Gå til innhold

2 Hvor lenge, Herre?
Vil du glemme meg for alltid?
Hvor lenge vil du skjule ansiktet for meg?

Natten mellom 9. og 10. november 1989 falt Berlinmuren, og året etter ble Tyskland – og Berlin – gjenforent.

Foto: Natten mellom 9. og 10. november 1989 falt Berlinmuren, og året etter ble Tyskland – og Berlin – gjenforent.

To østberlinere forteller

05. november 2009.

Østberlinerne Kay Joe Petzold og Veronika Ullmann forteller om sine opplevelser fra omveltningene i 1989. I dag arbeider de begge i Det tyske bibelselskap.

 Kay Joe Petzold var 18 år da han valgte å hoppe av fra ”det sosialistiske fyrtårn” DDR.
Kay Joe Petzold var 18 år da han valgte å hoppe av fra ”det sosialistiske fyrtårn” DDR.  


Kay Joe Petzold var 18 år da han valgte å hoppe av fra ”det sosialistiske fyrtårn” DDR. I dag er han 41 år, og kan se tilbake med spenning og forundring på det som skjedde for 20 år siden.

- Jeg vokste opp i Øst-Berlin, forteller han.
- Mine foreldre var kunstnere og vi hadde det romsligere enn andre DDR-borgere: vi fikk lov til å reise til vesten, vi hadde telefon og bil, og vi hadde alltid litt vestlig valuta. Selv om vi levde bedre enn andre fikk jeg tidlig en kritisk holdning til systemet i DDR. Jeg fikk ingen kristen oppdragelse, men ble med i en ungdomsgruppe i menigheten som lå like ved skolen. Det ble et viktig sted for meg til fri meningsutveksling.
- Selv om jeg levde med privilegier fikk jeg etter hvert innblikk i de brutale sidene ved DDR, og i 1985 holdt jeg på å bli fengslet av Stasi (statssikkerhetstjenesten).

I dag, 20 år etterpå, sitter Kay med kopi av Stasi-mappen, forskrekket over hvor mye informasjon som var lagret om hans liv.
- 1986 ble et betydningsfullt år for meg. Jeg hadde allerede begynt den indre flukten fra DDR. I 1986 skjedde det noe spesielt. Den amerikanske romfergen Challenger eksploderte like etter avgang, og alle om bord omkom. Denne tragedien benyttet DDR til å vise det sosialistiske systemets overlegenhet. Jeg jobbet som matroslærling på et handelsskip den gangen, og tragedien ble feiret med gratis øl til alle. Den samme kvelden visste jeg at jeg måtte forlate dette landet. Senere på året var skipet i Belgia, og jeg benyttet anledningen til å hoppe av.

Etter flukten gikk Kay på et kristent gymnas i Vest-Tyskland. Da han var utvekslingsstudent i USA høsten 1989 kunne han følge med i omveltningen og Berlinmurens fall gjennom media og brevveksling med sin mor. I dag arbeider han ved bibelhuset til Det tyske bibelselskap.
- Jeg tenker ofte tilbake på spenningsforholdet mellom kirke og sosialisme i min ungdomstid, sier han.


 Veronika Ullmann (43 år) holdt på med teologistudier i Øst-Berlin da Berlinmuren falt.  
Veronika Ullmann (43 år) holdt på med teologistudier i Øst-Berlin da Berlinmuren falt.  


Kirken var sentral i motstandskampen
Veronika vokste opp sammen med to brødre i en helt vanlig familie sørøst i Berlin. På tross av sterk ateistisk propaganda fra staten fikk hun en kristen oppdragelse. Da Berlinmuren falt holdt hun på med teologistudier i Øst-Berlin.

- Mine foreldre hadde tidlig lært meg hva indre frihet var for noe. Begge mine foreldre hadde ”vanlige” yrker, men var aktiv i menigheten. Jeg ble fort klar over hva jeg ikke burde si og fortelle på skolen. Senere ble jeg konfirmert, ble medlem i ungdomsforeningen, og tok tidlig lederansvar i barne- og ungdomsarbeidet i kirken.
- Jeg utdannet meg som bibliotekar. Ble med i opposisjonsbevegelsen, og kveldene tilbrakte jeg i kirken som var et senter for de opposisjonelle gruppene.
- Like før det store vendepunktet i 1989 begynte jeg på teologistudiet i Øst-Berlin. Det var enkle forhold på seminaret der undervisningen foregikk, men atmosfæren var fantastisk. Vi hadde ikke mye bøker i biblioteket. Viktige ting fra undervisningen ble skrevet av for hånd. Stor var begeistringen da vi en dag fikk se en stabel nye, blå bøker på bordet. Vi kunne knapt tro det: Det nye testamentet på gresk!
Det var en gave fra Vest-Tyskland som var sendt oss. Bøkene var stemplet ”Gave - må ikke selges!” Jeg har tatt vare på denne boka. Den er et stort minne for meg som i dag arbeider med bibeloversettelse i Det tyske bibelselskap.

Jeg vet av egen erfaring at Bibelen betyr frihet.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO