Gå til innhold

22 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste.

– Jeg har endelig vært tilbake i Syria, etter 2655 dager, sier bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

Foto: – Jeg har endelig vært tilbake i Syria, etter 2655 dager, sier bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen.

Reisebrev fra Syria

13. juni 2019. Bernt Greger Olsen

I det jeg går inn i Bibelbutikken i Aleppo, møter jeg Melo, en av de ansatte i Bibelselskapet. Ingen av oss klarer å si noe på noen minutter. Det var følelsesmessig sterkt. Endelig er jeg tilbake!

Gjennom disse vanskelige krigsårene har jeg holdt kontakten med George i Syria via telefon, og andre mer internettbaserte kanaler. Moderne teknologi gjør det heldigvis mulig å holde kontakt med mennesker som ellers er helt avskåret fra verden utenfor. Nå, 2655 dager siden sist jeg besøkte Syria, skal jeg endelig få møte våre venner igjen.

Etter gjensynet med de ansatte i Bibelselskapet og jeg er i ferd med å legge meg om kvelden i Aleppo får jeg en påminnelse om at krigen ikke er over. Et stykke unna hører jeg den kontinuerlige buldringen fra tunge eksplosjoner. Om dagen hører vi lyden av fly som viser at freden fremdeles er et godt stykke unna.

Men dette er det bare jeg som hører. For de som bor i Syria er dette dagligdags – og nærmest som fred å regne, de har jo levd med krigen natt og dag gjennom mange år.

Det er ingen andre utenfra som har besøkt Bibelselskapet i Aleppo siden jeg var der sist. Det ville vært for farlig. Nå er det mulig, men det krever spesielle tillatelser. På reisen mellom Damaskus og Aleppo blir jeg hele tiden minnet om krigen. Vi kjører gjennom store områder i Damaskus som er helt ødelagt, gjennom Homs hvor store deler av byen ligger i ruiner og ankommer Aleppo hvor gigantiske områder nærmest er jevnet med jorda. En folkevalgt jeg møter forteller meg at 20 prosent av byen er totalt ødelagt, ytterligere 40 prosent er sterkt skadet, mens de resterende delene bare har mindre skader. Halvparten av Aleppos drøyt fire millioner innbyggere er borte, mange har dratt til andre land - og noen møter vi i Norge.

Underveis møter jeg prester og andre ledere som alle sier det samme. De kristne må bli her! Vi trenger dem. Vi håper at de som har reist kommer tilbake.

Krigsskader på en av kirkene i Aleppo.
Krigsskader på en av kirkene i Aleppo.

I Aleppo ligger mange av de gamle, historiske kirkene i ruiner. Brutalt ødelagt av de som ikke ville de kristne vel. De som håpet at alle kristne skulle forsvinne. Men heldigvis er det ikke slik. Aleppo hadde rundt tretti tusen kristne før krigen, nå er halvparten tilbake. Det er de som er igjen som nå reparerer kirkene. Like ved Bibelselskapet ligger flere av de store kirkene i byen. De ser helt uskadde ut. En av dem ble truffet 8 ganger. Men ble reparert hver gang. En gang ble de truffet mens julegudstjenesten pågikk. Men gudstjenesten fortsatte bare.

Slik var det under krigen sier mine venner. Det var like farlig hele tiden. Om vi sov hjemme i sengen, eller om vi var på jobb. Vi visste aldri hvor neste rakett traff. Verst var det kanskje å gå mellom jobb og hjem, gatene var utrygge.

George og noen av hans medarbeidere har reist og besøkt menigheter og klostre så ofte de har kunnet. Med seg har de hatt bibler, nytestamenter og andre bøker. I Midtøsten besøker man hverandre. Man snakker over en kopp te. Det holder ikke med et brev eller telefon.

Generalsekretær George Andrea i samtale med en nonne og munk.
Generalsekretær George Andrea i samtale med en nonne og munk.

Overalt hvor vi kommer kjenner George noen. Prester og nonner lyser opp når George kommer. Og samtalen sitter løst. Så kommer alle behovene. De er så uendelig mange i et land som er så ødelagt som Syria. Viktigst i alt dette er å skaffe flere bibler og nytestamenter. Overalt spør de etter det.

Klikk her for å hjelpe Bibelselskapet i Syria med din bibelgave.

Ønsker du å gi en valgfri gave med VIPPS eller over telefonregningen?
Send BIBEL SYRIA til 26606 for nærmere informasjon.


Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO