Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Prostiprest Jan Høifødt er spent på hvordan bildene til Nelly Bube, som har sin bakgrunn fra nomadefolk i Kasakhstan, vil fungere i de samiske områdene i Finnmark.

Foto: Prostiprest Jan Høifødt er spent på hvordan bildene til Nelly Bube, som har sin bakgrunn fra nomadefolk i Kasakhstan, vil fungere i de samiske områdene i Finnmark.

Bibelske bilder fra Kasakhstan i Karasjok kirke

14. juni 2017. Av: Martin Eikeland

De 56 bildene av den kasakhstanske kunstneren Nelly Bube blir nå vist i Karasjok kirke i Finnmark. Kirkegjengere og tilreisende kan se utstillingen i hele sommer.

– Det er veldig spennende at vi har fått denne utstillingen her til Karasjok. Jeg har forventninger til hva den vil si oss, sa prostiprest Jan Høifødt da han innledet under åpningen av utstillingen 2. juni. Bibelforteller Anne Kristin Aasmundtveit ledet forsamlingen inn i Salomons høysang i kirkerommet. På den ene siden av rommet hang Nelly Bubes bilder fra Bibelens første bøker.

Nomader
Fra sitt hjemland er Nelly Bube blant annet kjent for sine bilder fra den nomadiske kulturen som preger Kasakhstan. Jan Høifødt mener det er spesielt spennende at bilder fra nomadekulturen i Sentral-Asia nå blir vist i en kirke i et samisk område i Norge.

– Samene er jo også et nomadefolk. Kan hende kan bildene som er hentet fra en tilsvarende kultur et annet sted i verden si oss her i Karasjok noe spesielt, sier Høifødt, som understreker at menigheten i Karasjok ikke er vant til å ha en kunstutstilling i kirken.

– For oss er dette uvant. Jeg tror faktisk det er første gang vi har en slik utstilling i Karasjok kirke. Når vi nå åpner kirken for en kunstutstilling og en fortellerforestilling, kan vi ikke forvente at dette er noe som passer for alle. Vi må ha respekt for at ikke alle er like glad for dette, sier Høifødt.

Bibelforteller Anne Kristin Aasmundtveit fra Bibelselskapet (t.v.) og menighetspedagog Olaug Eriksen fra Karasjok menighet synes det er spennende at Nelly Bubes bilder nå vises i Finnmark.
Bibelforteller Anne Kristin Aasmundtveit fra Bibelselskapet (t.v.) og menighetspedagog Olaug Eriksen fra Karasjok menighet synes det er spennende at Nelly Bubes bilder nå vises i Finnmark.
Pedagogikk
Menighetspedagog Olaug Eriksen i Karasjok ønsker å bruke de 56 bildene av Nelly Bube overfor skoler og barnehager i Karasjok.

– Dette er vakre bilder som forteller bibelhistorien. Jeg har forventning til at disse bildene kan fungere overfor barn og ungdom her. Siden dette er en helt ny arbeidsform, er jeg spent på hvordan dette blir mottatt, sier Olaug Eriksen.

Flere rom
De 56 bildene er plasser i flere rom i den flotte kirken midt i Karasjok. Både menighetsalen og vestibylen er tatt i bruk for å vise de fargesterke bildene. På grunn av en lekkasje er de bildene som ble plassert i kirkerommet under åpningen flyttet til andre deler av kirken.

– I tillegg til at vi vil bruke denne utstillingen i vårt menighetspedagogiske arbeid, vil bildene også være tilgjengelige for turister og andre tilreisende som besøker kirken i sommer, sier Olaug Eriksen.

Hele landet
Bibelselskapet er glad for anledningen til å vise Nelly Bube-utstillingen i Finnmark. Før den kom til Karasjok, stod den utstilt i Nordlyskatedralen i Alta.

– For Bibelselskapet er det viktig å få fram at vi har en oppgave i hele Norge. Gjennom store deler av vår 200 år lange historie har vi arbeidet med bibeloversettelse til samisk. Men vi ønsker også å bidra til bibelformidling gjennom andre uttrykksformer. Derfor er vi glade for at menigheten i Karasjok har tatt imot denne utstillingen, sier bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen i Bibelselskapet. Han understreker samtidig at når menigheten i Karasjok har viser Nelly Bube-utstillingen, må dette skje på en måte som passer i den lokale kulturen.

Utstilling i din menighet? Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO