Gå til innhold

20 Min lengsel og mitt håp er at jeg ikke skal bli til skamme i noe, men at Kristus, nå som alltid, skal bli opphøyd for alles øyne ved min kropp, enten jeg skal leve eller dø.

Odd B. Telle

Foto: Odd B. Telle

Minneord Odd Borger Telle

26. mars 2019. Av: Stein Mydske, tidligere generalsekretær i Bibelselskapet

Vi har mistet en pioner i det internasjonale bibelarbeidet med Odd Telles død lørdag 16. mars, 96 år gammel.

Mens han gikk på Hamar katedralskole under krigen var han aktiv i Milorg og måtte flykte til Sverige i 1944. Han kom hjem til Norge i maidagene 1945 som fenrik og troppssjef i de norske polititroppene. Etter krigen tok han eksamen artium som privatist og i 1952 eksamen juridicum.

I 1952 dro han til Tyskland i forbindelse med sitt engasjement for Moralsk Opprustning (MRA) og møtte Lieselotte Anni Sophie Petersen. De giftet seg 7. juli 1956.

I Odd Telle var svært aktiv i det lokale menighetslivet der familien bodde, enten det var på Oppsal i Oslo, Lillehammer eller Eiksmarka i Bærum. I 1953 ble han kalt til jobben som assisterende sekretær for Det Norske Bibelselskap, og fra 1956 som kontorsjef i Norsk Menighetsinstitutt. I 1962 var det De forente bibelselskaper som ønsket at han skulle ta ansvar for etableringen av et nasjonalt bibelselskap på Madagaskar. En av hans viktigste oppgaver var å finne nasjonale medarbeidere som kunne føre arbeidet videre. I 1967 var oppdraget fullført.

I I Norge ventet advokatfirmaet Thorkildsen & Thorkildsen, der han først var fullmektig, senere partner. I 1972 flyttet familien til Lillehammer, der Odd Telle hadde sin egen advokatpraksis.

I De forente bibelselskaper skulle i 1975 ansette en ny regionalsekretær for hele Afrika-regionen med kontor i Nairobi. I Afrika var det da en sterk bevegelse for å ansette afrikanere i sentrale kirkelige stillinger. Odd Telle ble kalt til å lede arbeidet, som et år senere førte til at de ansatte den første afrikanske regionalsekretæren i De forente bibelselskaper. Fra Nairobi i Kenya reiste han og familien i 1976 til Bibelselskapenes hovedkontor i London, der han ledet arbeidet som World Development Coordinator. Nå ble hele verden arbeidsfeltet hans. Når det oppsto problemer i et nasjonalt bibelselskap, sendte de Odd for å ordne opp! Han spilte en hovedrolle i arbeidet med å bygge opp bibelselskapsarbeidet i de muslimske landene i Nord- og Vest-Afrika, samt Midtøsten.

Fra 1980 ledet han i fem år bibelarbeidet i hele Europa-regionen, som da også inkluderte Midtøsten, fra kontoret i London. De siste ti årene av arbeidslivet var han igjen partner i advokatfirmaet Thorkildsen & Thorkildsen i Oslo.

Odd Telle var en høyreist, rakrygget og flott mann med stil. Han var svært språkmektig og musikalsk med en sterk sans for humor, kombinert med utmerket hukommelse. Han brukte sin juridiske fagkompetanse, kombinert med evnen til å løse problemer og bygge relasjoner, i arbeidet med å bygge opp og utvikle det internasjonale bibelarbeidet. Han hadde en utstrakt reisevirksomhet i nær 100 land. Odd ville selv understreket at alt det han fikk utrettet i livet også var Lieselottes fortjeneste. Det var hun som måtte ta ansvar og bære byrdene i hjemmet da Odd var i Frankrike på språkstudier før de reiste til Madagaskar, og når han ellers var ute og reiste. Han vil bli dypt savnet av sin ektefelle Lieselotte, fire barn med ektefeller, åtte barnebarn og to oldebarn, samt venner.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO