Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Hvordan gikk man kledd på bibelsk tid?

Hvis man vil etterligne klærne som alminnelige folk gikk med på Jesu tid, er ikke det så vanskelig.

Å etterligne klærne som folk gikk med på Jesu tid er ikke det så vanskelig. Det finnes få skriftlige skildringer av klesdrakter fra gammeltestamentlig tid, men moderne forskere har fått hjelp av forskjellige billedlige framstillinger fra Egypt og gamle Mesopotamia:

Egypterne kledde seg helst i lin på grunn av det varme klimaet. Overklassen hadde lette kjortler og fotside plisserte skjørt. Både kvinner og menn brukte brede halskjeder av fargeglade halsperler, og de gikk barbent eller i enkle sandaler.

Lengre nord – i Israel, Syria og Mesopotamia – krevde klimaet varmere klær. I tillegg til linklær var det vanlig med ull. Et berømt veggmaleri fra før det 19. århundret før Kristus viser en gruppe semitter som kommer til Egypt for å bytte til seg korn for øyensverte. De fleste i denne gruppen var kledd i mangefargede kjortler – noe som var typisk for israelittene i bibelsk tid. Sannsynligvis var Abraham og hans følge kledd omtrent som dem.

Flere byer hadde spesialisert seg i veving og farging av tøyer. Rødt, blått, gult og brunt var farger som ble mye brukt. Den mest ettertraktede fargen var purpur. Å gå kledd i purpur var tegn på å være av høy sosial rang.

På Jesu tid
På Jesu tid bar jødefolkets klær preg av vekslende påvirkning fra greske og romerske måter å kle seg på.
Det var vanlig å bruke en underskjorte av lin og utenpå den en relativt vid ullkjortel som dekket kroppen fra halsen til ned på knærne. Omkring livet hadde en et belte av flettede snorer av lær eller tøy, som noen ganger var fint dekorert. Over kjortelen bar man en kappe. Den kunne være sydd eller være et stort, fint teppe som man kastet om seg. Kappen kunne foruten å være ytterplagg også bli brukt til å ha over seg om natten eller som gulvmatte. Den kunne til og med bli brukt som sikkerhet for lån!

Jødene brukte alltid skotøy. Dette var sandaler av kamelskinn eller tre. Som hodeplagg brukte de et tøystykke som de bant om hodet på forskjellig vis.


Å kle seg som i bibelsk tid

Hvis man vil etterligne klærne som alminnelige folk gikk med på Jesu tid, er ikke det så vanskelig.

Kappe
Har du adgang til å bruke korkapper eller farge gamle konfirmantkapper, er mye gjort. Et avlangt bomullsskjerf i forskjellige farger kan være belte. Har du ikke mulighet til å bruke ferdigsydde kapper, kan du bruke gamle lakener. Du kan klippe halslinning, og også klippe bort et stykke på hver side, og eventuelt sy igjen med en søm på hver side. Men la selvfølgelig noe være åpent til ermer.

Kjortel
Til ullkjortel kan du bruke et gammelt teppe, pledd eller orientalske sjal. Dette kan man kaste over skuldrene. Eller du kan klippe en halslinning og sidesømmer – som på kjortelen. I tillegg kan du selvfølgelig åpne kappen ved å klippe opp fra halslinningen og ned.

Hodeplagg
Tynne, avlange bomullstøy gjør god nytte. Du kan finne mange tips på nettsidene til www.nazarethvillage.com for hvordan man binder skal binde dem om hodet. Dette nettstedet kan antakelig også gi deg flere ideer til hvordan man kan lage klesdrakter fra bibelsk tid.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO