Gå til innhold

22 På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste.

Gi en gaveVelg prosjekt

I byen Moa, øst på Cuba, trengs hele 20 000 bibler for å dekke det umiddelbare behovet

Bibler til Cuba

1,5 millioner er allerede distribuert på Cuba, men fortsatt er behovet stort. I byen Moa, øst på øya, trengs hele 20 000 bibler for å dekke det umiddelbare behovet. Kan du være med å hjelpe?


«Så begynte vi å dele ut til folkemengden. Presset begynte å bli enormt – folk var nesten desperate etter å få en bibel. Jeg klarte akkurat å få tatt et bilde av det som skjedde,» skriver Bernt G. Olsen.

Noen ganger står jeg overfor utfordringer jeg ikke aner hvordan kan løses. Heldigvis viser Gud gang på gang at Han har løsningen. For fem år siden var utfordringen å skaffe en million bibler til Cuba. Mine kubanske venner, som vet at alt er vanskelig, hadde tillit til at Gud ville ordne det. Rundt 1,5 millioner bibler senere viser det seg at de fikk rett! Gud løste det. På underfullt vis og med hjelp av givere over hele verden, men mest i Norge, kom pengene inn.

Jeg hadde dette i bakhodet da jeg litt tidligere i år var på vei til byen Moa helt øst på Cuba. Det ble en opplevelse jeg aldri glemmer.

Gudstjenesten skulle foregå utendørs. Mørket falt på, og benkene med plass til fem-seks hundre mennesker ble fylt opp med en gang. Ryktet hadde nok gått i byen om at det ville bli bibler å få tak i. Etter hvert stod det folk overalt. Møtet startet, musikken spilte opp, høyt - vi er jo på Cuba - og forsamlingen stemte i.

Så ble jeg bedt om å gi en hilsen. Jeg så ut over folkehavet - de som stod lengst bak så jeg ikke på grunn av mørket. Jeg spurte pastoren ved siden av meg hvor mange mennesker som var til stede. «Jeg vet ikke» sa han, «jeg har aldri sett noe lignende. Det må være langt over 3000 mennesker.»

Ved hjelp av norske bibelvenner har vi allerede skaffet 1,5 millioner bibler til Cuba, men fortsatt er behovet stort, påpeker Alain Montano, generalsekretær i Bibelkommisjonen på Cuba (bakerst). (Foto: Bernt G. Olsen)
Ved hjelp av norske bibelvenner har vi allerede mottatt 1,5 millioner bibler, men fortsatt er behovet stort, påpeker Alain Montano, generalsekretær i Bibelkommisjonen på Cuba (bakerst). (Foto: Bernt G. Olsen)

Like etter begynte vi å dele ut bibler. Først gikk alle barna inn i kirken som var tømt for benker. «Vi har i hvert fall nok til barna», sa Alain til meg, han er min kollega på Cuba. Så begynte vi å dele ut til folkemengden. Presset begynte å bli enormt - folk var nesten desperate etter å få en bibel. Jeg klarte akkurat å få tatt et bilde av det som skjedde. Etter hvert ble det for farlig å fortsette utdelingen. Vi måtte avbryte - folk ble bedt om å gå hjem. Men de fleste ville ikke gå!

Etter en drøy time hadde imidlertid mange nok gått - nå var nå er mulig å stille opp folk på rekker, og vi kunne starte utdelingen igjen. Absolutt alt vi hadde av bibler, 2 000 stykker, forsvant - det var mange som gikk skuffet hjem den kvelden.

Etter møtet spurte jeg lederne for menighetene i området: «Hvor mange bibler mangler dere her i Moa?» De ble enige om at 20 000 bibler vil dekke behovet - nå!

Biblene på Cuba bærer preg av at de blir mye lest og brukt. (Foto: Bernt G. Olsen)
Biblene på Cuba bærer preg av at de blir mye lest og brukt. (Foto: Bernt G. Olsen)

Der var den følelsen igjen. Maktesløshet. Hvor kan jeg finne en million kroner for å skaffe dem alle disse biblene? Jeg kan ikke annet enn å be, og huske at dere bibelvenner og jeg står sammen om dette. De 1,5 millioner biblene som allerede er delt ut på Cuba var altså ikke nok. Men det har hjulpet enormt! I de fleste menigheter har nå de kristne sin egen bibel, og biblene leses. Men allikevel er behovet mange steder på Cuba like stort som tidligere. Hvordan er dette mulig? Vel, mange nye mennesker har kommet til tro. For der hvor Guds ord er rikelig til stede skjer det noe med mennesker. De blir kjent med Jesus. Moa er ikke det eneste stedet på Cuba de trenger bibler. Men jeg lovet den kvelden, da vi sendte folket hjem, at vi skulle skaffe dem de biblene de trenger. Kan du hjelpe meg å oppfylle løftet til Cuba? Kristne i Norge er deres beste venner - la oss stå sammen med dem og gi dem det de ønsker seg mest - bibler!

Med vennlig hilsen Bibelselskapet

Bernt G. Olsen
Bibelmisjonsleder
Tlf 47 97 64 70
e-post: giver@bibel.no

Gi en gave på denne siden, gi et valgfritt beløp med VIPPS eller telefonregningen: Send sms BIBEL CUBA til 26606.


Skattefrie gaver

For å få skattefradrag må du opplyse om navn, adresse og fødselsnummer slik at beløpet kan rapporteres til skattemyndighetene.
Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO