Gå til innhold

16 For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.

Nabil Omiesh er generalsekretær i Bibelselskapet i Irak.

Foto: Nabil Omiesh er generalsekretær i Bibelselskapet i Irak.

– Takk, Gud!

10. mai 2019. Tekst: Hans J. Sagrusten | Foto: Turid Barth Pettersen

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

Turid Barth Pettersen har i en årrekke vært Bibelselskapets spesialkonsulent for Syria og Irak. Høsten 2018 var hun tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne i byene på Ninivesletta. Hun besøkte også den kristne byen Qaraqosh og den store syrisk-katolske katedralen som ble brent av IS i 2014.

Sammen med henne reiste generalsekretær Nabil Omiesh i Det irakiske bibelselskap. I Bibelgaven nummer 1/2018 delte vi et bilde (helt til venstre) der han sto i et utbrent rom i nettopp denne kirken.

– Her var det fem hundre bibler, sa han den gang, med tårer i øynene. Nå kan Nabil vise norske bibelvenner tomme esker etter utdeling av nye bibler - i den samme kirken.

Tatt i bruk

På Bibeldagen 2018 samlet norske menigheter inn penger til nye bibler til kirkene i Irak. Under besøket sist høst fikk Turid Barth Pettersen se at pengene har kommet fram: I kirken var det nå fullt av tomme bibelesker.

– De tomme kartongene viser at de biblene vi har sendt, har blitt tatt i bruk med det samme, sier Turid.

– Alle biblene som var her før, gikk jo opp i røyk. Men de som kommer inn nå, blir delt ut og tatt i bruk med en gang.

Å dele ut bibler er en svært personlig sak for Nabil Omiesh, forteller Turid Barth Pettersen.

– Nabil ville så gjerne vise meg disse tomme pappeskene. Jeg tror det er dette han gløder for - å dele ut bibler. Det er dette han arbeider og strever for hele tiden - å ha noe å dele ut til dem som ønsker seg en bibel.

Bibler og kalendere

På en dårlig telefonlinje bekrefter Nabil Omiesh at det er tomme bibelesker vi ser på bildene.

– Det er to typer esker vi ser. I noen har det vært bibler, og i andre har det vært kalendere med daglige bibelvers. I fjor delte vi ut 3000 bibler og 20 000 bibelkalendere til hjemvendte familier i Qaraqosh, Bartallah og de andre byene på Ninivesletta. Bare i jula distribuerte vi mer enn ett tusen bibler. Med fem personer i hver familie har vi nådd minst 15 000 mennesker med disse biblene, sier han. – Hvordan reagerer de som får en bibel?

– Jeg husker spesielt en mann som sa til meg: «Takk, Gud! Nå har jeg en ny bibel, kirkene våre er åpnet igjen - og ingen kan ta Jesus ut av hjertet vårt!»

Ber om hjelp

Å distribuere bibler i de kristne byene på Ninive-sletta er et av de viktigste prosjektene til Det irakiske bibelselskap i år. Nabil Omiesh forteller at lederne i både de kaldeiske, de assyriske og evangeliske kirkene har vendt seg til Bibelselskapet og bedt om hjelp når de nå tar opp igjen virksomheten.

– De vil trenge all mulig støtte for å klare denne vanskelige oppgaven, forteller han.

– Det er et enormt behov for åndelig hjelp, og Bibelselskapet er de nærmeste til å støtte kirkene. Vi vil gi all mulig hjelp når de kristne nå vender tilbake.

Sammen med Nabil Omiesh besøkte Turid Barth Pettersen også den syrisk-katolske biskopen i Qaraqosh, Yohanna Petros Mouche:

– Da vi spurte hva de ønsker, svarte han veldig tydelig: «Vi trenger fortsatt bibler. Ja, det er det vi først og fremst trenger!» Han var veldig tydelig på at det er fantastisk med alt det som er gitt og delt ut. Men han sa også: «Vi trenger enda flere bibler!»

Turid Barth Pettersen (t.v.) besøkte høsten 2018 biskop Yohanna Petros Mouche i den syrisk-katolske kirken i Qaraqosh.

– Trenger flere bibler

– Da vi spurte biskopen hva de ønsker, svarte han veldig tydelig: «Vi trenger fortsatt bibler. Ja, det er det vi først og fremst trenger!»

– Han var veldig tydelig på at det er fantastisk med alt det som er gitt og delt ut. Men han sa også: «Vi trenger enda flere bibler!»

Turid Barth Pettersen (t.v.) besøkte høsten 2018 biskop Yohanna Petros Mouche i den syrisk-katolske kirken i Qaraqosh.

Foto: Nabil Omiesh


Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

Ikke én forlot troen

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

– Be for oss!

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Jeg vil ikke miste håpet!

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.


– Alt ble brent

Nabil Omiesh i den syrisk-katolske katedralen i Qaraqosh

Høsten 2017 sto Nabil Omiesh, generalsekretær i Bibelselskapet i Irak, i den syrisk-katolske katedralen i Qaraqosh og så på ødeleggelsene:

- Jeg gråt da jeg kom inn. I dette rommet pleide de kristne å oppbevare sine personlige bibler som de brukte i kirken. Minst fem hundre bibler var det her inne. Nå er alt borte. Til og med barnebiblene er brent.

Foto: Wassim Keloonchy


Gi en gave

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO