Gå til innhold

29 La ikke et eneste råttent ord komme over leppene. Si bare det som er godt, og som bygger opp der det trengs, så det kan bli til velsignelse for dem som hører på.

I likhet med mange av russerne Bibelselskapet har vært i kontakt med, sier også Galina at Salmenes bok har vært et vendepunkt i hennes fortrolighet med Bibelen.

Foto: I likhet med mange av russerne Bibelselskapet har vært i kontakt med, sier også Galina at Salmenes bok har vært et vendepunkt i hennes fortrolighet med Bibelen.

Sangglad pensjonist med ukjent fortid

30. januar 2009. Olav Dahle Svanholm

- Myndighetene sier jeg er 78 år, forteller Galina Usanina som bor på aldershjemmet i Murmansk.

Galina har ikke så mange dokumenter og minner fra sin barndom. Hun flyttet rundt og vokste opp på flere barnehjem i Asia, som hun kaller det. Under krigen bodde hun i hvert fall i Usbekistan og jobbet på en bomullsåker, da var hun sikkert 10-12 år.
Så Galina er vant til livet på institusjon. Nå bor hun på aldershjemmet i Murmansk sammen med 240 andre beboere. Her har hun bodd i 11 år, og trives veldig godt. Hun har eget rom med bad, og får tre måltider for dagen. 
I dag er Galina enke, men tilværelsen i Murmansk startet i 1958 da hun ble med ektemannen hit. Han var sjømann. To sønner fikk de, men Galina har ingen barnebarn. Og hun opplevde en stor sorg i livet for seks år siden, da den yngste sønnen døde av metanolforgiftning.
På rommet henger flere bilder av den lille familien hennes. På nattbordet et ikon, og over senga et stort Kristus-bilde.

Glad i å synge
- Jeg er så glad i å synge, sier hun. Særlig de gamle russiske sangene. – Jeg er med i to kor, forteller hun stolt. – Et pensjonistkor i byen, og et kirkekor i den lutherske kirken. Jeg er med både i den ortodokse og den lutherske kirken i Murmansk.
- Du husker ikke så mye fra din barndom og oppvekst, men vet du om du er døpt?
- Jeg ble døpt som voksen, forteller hun. – Jeg var en del syk, og arbeidsgiveren sendte meg på et sanatorium. Der kom jeg i kontakt med kristen forkynnelse og ble døpt. 
I de siste årene har synet blitt dårligere. Galina har en bibel, men den har så liten skrift. – Og så er jeg ikke så flink til å lese, unnskylder hun seg. – Jeg fikk bare fire år på skolen.

Pensjonister på aldershjemmet i Murmansk mottar Salmenes bok i stor skrift. Klikk på bildet for å forstørre. (Foto: Dag K. Smemo)Salmenes bok 

Da Bibelselskapet besøkte alderhjemmet der hun bor, fikk hun ei bok med Salmene i stor skrift. Hun legger boka på fanget, og stolt leser hun de kjære tekstene hun kjenner fra så mange sammenhenger. Javisst kan hun lese!
Salmenes bok, eller Psalteret, har alltid hatt en spesiell posisjon i den ortodokse kirketradisjonen. Denne boken har stor plass i gudstjenesten, men også i den enkeltes fromhetsliv. Typisk er det at Det russiske bibelselskap utgir spesialutgaver av Salmenes bok, for eksempel med stor skrift beregnet for eldre mennesker. For å lette lesningen, er bokens 150 salmer delt inn i 20 grupper (kathismaer). Ved å følge en tidebønnekalender kan man be hele Salmenes bok i løpet av ei uke, eller en måned, alt etter kalenderen som følges.

Det norske bibelselskap har møtt mange russere og fått del i deres troshistorie, og det er typisk at flere av dem nevner møtet med Salmenes bok som et vendepunkt i deres fortrolighet med Bibelen.

Last ned alle artiklene som Word-dokument
Last ned bilder (zip-fil)

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO