Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Fader Younan

Foto: Fader Younan

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

10. mai 2019. Tekst og foto: Lina Musharbash

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.

Fader Younan er prest i den syrisk-katolske kirke. Han leder ukentlige bibelstudier blant kristne som har vendt tilbake etter krigen. Siden kirkene er ødelagt, holder han ofte samlingene på gårdsplassen utenfor.

Nytt forhold til Bibelen

Mange kristne har fått et fornyet forhold til Bibelen, forteller han.

– Bibelen har vært som en kokosnøtt for mange – de har ikke trengt gjennom skallet så de har fått smake den gode frukten inni. De har ikke kjent Det gamle testamentet. Men hvis vi forstår Det gamle testamentet, vil vi også forstå Det nye testamentet bedre.

– Det som har skjedd med oss, minner om da folket ble bortført til Babylon: Selv om folket hadde syndet, forlot ikke Gud dem. For Gud er alltid nær, selv om vi er borte fra ham.

De kristne i Irak har mange vakre kirker, forteller fader Younan.

– Men i hvor stor grad kjenner vi Jesus? Det er stor uvitenhet og mangel på kunnskap! Det er som Herren sa til profeten Jeremia: «Folket mitt er dårer, de kjenner meg ikke.» (Jer 4,22) Vi trengte å bli vekket opp!

– Så du tror Gud tillot at alt dette skjedde?

– Ja, det tror jeg. Hvis jeg ble spurt om jeg ville ha opplevd flukten på nytt, er svaret «ja». Da vi var på flukt levde vi i en nåde som ingen av oss har opplevd verken før eller siden. Vi levde i en tilstand av død, men vi levde!

– Som å dø

Det var den 6. august 2014 fader Younan måtte flykte. Klokka var fire om morgenen.

– Jeg måtte forlate alt jeg eide, både klærne mine, bøkene mine, bilen min – hele min verden. Jeg fikk bare med meg de klærne jeg sto og gikk i.

Han sammenlikner flukten med det å dø:

– Det er jo slik jeg en gang skal forlate denne verden – jeg skal ikke ha noen ting med meg! Gud viste meg at alt jeg har her på jorda, kommer til å bli verdiløst en gang. Da kommer ikke Gud til å spørre meg hvor mange bøker eller hvor mye penger jeg hadde.

– Har du sett noen forandring i de kristnes tro?

– Når vi leste Bibelen mens vi var på flukt, overførte vi bibelhistoriene direkte på våre egne liv. Da oppdaget vi at det som skjedde med oss, ikke var noe underlig eller overnaturlig. For også i gammel tid ble kristne forfulgt og satt på prøve – og slik ble troen deres styrket!

– Troen reddet oss

De kristne har spurt seg hvordan framtida ville ha sett ut hvis de ikke var kristne.

– Det som har reddet oss, er troen vår. Den reddet oss fra terroristenes ideologi. Hva om vi ikke hadde vært kristne – hvor skulle vi da ha funnet hvile og frelse?

– Hvordan har flukten påvirket de unge og deres forhold til Guds Ord?

– De unge er blitt mer åpne for Bibelen. På Facebook ser du nå at de skriver bibelvers og bønner. Vi arbeider hele tiden blant de unge. Vi er saltet i denne verden, og vi har et ansvar for at saltet ikke skal bli borte.

– Hva betyr arbeidet med traumebehandling i kirken din?

– Vi har sett at Bibelen handler om en måte å leve på, ikke bare om fromhetslivet. Jeg kan finne likheter mellom mitt eget liv og mennesker det står om i Bibelen. Vi har lest at Jesus gråt – da kan jeg som kristen også verdsette smerten og sorgen!

– Slik har vi sett at Bibelen er en bok for hele livet. Kurset i traumebehandling hjelper folk både åndelig og fysisk. På alle områder av livet hjelper Jesus oss ut av fortvilelsen.

Hvorfor skulle Gud forlate deg?

Fader Younan holder kurs i traumebehandling.

Fader Younan har holdt kurs i traumebehandling i Qaraqosh, og skal snart ha et kurs til:

– Alt det vi opplever, har andre opplevd før oss. Og noe av skjønnheten i Bibelen er at de som er nevnt der, ikke nødvendigvis er gode mennesker.

– David var jo en synder. Så hvis vi gjør feil eller synder, kan vi se på David: Forlot Gud ham da han syndet? Aldri! Så hvorfor skulle Gud da forlate deg? Gud forandrer seg ikke.

– Vi må slutte å spørre hvorfor vi ble fordrevet fra landet vårt, i stedet må vi tenke på hvordan vi kan komme videre i livet.

– Det er som tre byer du reiser gjennom: Først fornekter du problemet, så blir du sint – og til slutt kommer den nye begynnelsen.


Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

Ikke én forlot troen

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

– Takk Gud!

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

– Be for oss!

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Jeg vil ikke miste håpet!

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.


Traume-behandling med Bibelen

De forente bibelselskaper (UBS) tilbyr i mange land kurs i «trauma healing», som det kalles på engelsk. I Syria og Irak har programmet blitt svært aktuelt etter krigen som påførte millioner av mennesker følelsesmessige traumer.

Kursene brukes over hele verden, men særlig i afrikanske land. Det Norske Bibelselskap støtter programmet i Burundi. Kursene har hjulpet tusenvis av mennesker til å bearbeide traumer etter borgerkrigen på 90-tallet og urolighetene som nylig har vært i landet.

Posttraumatiske lidelser etter krig og katastrofer er et velkjent fenomen. Når bibelselskapene tar opp traumebehandling, er fokus på hvordan bibeltekster kan brukes til å hjelpe mennesker å snakke om følelser og vonde opplevelser, og hjelpe dem å bearbeide traumene sine. Den faglige delen i programmet er kvalitetssikret av psykologer og terapeuter.

Det Norske Bibelselskap støtter i dag ikke arbeid med traumebehandling i Irak, men støtter tilsvarende arbeid i Syria.


Gi en gave

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO