Gå til innhold

22 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste.

Generalsekretær Altin Hysi (til høyre) sammen med Bruna og Gjergi Ndoci som har vært prosjektledere for den nye bibeloversettelsen.

Foto: Generalsekretær Altin Hysi (til høyre) sammen med Bruna og Gjergi Ndoci som har vært prosjektledere for den nye bibeloversettelsen.

Bibelvenner besøker Albania

01. november 2019. Tekst og foto: Stein Mydske

I høstferien dro en gruppe på 22 norske bibelvenner til Albania for å se og oppleve hvordan Bibelselskapet i Albania arbeider. Reiseleder, og tidligere generalsekretær i Bibelselskapet, Stein Mydske skriver om en innholdsrik tur til dette vakre landet ved Adriaterhavet.

I tillegg til besøket hos Bibelselskapet fikk reisefølget en flott rundtur i hele dette fantastiske landet, som lenge var det fattigste i Europa.

Vi ble imponert over det vi så og opplevde, både når det gjelder bibelarbeidet, landet og folket.

Her er noen av kommentarene fra deltakerne:

  • En opplevelse å få delta i en gudstjeneste og få dele ut Salmenes bok, som var nyoversatt.
  • Møtet med Bibelselskapet var spesielt og gjorde dette til en annerledes tur.
  • Jeg fikk et nytt syn på Albania.
  • Meget interessant og opplysende å få møte og høre hvordan kirkeledere i Albania tenker og jobber.
  • Jeg er imponert over Bibelselskapet, som satser på å nå barn og ungdom samt familiene deres gjennom fotball og idrettsaktiviteter!

Bibelselskapet i Albania satser på fotball for å nå familier med barn og ungdom.
Bibelselskapet i Albania satser på fotball for å nå familier med barn og ungdom.

Turen startet i hovedstaden Tirana, der vi var med generalsekretær Altin Hysi til et idrettsanlegg med fotballbaner. Sammen med noen advokater, hadde Bibelselskapet dannet en selvstendig organisasjon som har bygd opp og driver et omfattende kristent idrettsarbeid i et fattig strøk av byen. Gjennom samarbeidet med denne idrettsorganisasjonen når Bibelselskapet ut til nye familier med evangeliet.

På søndagens gudstjeneste i Emanuelskirken i Tirana deltok norske bibelvenner med sang og utdeling av Salmenes bok i ny oversettelse til menigheten. For mange i gruppa var dette deres første møte med det arbeidet vi er med og støtter fra Det Norske Bibelselskap. «En sterk og flott opplevelse», var kommentarene.

En dag spiste vi lunsj på en lokal restaurant drevet av en kvinne som gir hele overskuddet av driften til arbeid blant mishandlede kvinner. To ganger spiste vi på lokale restauranter der all maten var produsert av lokale bønder. På den ene gården Mrrizi i Zanava var det bygget opp en imponerende Agroturisme, med omfattende industriell matproduksjon. Lederen hadde arbeidet i Italia og tatt med seg ideen derfra. Det er stor utvandring av unge mennesker fra Albania. Mange søker materiell lykke i Vesten, men noen kommer tilbake for å bidra til å bygge opp sitt eget land.

I Shkodra fikk vi oppleve den mørkeste siden av Albania under fascistenes og nazistenes styre i 2. verdenskrig. «Museum of Memory» er et fengsel der kristne ble satt på glattcelle i årevis og torturert på det grusomste. En sterk påminning om både diktatorers frykt for kristendommens makt og om de kristnes trosstyrke under tortur. I den lokale katolske katedralen drives det i dag et omfattende arbeid av organisasjonen for fred og rettferdighet. Det gir håp for fremtidens Albania.

Generalsekretær Altin Hysi i Det albanske bibelselskap gir Salmenes bok i ny oversettelse til en ortodoks prest i Korca.
Generalsekretær Altin Hysi i Det albanske bibelselskap gir Salmenes bok i ny oversettelse til ortodoks prest i Korca.

Mens Den romersk katolske kirken står sterkt i nord, er det Den gresk-ortodokse kirken som preger kirkebildet i sør. Langt opp i fjellene på grensen mot Nord-Makedonia og Hellas ligger landsbyen Voskopoja, med restene etter et blomstrende regionsenter og gamle katedraler. Fader Thomas viste oss den eneste katedralen som nå er i bruk, med fargerike veggmalerier fra bibelhistorien både ute og inne. Etter en lang busstur på meget smale fjellveier langs grensen til Hellas, der fartsgrensen var 40, 30 og 20 km/t, kom vi til den vakre kystbyen Saranda. Her var det flotte badestrender og mange nye turisthoteller. Fra byen ser vi rett over sundet til den greske øya Korfu. Det er tydelig at Albania satser på turisme som en viktig næringsvei.


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO