Gå til innhold

2 Noen fariseere kom og spurte ham: «Har en mann lov til å skille seg fra sin kone?» De ville sette ham på prøve.

26. mai 2015 ble bokhandelen til Det tyrkiske bibelselskapet ødelagt av en brann som hadde startet i nabolokalet. Dette bildet er tatt morgenen etter brannen.

Foto: 26. mai 2015 ble bokhandelen til Det tyrkiske bibelselskapet ødelagt av en brann som hadde startet i nabolokalet. Dette bildet er tatt morgenen etter brannen.

«Gud var med oss da det brant»

11. juni 2015.

Den 26. mai fikk Tamar Karusu, generalsekretær i Det tyrkiske bibelselskapet, en telefon sent på kvelden. Det hadde brutt ut brann like i nærheten av Bibelselskapets butikk og kontorer. Tamar fryktet det verste. Likevel skulle det vise seg at Gud var med. Her forteller hun historien med sine egne ord.

Tamar Karusu er generalsekretær i Det tyrkiske bibelselskapet.
Tamar Karusu er generalsekretær i Det tyrkiske bibelselskapet.

«Det var nesten midnatt da telefonen min ringte og en kollega spurte meg hvor jeg befant meg. Jeg forsto at noe var galt, men jeg hadde ingen ide om hva det kunne være. Han fortalte at han akkurat hadde sett brannbiler utenfor Bibelselskapets bygning, men ikke ild eller røyk. Jeg ringte pastor Benjamin, som bor i øverste etasje i bygningen, men han svarte ikke. Så ringte jeg sikkerhetsvakta. Heller ikke der fikk jeg svar. Da tenkte jeg at det var noe alvorlig på ferde, så jeg kledte raskt på meg og dro av sted til kontoret. På vei i taxien sjekket jeg de siste nyhetene på nettet, men det sto ingenting om en brann i bygningen vår. De ti minuttene i drosje var blant de lengste i mitt liv. Mens jeg var på vei ringte en annen kollega meg og fortalte at brannen hadde brutt ut i femte etasje, der pastor Benjamin bor. Kontoret vårt er i fjerde etasje.

Jeg så for meg de verste scenarier: Hva hadde hendt med pastor Benjamin og hans familie? Hva hadde skjedd med biblene vi oppbevarte på kontoret? Hadde de blitt skadet av flammene eller av vannet etter brannslukkingen. En venn som stod like ved bygningen sendte meg da en Facebook-melding og bekreftet at det brant i fjerde etasje. Jeg lot mobiltelefonen være og begynte å be. Det var ingenting annet jeg kunne gjøre.

Vann- og røykskader i Bibelselskapets lokaler.
Vann- og røykskader i Bibelselskapets lokaler.

Vi ba og ba
Da jeg ankom så jeg brannmannskap og politibiler. Det så veldig alvorlig ut. Det var sikkerhetsbånd rundt bygningen. Jeg forserte sperringene, men selvsagt stoppet politiet meg. De fortalte at brannen hadde startet i den tyske bokhandelen som ligger vegg-i-vegg. Den var foreløpig ikke slukket, men alle var i sikkerhet. Priset være Gud! Jeg kjente mange av personene som sto utenfor bygningen og fulgte med. Blant dem var to studenter fra USA. De hadde besøkt kontoret dagen før - og vi hadde bedt sammen. Samme kveld hadde de forlatt hotellet for å kjøpe en kopp kaffe. Da hadde de sett brannen, men visste ikke hvordan de skulle kontakte meg. Så hadde de bedt og bedt. De ble sammen med meg gjennom natta og hjalp meg med å redde ut noe av lageret og elektronisk utstyr.

Da vi til sist fikk lov til å gå inn i Bibelselskapets butikk, var det som om det hadde regnet innendørs. Datamaskinen, kasseapparatet, kredittkortmaskinen, tv-en, møblene - alt var vått. Mens vi stod der falt et stykke av taket ned.

Brannen startet i den tyske bokhandelen som ligger rett ved siden av Bibelselskapets bokhandel.
Brannen startet i den tyske bokhandelen som ligger rett ved siden av Bibelselskapets bokhandel.

Gud vil aldri forlate oss
Men Gud er god! Han sendte mine kolleger til området slik at jeg fikk høre om brannen, og så sendte han de to studentene for å støtte meg. Etter at jeg delte nyheten på Facebook, kommenterte mine venner fra Den armensk-katolske kirken at de hadde hørt brannbilene, avbrutt bibeltimen og begynt å be for personene som var berørt av brannen.

Dagen etter så jeg hvor nær brannen hadde kommet våre lokaler. Gud viste nok en gang at han aldri vil forlate oss og at han holder oss trygge i sine hender. Ja, det er skader og vi vil måtte reparere butikken. Vi vet ikke hvor mye av kostnadene som vil dekkes av forsikringen. Erfaringsmessig antar vi at det neppe blir mye. Forsikringsselskapene gjør deres ytterste for å betale så lite som mulig. Butikken vil måtte holde stengt i minst en måned, noe som betyr at salget stopper og dermed også inntektene. Månedsinntekten vår er på ca 2 500 USD. På tross av dette vet vi at den restaurerte bibelbutikken vil bli bedre enn tidligere.

Vær med å be
Vi har fred i hjertene, men vær med i bønn for oss når vi nå står foran restaureringen av lokalene. Be om at forsikringsselskapet vil dekke mesteparten av kostnadene etter skadene. Butikken vår vil være stengt, men vi vil gjøre vårt beste for å nå mennesker gjennom nettbutikken. Be om at staben vår vil finne kreative måter å gjøre det på.»

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO