Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Bibeldagen 2010 har fokus på Cuba.

Foto: Bibeldagen 2010 har fokus på Cuba.

Tro som overlevde

16. januar 2010. Bernt G. Olsen

Elisabeth Rodrigues Latinina har kubansk - russiske aner, som mange andre på Cuba. Fra sin russiske mormor arvet hun sin tro på tross av kristendommens trange kår på Cuba. Elisabeth ber om flere russiske bibler, per i dag er det bare importert 40 russiske bibler til Cuba. Vil du være med å gi en bibel? Eller kan du be for de kristen på Cuba, eller gi en gave? Les mer

Selv om hun vokste opp i Russland og på Cuba, arvet Elisabeth sin mormors sterke tro.
Fram til 1990-årene var Cuba hjem for tusener av utvandrere fra Cubas nærmeste politiske allierte, Russland. Det var særlig offiserer, rådgivere og teknikere og deres familier.  I 1990/91 førte imidlertid Sovjetunionens sammenbrudd til at mange forlot Cuba, og bare noen få hundre russere ble tilbake på Cuba.

Naturlig nok er det derfor mange på Cuba som har kubansk-russiske røtter. Elisabeth Rodrigues Latinina (30) er en av dem. Hennes far avtjente verneplikten i hæren på Cuba - slik alle unge menn var forpliktet til – og mens han gjorde det, fikk han mulighet til å studere i St. Petersburg. Der traff han en kvinne som han giftet seg med. Deres datter Elisabeth ble født i Russland, og som helt liten flyttet hun til Cuba sammen med familien. Hjemme fortsatte de å snakke russisk , og dermed vokste hun opp som tospråklig på Cuba.

Elisabeths mormor var også med til Cuba. Til tross for at hun hadde levd i et kommunistisk samfunn og senere flyttet til et annet, holdt hun hele tiden fast på sin kristne tro. Dette skapte nok en interesse for å bli bedre kjent med troen også for Elisabeth. Da hun vokste til, kom det etter hvert en kirke i nabohuset, og hun ble invitert med dit. Der fikk hun en sterk opplevelse av Guds nærvær, og hun ble med i denne kirken.

Elisabeth er utdannet bokholder, men ønsker seg en fulltidstjeneste som pastor i kirken. Det utdanner hun seg til nå, og hun håper at det etter hvert åpner seg en tjeneste for henne. Det vil hun i så fall ikke bli rik av. I dag betales pastorene en minimumslønn på 250 cubanske pesos i måneden, eller rundt 10 dollar.
”Hun tar kontakt med oss fordi hun håper at vi kan hjelpe henne med russiske bibler. Det er mange med russiske røtter på Cuba, og så langt har det bare kommet 40 bibler på russisk hit,” sier pastor Alain Montana, sekretær i den kubanske bibelkommisjonen.

Bibelvers:  Rom 1,16 / Josva 1,8

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO