Gå til innhold

9 Til noen som stolte på at de selv var rettferdige, og så ned på alle andre, fortalte Jesus denne lignelsen:

Vil du også være med å støtte kjøp av ny bil til Lázló?

Foto: Vil du også være med å støtte kjøp av ny bil til Lázló?

Romania: Bibelmannen i Lada

01. september 2009.

Allsidighet og åpenhet for alle slags mennesker kjennetegner László Orban. Men en gammel, rusten Lada er også viktig for at bibelmisjonsarbeideren skal klare å nå sine mål.

- Unnskyld alt rotet, sier László Orban i det han åpner døra inn til kontoret. Ja, det er ikke rart han er litt flau når vi ser alle eskene, mappene og kontorutstyret som er spredd utover i rommet. Vi er på Det rumenske bibelselskaps regionkontor i Cluj-Napoca. Han er den eneste som arbeider for Bibelselskapet i denne del av Romania.

Dårlige veier
Vi er i Transylvania nordvest i Romania. László har jobbet her i fire år, men det er først nå han har fått sitt eget kontor. Han har ansvar for regnskap, besvarer telefoner, bestiller varer. ”Firmabilen” er hans egen, 28 år gamle og medtatte Lada. Den knirker og stønner når László kjører rundt på de hullete veiene i Cluj for å besøke de forskjellige kirkelederne, snakke om Bibelselskapet og ta imot bibelbestillinger.

Luthersk pastor
Som så mange andre i denne delen av landet har 36-årige László ungarsk opprinnelse. Sine musikalske evner brukte han mye i ungdomsarbeidet. Det ble starten på en vandring som ledet gjennom teologistudiet fram til å bli luthersk pastor.

Stort nettverk
- Jeg vil være pastor til jeg går i graven, erklærer han. Fremdeles leder han av og til gudstjenester i den lutherske menigheten i Cluj. Men det var ønsket om også å gjøre andre ting som førte ham til bibelmisjonsarbeidet. Å jobbe alene gir ekstra utfordringer. Men han er snar til å tilføye at gode kontakter med de mange kirkesamfunnene betyr mye for ham.
- Å møte kirkelederne er noe av det beste med arbeidet mitt, sier han.
- Det er flott å utvikle kontakten med dem, høre "språket" de bruker og erfaringer de har i tjenesten sin.


Gamle biler
Gamle biler er fremdeles et vanlig syn på veiene i Romania. Allikevel innrømmer László Orban at hans 28 år gamle Lada er eldre enn de fleste som kjører på veiene. Den bærer tegn på høy alder, utenpå så vel som inni. Ingen vet hvor mange kilometer den har gått, men telleren går ufortrødent videre med László om bord for å levere bibler i byen Cluj og området omkring. Han kjører sikkert på de hullete veiene, selv om kjøreturen ikke kan betegnes som komfortabel.

Gamle biler er fremdeles et vanlig syn på veiene i Romania. Allikevel innrømmer László Orban at hans 28 år gamle Lada er eldre enn de fleste som kjører på veiene.I dette området er 20 % av befolkningen av ungarsk opprinnelse. László, som selv har ungarsk bakgrunn, sørger alltid for å ha ungarske bibler på lager. Det gjør at han fem ganger i året må ta den 800 kilometer lange kjøreturen til Det ungarske bibelselskap i Budapest for å hente bibler der. Og i en bil som denne kan selv korte kjøreturer være en belastning.
Rett som det er stopper motoren. László har etter hvert blitt en meget kompetent bilmekaniker. Men en dag vil det unektelig være full stopp. Og stopper bilen betyr det at bibeldistribusjonen får problemer.
Så et stort ønske fra Det rumenske bibelselskap er å få en ny bil til bibeldistribusjonsarbeidet i Cluj-Napoca - regionen.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO