Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Sonabel og Xavier bruker sin tid på menighetsplanting.

Foto: Sonabel og Xavier bruker sin tid på menighetsplanting.

En kirke i vekst – men bare halvparten av menigheten har en bibel

10. november 2009. Bernt G. Olsen

Sonabel Ortiz og Xavier Calvo leder en ny husmenighet fra sitt hjem i Havanna. Ekteparet lykkes godt i sitt arbeid og har nettopp døpt 14 nye medlemmer i menigheten, men kun halvparten i menigheten har en egen bibel. Vi gav ekteparet en studiebibel, det kalte de et ”under”. Har du lyst til å gi en bibelgave til menigheten til Sonabel og Xavier? Gi her eller les mer

Vi er på besøk på Seminario Teológica Nazareno Cubano (Nazarenerkirkens teologiske seminar) hvor vi møter ekteparet Sonabel Ortiz og Xavier Calvo. De går på seminaret som har fjernundervisning for ledere fra flere kirkesamfunn.  Vi legger merke til ekteparet bl.a. fordi det viser seg at de ikke har en bibel. Noen minutter tidligere har vi spurt forsamlingen hvor mange som ikke har egen bibel, og omtrent hver femte av de rundt 40 elevene har ikke egen bibel på tross av at de nå følger en lederopplæring. Det Norske Bibelselskap har fått med seg noen helt nye bibler fra Panama, bl.a. to studiebibler som så langt ikke finnes på Cuba.  ”Vi får gjøre det på bibelsk vis,” sier en av elevene når de forstår at det ikke er en bibel til hver av studentene. Etter loddtrekning blir Sonabel den glade vinner av den ene studiebibelen.
”Dette er et under,” sier Sonabel etter å ha fått Bibelen. ”I forrige uke ble 14 nye medlemmer døpt i kirken vår. Vi hadde ikke nok bibler til alle, så vi ga bort vår egen,” forteller hun.

Ekteparet står sammen i en tjeneste som ledere for en ny menighet som er plantet i et område uten noen kirke fra før.  De mangler altså bibler, og kirke har de for så vidt heller ikke; de leder en husmenighet som møtes i stuen i deres eget hjem. ”Ingen kan nekte meg å lage en stor stue,” sier Xavier, ”for det trenger jeg til familien – Guds familie.” Xavier har gått på dette seminaret tidligere, men det er første gang for Sonabel.  Xavier rakk aldri å avslutte utdanningen sin fordi han traff Sonabel , bare 16 år gammel, og det ble ekteskap. Nå har de vært gift i 13 år, og de er meget tydelige på at dette er deres felles tjeneste. ”Vi har hatt ulike tjenester og flyttet rundt til ulike steder på Cuba, men hele tiden for å vinne nye mennesker. Nå er oppgaven vår i en bydel her i Havanna der det ikke er noen kirke fra før,” forteller Sonabel. Menigheten, som heter ”Verdens Lys” (Luz del Mundo), er for liten til å lønne egen pastor, slik at Xavier ved siden av pastorgjerningen lager vinduer i en liten fabrikk. Nå er han tilbake for å fullføre lederopplæringen og ta de nødvendige eksamener, mens Sonabel nettopp har begynt.

Sammen har de plantet den lille pinsemenigheten, og de understreker at det er stor mangel på bibler på Cuba. I deres menighet er det omtrent 40 som ikke har bibel, det vil si rundt halvparten av menigheten. For øvrig sier de at det også er stor interesse for Bibelen hos mennesker som ennå ikke er troende, og dermed er den virkelige bibelmangelen mye større.  ”Vi vet at læreren til vår egen datter gjerne vil ha en bibel, men det har vi så langt ikke kunnet skaffe henne. Vi trenger mange flere bibler fordi mange som ennå ikke kjenner Kristus også ønsker seg en, ikke bare de som er medlemmer i menigheten. Her på Cuba er det mange som praktiserer gamle religioner, med stor tro på åndemaning og spiritisme. Derfor er det stort behov for kunnskap om den kristne tro,” sier Xavier og Sonabel.

Xavier forteller at han som barn lærte om kristendommen, men han kom etter hvert på avstand fra troen. Han havnet på skråplanet og etter hvert i fengsel. Det var der han igjen begynte å tenke på Gud og hadde en opplevelse av at Gud snakket til ham. Da han slapp ut, begynte han å søke etter en kirke, og han opplevde helt konkret hvordan Den hellige ånd tok tak i ham på en slik måte at det knyttet seg for brystet på ham. Opplevelsen var så sterk at han straks begynte å snakke med andre om Gud og hva som hadde skjedd i hans eget liv. På den tiden var det fremdeles mange russere på Cuba, og trangere kår for kirken enn hva det er nå.

Sonabel på sin side forteller at hun møtte Gud allerede som 13-åring. Hjemme praktiserte de hedenskap, mens hun søkte etter en dypere mening og begynt å oppsøke ulike kristne kirker. Hun fant etter hvert fram til en kirke hvor hun litt senere også møtte Xavier. I dag regner de seg som misjonærer og arbeider for at så mange som mulig på Cuba skal oppleve Kristus som sin frelser.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO