Gå til innhold

12 For så sier Herren:
Se, nå leder jeg fred til henne som en elv,
folkeslags rikdom som en flommende bekk.
Dere skal suge,
bæres på armen
og vugges på fanget.

En blå barnebibel: – En av de første biblene jeg fikk, var en blå barnebibel. Den var brakt hit av nordmenn. Jeg leste den for barna mine i flere år etter at de hadde lagt seg. Jeg var 27 år første gang jeg fikk en bibel, forteller Pastor Rasim Khalilov, generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan.

Foto: En blå barnebibel: – En av de første biblene jeg fikk, var en blå barnebibel. Den var brakt hit av nordmenn. Jeg leste den for barna mine i flere år etter at de hadde lagt seg. Jeg var 27 år første gang jeg fikk en bibel, forteller Pastor Rasim Khalilov, generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan.

– Hjelp oss å trykke bøker til barna våre!

19. august 2019. Tekst og foto: Bernt G. Olsen

– En av de første biblene jeg fikk, var en blå barnebibel. Jeg leste den for barna mine i flere år, forteller Rasim Khalilov. Med din bibelgave kan du være med å plante Guds ord blant nye generasjoner i Sentral-Asia.

Pastor Rasim Khalilov er generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan, som ble stiftet i 2016. Han forteller om et skrikende behov for bibler og bøker – særlig kristne barnebøker.

– Det er stort behov for bøker til barn. Den eneste barneboka Bibelselskapet har, er en tegnebok. Så vi vil be norske kristne: Hjelp oss å trykke hundrevis av denne boka til barna våre – på aserbajdsjansk språk, på udin-språket og på russisk språk. Dette er virkelig et stort behov!

– Før Bibelselskapet ble stiftet, kunne vi ikke få bibler over grensa. Men etter at Bibelselskapet ble offentlig registrert, åpnet regjeringen dørene for oss. Med hjelp av bibelselskapene i Ukraina og Norge har vi fått muligheten til å få inn flere bibler. Nå har vi fått trykt to tusen bibler på aseri, og vi har fått inn tre tusen bibler på russisk.

– Hvor mange kristne er det i Aserbajdsjan?

– 96 prosent er muslimer, og det er bare to-tre prosent kristne.Vi vil virkelig be dere om hjelp til å trykke barnebøker, så mye som dere kan hjelpe oss!

Barnebøker

– Hvorfor nettopp barnebøker?

– For at barna skal vokse i troen. Vi har besøkt hjem langt borte i fjellene og tatt med oss bøker. Da ser vi at bestemødre og bestefedre setter seg ned med barnebarna og leser for dem. Så kan barna tegne bibelhistorier i boka. Vi har muligheten til å spre så mange som vi vil av disse bøkene.

– I mars tok vi med oss to hundre tegnebøker med bibelhistorier til en kirke. Vi visste ikke om vi kom til å få delt ut alle sammen. Men det kom mer enn to hundre barn!

– Var dette barn fra kristne familier?

– Nei, bare tjue av barna var fra kristne familier, de fleste var ikke-kristne.

Hat

– Er det mye forfølgelse av kristne ute i distriktet?

– Det er ikke forfølgelse, men det er hat. Når vi snakker om Jesus, legger de oss for hat. De forfølger oss ikke med vold, men de begynner å opptre skremmende.

– Hva slags reaksjon vil en ungdom få i familien hvis han eller hun konverterer?

– For to måneder siden møtte jeg to ungdommer. Gutten hadde blitt kastet ut hjemmefra.

Han var atten år. Jenta var sytten år og hadde blitt banket opp av faren og broren. De neste to månedene kunne hun ikke komme hjem igjen,og hun bodde hos en tante. Etter to måneder kom foreldrene og spurte tanten hva jenta sa nå. «Hun vil bare være en kristen», sa tanten – «og jeg er en kristen også!»

– Det var tanten som introduserte henne for kristendommen. Hun fikk besøk av noen evangelister, de snakket om troen, og jenta begynte å elske Jesus. Hun fikk en bibel og begynte å lese.

– Vi har også et vitnesbyrd fra en annen jente. Moren hennes var svært syk, og jenta spurte Gud: «Hva skal jeg gjøre, hvorfor hjelper du oss ikke?» Og Gud sa til henne: «Du må lese Bibelen!» Vi skaffet henne en bibel, og hun begynte å be mens hun leste i den. Moren ble fullstendig helbredet! Dette er helt utrolig, men vi har en video hvor jenta forteller om dette.

Lettere akseptert

Det er stor mangel på barnebøker i Aserbajdsjan, forteller Khalilov.

– Det finnes ikke en eneste kirke som har barnebøker. Vi satser på barnebøker fordi de lettere blir akseptert enn bøker for voksne. Folk er ikke så redde for barnebøker, så de vil tillate at barna får en barnebibel. Og når barna begynner å lese den, vil de voksne lytte med et halvt øre og kanskje forstå noe selv.

Kommer ikke for dommen

Pastor Rasim Khalilov er generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan
Pastor Rasim Khalilov er generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan

– Folk i Aserbajdsjan har gudsfrykt. De vet at Gud skal dømme alle mennesker. En av vennene mine tok fram Bibelen og viste vennene sine hva det står skrevet i Johannes 5,24:

«Den som hører mitt ord og tror på ham som har sendt meg, har evig liv og kommer ikke for dommen, men er gått over fra døden til livet.»

– Folk reagerte så sterkt! De sa: «Er det virkelig sant?» «Ja», sa vennen min, «det står skrevet her». Så begynte han å undervise dem om Guds farskjærlighet, at Jesus elsker dem og vil hjelpe dem å unnslippe dommen. Dette er virkelig til hjelp for folk! – Hjelp oss å trykke bøker til barna våre!

Pastor Rasim Khalilov, generalsekretær i Bibelselskapet i Aserbajdsjan

Hjelp kristne brødre og søstre i Sentral-Asia med din bibelgave.


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO