Gå til innhold

7 I nærheten av dette stedet lå det et gods som var eid av den fremste mannen på øya, han het Publius. Han tok vennlig imot oss som sine gjester i tre dager.

Tidligere styreleder i Bibelselskapet, Odd Bondevik, døde lørdag 6. september.

Foto: Tidligere styreleder i Bibelselskapet, Odd Bondevik, døde lørdag 6. september.

Odd Bondevik til minne

09. september 2014.

Budskapet om at Odd Bondevik har fått hjemlov kom ikke uventet. Bibelselskapet har mistet en god venn og kirken har mistet en uredd og ydmyk biskop.

Vi i Bibelselskapet husker ham som en rolig styreformann med sans for de store linjene og strategiske valg. Alt i studietiden på MF utmerket han seg som en av de skarpeste. En livsvei som fagteolog og forsker lå sikkert åpen for ham. Men misjonærkallet var sterkere. Årene i Japan var en rik tid og ble en god bakgrunn da han ble kalt til generalsekretærstillingen i NMS. Det var neppe med lett hjerte han reiste tilbake til Norge. Odd Bondevik var en svært kallsbevisst mann.

Da Norsk Misjonsråd fikk den store TV innsamlingen «Aksjon Håp» var det ingen tvil om at Odd måtte være lederen og talsmann for alle norske misjonsorganisasjoner i media. Selvsagt kom det kritikk. Odd klarte uten store ord og uten å nedtone misjonsprofilen å stå frem på en troverdig måte. Så ble det også innsamlingsrekord.

Da biskop Aarflot gikk av som styreleder i Bibelselskapet i år 2000 var Odd Bondevik en naturlig etterfølger. Planen for en revisjon av 1978 bibeloversettelsen var allerede lagt, men det ble Bondevik som fikk gleden av å styre dette store prosjektet videre, frem til han gikk av i 2009. Her kom hans dyktighet som teolog og språkmann til sin rett. Etter at oversettelsen av Det nye testamentet var ferdig i 2005 viste det seg at han faglig kunne bidra også med hebraisk kompetanse under arbeidet med Det gamle testamentet. Kanskje var det misjonærerfaringen med japansk som gjorde at han var særlig opptatt av at mottageren skulle forstå teksten - likevel uten lettvinte eller uforsvarlige valg i forhold til grunnteksten.

Odd var en styreleder som slapp alle til. Han lyttet nøye, men sørget alltid for at det ble klare vedtak. Han var ikke opptatt av prestisje og våget å skifte mening enten nære venner likte det eller ikke. Men han tenkte seg om, og i teologiske spørsmål var det aldri tvil om at det var hans eget grundige arbeid med bibeltekster som ble avgjørende.

De siste årene ble tunge for Odd. Men i møte med sykdom og smerte ble han også et vitnesbyrd for dem som sto ham nær. Hans kjære Wenche Yamomoto, som ble hans gode kone og medvandrer, gjorde at også den siste siden ble fylt av glede midt i smerter og sorg. Vi takker Gud for Odd Bondeviks liv og tjeneste og lyser fred over hans minne.

På vegne av Bibelselskapet, Gunnleik Seierstad

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO