Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

László Orban fra Bibelselskapet får hjelp til å bære inn alle biblene som skal deles ut til de innsatte i fengslet i Gherla.

Foto: László Orban fra Bibelselskapet får hjelp til å bære inn alle biblene som skal deles ut til de innsatte i fengslet i Gherla.

Romania: Fanger setter pris på åndelig føde

01. september 2009.

Det rumenske bibelselskap er spesielt opptatt av landets fengsler. Innsatte som ønsker det får sin egen bibel, og fengselsbesøk fører bestandig til samtale og sjelesorg.

Gherla heter en liten by som ligger nord i landet. Innenfor byens fengsel er mange trosretninger representert. Mange av fangene møtes i fengslets kapell for å tilbe, studere Bibelen eller få sjelesorg.

Politiske fanger

Fengslet stammer fra 1800-tallet. Men det var i 1950-årene det ble kjent for sitt ”reprogrammerings-prosjekt” som mange politiske fanger ble underlagt av kommunistregimet. Selv etter at dette programmet ble nedlagt var det svært strenge forhold i fengslet. Nå er imidlertid mye forandret. Rommet hvor fanger tidligere ble torturert og hengt, er omgjort til museum til minne om ofrene. Fengslet har fått gjennomgått en total renovering. I dag har fangene stor frihet. De får være med på mange slags aktiviteter, som sport, kunst, utdannelse og møbelsnekring. De får også motta besøk i trivelige omgivelser, ikke minst det bidrar til en positiv og konstruktiv atmosfære i fengslet.

Besøker fengslet

Det rumenske bibelselskapet har en viktig del av sitt arbeid i landets fengsler. Sammen med en representant for den ortodokse kirken besøker bibelselskapets representant Laszlo Orban regelmessig fengslet i Gherla. De har med seg bibler, og bruker tid sammen med både innsatte og stab. Her finnes også et kapell. Over inngangen har en fange malt et bilde inspirert av lignelsen om den fortapte sønn. Her er det mulig for fangene å trekke seg tilbake fra det vanlige fengselslivet til meditasjon og bønn.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO