist. De har dratt til Europa, Australia eller Amerika, til Jordan eller Tyrkia. Noen kommer tilbake, men bare for å selge huset, så de kan starte på nytt et annet sted.

Også skolene åpnes igjen. Tjueen offentlige skoler er gjenåpnet, i tillegg til tre kristne skoler.

Tusenvis av hus i de kristne byene er ødelagt. I 2017 startet arbeidet med å bygge alt opp igjen. Tre kirker har gått sammen for å hjelpe kristne lokalsamfunn som mangler penger til reparasjon.

Omkring 25 000 av innbyggerne har vendt tilbake til Qaraqosh. I andre kristne byer på Ninive-sletta har færre enn halvparten av innbyggerne vendt tilbake.

Det kan være at fremtiden er annerledes enn fortiden. Men noen har et håp som gjør at de er villige til å starte fra null og bygge livet sitt opp igjen. De kristne i Irak vil fortsette å vitne om sin tro, slik de alltid har gjort.

Ninivesletta

Den assyriske befolkningen i Irak er hovedsakelig konsentrert om Ninivesletta, som regnes som det opprinnelig assyriske landområdet. Folket her er etterkommere av det antikke assyriske imperiet, som kollapset mellom 612 f.Kr. og 605 f.Kr.

De snakker et gammelt språk som heter «assyrisk», «syrisk», «arameisk» eller «ny-arameisk».

(Kilde: Fader Younan Hano)

Ninivesletta har ruiner av historiske byer som Ninive og Nimrod. Profetene Jona og Nahum anses å være begravet her. I området finnes byer, kirker og kloster som er godt over tusen år gamle.

Assyrerne på Ninivesletta tilhører for det meste den kaldeisk-katolske kirke, den syrisk-katolske kirke og den syrisk-ortodokse kirke. En liten del tilhører Østens assyriske kirke.

(Kilde: Wikipedia)


Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

Ikke én forlot troen

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

– Takk Gud!

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

– Be for oss!

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.


Enorme ødeleggelser

Enorme ødeleggelser

Omfanget av ødeleggelsene i Nord-Irak er enormt:

  • 132 kirker er brent
  • 197 kirkelige bygninger er skadet
  • 34 kirkelige bygninger er helt utslettet

Tallet på kristne i Irak er kraftig redusert, til bare 250.000 mennesker.

I den siste folketellingen fra 2003 ble den kristne befolkningen beregnet til å være mellom 1,2 millioner og 2,1 millioner mennesker. Nå er bare en kvart million igjen.


Gi en gave

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO