Gå til innhold

12 Jeg takker ham som gjorde meg sterk, Kristus Jesus, vår Herre, for at han viste meg tillit og satte meg til tjenesten,

Bibelprisen består av praktboken «Olavsbibelen» og et innrammet originalblad fra Fredrik IIs bibel fra 1589. Generalsekretær Stein Mydske (t.h.) overrakte prisen på vegne av Bibelselskapet.

Foto: Bibelprisen består av praktboken «Olavsbibelen» og et innrammet originalblad fra Fredrik IIs bibel fra 1589. Generalsekretær Stein Mydske (t.h.) overrakte prisen på vegne av Bibelselskapet.

Bibelprisen overrakt i Ila fengsel

21. april 2009.

Under en kveldsgudstjeneste med kirkekaffe på Ila fengsel utenfor Oslo fikk filmregissør Erik Poppe søndag 19. april tildelt Bibelprisen for 2009 for filmen ”De usynlige”.

Prisvinneren fikk overrakt en Olavsbibel og et innrammet bibelblad fra Fredrik IIs bibel med et avsnitt fra Johannesevangeliet kapittel 8, der Jesus sier til de som vil steine kvinnen som ble grepet i ekteskapsbrudd: ”Den av dere som er uten synd, kan kaste den første steinen på henne.”
 
I sin tale til prisvinneren sa generalsekretær Stein Mydske fra Bibelselskapet at Erik Poppe gjennom filmen ”De usynlige” har aktualisert viktige spørsmål som angår alle mennesker og som står sentralt i det Bibelen sier om skyld, soning, tilgivelse og - Jeg har lært at det ofte er svært små marginer som fører til at noen av oss begår kriminelle handlinger, sa Erik Poppe i sin takketakke i kapellet ved Ila fengsel.forsoning. Filmen berører oss så sterkt fordi vi kjenner igjen de holdningene vi møter hos oss selv konfrontert med hovedpersonene i filmen. Erik Poppe utmerker seg som en av kanskje få norske filmregissører som benytter kristen symbolikk som virkemiddel i møte med dype og eksistensielle spørsmål. Som filmskaper gir han oss ikke noen ferdige svar på de vanskelige spørsmålene i livet, men bruker filmen til å hjelpe oss til selv å finne svarene.

Flere av de innsatte på Ila var til stede under prisutdelingen, og i sin takketale ønsket Erik Poppe både å takke de innsatte for verdifull hjelp før og under innspillingen og han ville dele æren for filmen med alle sine filmmedarbeidere.
- Jeg har lært at det ofte er svært små marginer som fører til at noen av oss begår kriminelle handlinger, sa Erik Poppe.
- Jeg har lært dere her på Ila å kjenne som vanlige mennesker med behov for å legge tragediene bak dere og komme videre i livet. Jeg har identifisert meg både med dere, gjennom hovedpersonen Jan Thomas i filmen, og med ofrene gjennom Agnes. Dette har jeg også ønsket å vise gjennom filmen ”De usynlige”.

Erik Poppe har gjennom sin filmkunst fått et spesielt forhold til Bibelen. ”Før jeg laget filmen Hawaii, Oslo, leste jeg hele Bibelen på nytt,” forteller han.  Bibelen inneholder fortellinger som berører alle sider ved menneskelivet og bør kunne gi filmkunstnere viktig inspirasjon til nye produksjoner.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO