Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Lina Musharbash

Foto: Lina Musharbash

– Velger Jesus framfor alt i hele verden

10. mai 2019. Tekst og foto: Lina Musharbash

«Sami» og «Leyla» gir i dette intervjuet et unikt innblikk i hvordan det er å leve som kristen konvertitt i Irak. De ble kristne for fire år siden og strever som flyktninger, men ville ikke bytte sin kristne tro mot noe.

Jeg møtte «Sami» for vel to år siden. Han fortalte at han måtte forlate både huset og forretningen sin i en by i Syria.

Det var på flukt han ble en kristen, i juli 2015. Jeg ble så glad for å se ham og familien igjen i desember 2018. Nå fikk jeg høre hvordan deres nye liv som kristne er.

Vanskelig

– I denne landsbyen er de fleste radikalisert; de tenker som IS, sier «Sami».

– Vi omgås ikke naboene og forteller ikke om vår kristne tro. For vi er de eneste kristne her, og det er veldig farlig.

Familien går lange omveier før de tar kirkeskyssen som kjører til kirken.

– Jeg føler meg som en fremmed her. Jeg kan ikke vise troen min åpent, og kona mi må dekke til håret sitt når hun går ute på gata.

Det siste året har vært vanskelig, sier «Sami».

– Vi kunne ikke sende barna til skolen før i oktober. Da var det noen som ga oss 300 dollar, slik at de kom inn. Jeg følte meg deprimert fordi vi ikke hadde penger. Og jeg hadde mange spørsmål omkring troen. Men jeg var sikker på at jeg ikke ville vende tilbake til min tidligere tro.

Elsker kirken

«Sami» fortsatte å gå i kirken i den vanskelige tiden, og han lyttet nøye til forkynnelsen.

– Ordene gikk rett til hjertet på meg, som om de var beregnet bare på meg. De berørte meg og helbredet meg. For når vi går gjennom vanskelige tider, åpner det seg alltid nye dører foran oss.

«Sami» og familien hans elsker kirken. Den har blitt en del av livet deres. Når jeg hører døtrene deres be, rører det ved hjertet mitt. Jeg spør familien hva de liker best i kirken.

– Forkynnelsen fra Bibelen, og å synge lovsanger til Gud, svarer kona «Leyla» og jentene. «Leyla» legger til:

– Jeg elsker salmene og liturgien. Jeg takker Gud for at han har gitt meg fred.

– Å prise Gud får oss til å føle oss bedre, sier «Sami».

– Vi takker Gud hver dag og ber om bedre tider, om at Guds vilje må skje, ikke vår. Vi ber sammen med barna våre. Vi samler oss om kvelden, og da ber vi for dem vi tenker spesielt på.

Ikke redd for framtida

Nylig ringte de fra FN for å snakke om hvor familien kan bosettes. «Sami» ba da om å få endre status til «kristen» i søknaden.

– Jeg ser fram til å dra, for jeg er opptatt av at barna mine skal få en utdannelse. Å dra tilbake til Syria vil være ekstremt vanskelig.

– Jeg er ikke redd for framtida. Vår Gud er stor, og vi kjenner hans kjærlighet. Han vil ikke glemme sine barn. Det er det jeg forteller barna mine: Be til Gud, ikke meg, for han er deres himmelske far.

– Jeg ville ikke ha byttet troen mot alle penger i verden. Livet er kanskje ikke perfekt, men når vi ser tilbake på det livet vi hadde før, ler vi av hvordan vi tenkte den gangen.

«Leyla» spøker og sier:

– Jeg er en mye lykkeligere kvinne nå, for nå har han ikke lov til å ta seg fire koner; han må holde seg til den han har.

Sterkere tro

Familiens tro på Guds beskyttelse har bare blitt sterkere, sier «Sami».

– Tro meg; vi nyomvendte kristne har en sterkere tro enn de som er født kristne. Vi har lært, ikke bare å be til Gud, men også å takke og lovprise ham.

– Hvis jeg måtte velge mellom den nye troen min og hele verden, så ville jeg velge Jesus. Vi har det kanskje ikke perfekt, men når jeg ser tilbake, ser jeg at de nye verdiene i livet vårt er verd mer enn noe annet.

Mat og bibler

Mat og bibler

«Sami» har klart å starte en liten dagligvarebutikk. Butikken dekker ikke alle utgifter, men i det minste husleien. Med hjelp fra Bibelselskapet og andre mennesker kan familien leve et verdig liv. Utvalget i butikken er lite, det står bare noen få varer på hyllene.

– Disse varene holder seg, selv om jeg ikke får solgt dem. Før tapte jeg mye penger på grønnsaker jeg måtte kaste, fordi de ble for gamle.

Bibelselskapet i Irak hjelper de som trenger det med både mat og bibler. Utdelingen skjer i samarbeid med kirkene i Irak.

Det Norske Bibelselskap støtter i 2019 arbeidet i Irak med midler til utdeling av 1000 bibler og 32 000 kalendere med bibelvers.


Flere artikler fra bibelarbeidet i Irak

Ikke én forlot troen

Da de kristne i Irak fikk valget mellom å konvertere og å flykte, var det ikke en eneste som forlot sin kristne tro, forteller bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

– Takk Gud!

I den kristne byen Qaraqosh ble alle biblene brent. Nå smiler generalsekretær Nabil Omiesh når han finner tomme esker etter bibelutdeling i de utbrente kirkene. – Biblene kommer fram!

– Be for oss!

Turid Barth Pettersen har vært tilbake i Nord-Irak for å møte de kristne. Hun formidler sterke inntrykk fra Qaraqosh, hvor kirkene ble brent i 2014. – Be for oss, sier de kristne i Irak.

– Jeg vil ikke miste håpet!

I vinter kunne de kristne for tredje gang feire jul på Ninivesletta etter at området ble frigjort fra IS. En blanding av smerte, glede og håp preger julefeiringen.

– Jesus hjelper oss ut av fortvilelsen

Han er prest for de kristne som har vendt tilbake etter krigen. Fortsatt er sårene på sjel og sinn dype. Fader Younan bruker bibelhistorier til å hjelpe folk å snakke om det vonde.


Gave til Irak

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO