Gå til innhold

2 Noen fariseere kom og spurte ham: «Har en mann lov til å skille seg fra sin kone?» De ville sette ham på prøve.

Codex Sinaiticus

Foto: Codex Sinaiticus

På nett med verdens eldste bibel

08. juli 2009. Bjørn Håkon Hovde

Codex Sinaiticus, det eldste kjente eksemplar av Bibelen, ble mandag 6. juli gjort tilgjengelig på Internett.

Det 1600 år gamle manuskriptet inneholder flere bøker enn moderne bibelutgaver og bøkenes rekkefølge er også en annen enn moderne bibellesere er vant med. Den håndskrevne bibelen inneholder mange rettelser og endringer. Noen er gjort så mye som 800 år etter at tekstene ble skrevet, og varierer fra små korrigeringer av enkeltbokstaver til tilføyelse av hele setninger. 

- Ingen bør la seg overraske over at den gamle teksten ikke er helt identisk med moderne bibeloversettelser, men selvsagt knytter det seg teologiske spørsmål til dette, sier konservator ved British Library, Juan Garces til CNN.
- Vi oppfordrer alle til selv å studere teksten. Det er noe av grunnen til at vi nå velger å gjøre manuskriptet tilgjengelig via Internett, sier Garces.

Bibelen kommer fra det egyptiske klosteret St. Katarina i Sinai-ørkenen, og ble oppdaget av den tyske teologen Konstantin von Tischendorf i 1844.  Selv om Codex Sinaiticus nå er samlet på Internett, er den virkelige Codexen fortsatt spredt over store deler av Europa. Størstedelen oppbevares i British Library i London, men enkelte deler finnes også i St. Petersburg i Russland og Leipzig i Tyskland. I tillegg finnes det fortsatt elementer igjen i St. Katarina-klosteret på Sinai.

Selv om det finnes eldre bibelfragmenter, regnes Codex Sinaiticus og Codex Vaticanus (som oppbevares i Vatikanet) som de to eldste komplette eksemplarene av Det nye testamentet.

Gjør deg kjent med manuskriptet på http://www.codex-sinaiticus.net

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO