Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Genka Ivanova etablerte sin egen husmenighet i hjembyen Sliven.

Foto: Genka Ivanova etablerte sin egen husmenighet i hjembyen Sliven.

Bulgaria: En moderne Lydia

07. mai 2009.

På slutten av 80-tallet var Genka Ivanova midt i 30-årene. Hun trodde hun hadde oppnådd det meste i livet allerede, hadde gjort god karriere i et motehus, hadde en suksessfull mann og to vakre døtre. Men så fikk hun en dag telefon fra sin kusine i byen Varna.

Kusinen ville ha hjelp fra Genka til å få tak i lysaramatur i en ny kirke som var ferdigbygd. Dette var på slutten av kommunisttiden, det var stor mangel på nær sagt alle slags varer. Genka klarte å få tak i det de trengte, og som takk for hjelpen ble hun invitert til kirken på et evangeliseringsmøte.
Straks hun kom innenfor fornemmet hun en spesiell følelse av fred og kjærlighet.
- Jeg hadde aldri vært i noen kirke tidligere, og ble veldig overrasket. Jeg hadde aldri lest i noen bibel heller, så jeg forsto ikke så mye av prekenen.

Startet menighet
Genka dro hjem igjen medbrakt flere kristne bøker og en bibel.
- I starten syntes jeg det var vanskelig å lese i Bibelen fordi språket var så fremmed. Men jeg visste at det var det noe der som var verdifullt for meg. Så jeg kjempet videre med å finne Gud. Til slutt, året etter, bestemte jeg meg for at jeg ville tro på Ham. Det var en stort øyeblikk.

Hun begynte å lete etter en menighet lik den hun hadde opplevd i Varna. Men det fantes ikke i byen Sliven hvor hun bor. Så med hjelp av sin kusine startet hun like godt en husmenighet i sitt eget hjem. Dette skjedde i 1991.
- Vi fortsatte å møtes i huset mitt, av og til med så mange som 50 personer. Menigheten vokste, og vi fikk senere tak i et eldre hus som kirkelokale.
Myndighetene la kjepper i hjulene for å registrere den første baptistkirken i denne del av landet. Men de klarte det til slutt.

Sosialt arbeid
De siste årene har Genka særlig engasjert seg i diakonalt arbeid. Hun har startet en humanitær organisasjon av stort omfang, der hun blant annet besøker barnehjem, eldrehjem og andre institusjoner. Hun har flere ansatte og frivillige i arbeid. Hennes drøm er en dag å starte en vernet bedrift som kan gi arbeid til folk som trenger det, og som gir overskudd til annet sosialt arbeid.

 

Genka Ivanova er en moderne Lydia, sier generalsekretær Angelov, og refererer til Apostlenes gjerninger 16,14-15

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO