Gå til innhold

20 Da de tidlig om morgenen gikk forbi fikentreet, så de at det var visnet fra roten av.

Forfatterne presenterte sine egne bøker under Verbums pressekonferanse i september. Fra venstre: Per Eriksen, Erland Grøtberg, Steinar Ekvik og Knut Grønvik.

Foto: Forfatterne presenterte sine egne bøker under Verbums pressekonferanse i september. Fra venstre: Per Eriksen, Erland Grøtberg, Steinar Ekvik og Knut Grønvik.

Mangfoldig og spennende høstliste fra Verbum Forlag

24. september 2009. Bjørn Håkon Hovde

Eyvind Skeie har skrevet en levende og medrivende biografi om Nordens fremste nålevende salmedikter, Svein Ellingsen. Samtidig med biografien gir Verbum også ut en fullstendig samling av Ellingsens salmeskatt. Ellers er livshjelp, troshjelp og mer meditativ litteratur representert på høstlista fra Verbum Forlag.

 - Vi vil noe mer enn bare å selge bøker. Vi vil selge bøker som betyr noe. Som gjør en forskjell, som kan ta tiden på pulsen og kanskje også være fyrtårn i en tid der mennesker stiller spørsmål åpent og ærlig og uten alt for stor respekt for fedrene og tradisjonene. Og da vil vi heller være et fyrtårn som kaster lys over farvannet så folk kan navigere selv, enn et fyrtårn som påbyr båten å seile i en spesiell lei, sa forlagssjef Turid Barth Pettersen ved lanseringen av høstlista.

Livshjelp og troshjelp
Steinar Ekviks siste bok ”Livsreisen” er i seg selv et lite fyrtårn av en bok som setter fokus på holdninger og verdier som er med oss i både gode og dårlige dager gjennom livet. Boka inneholder 50 tekster som alle har stått på trykk under vignetten ”Trøste og bære” i Fredrikstad Blad.
Paul Leer-Salvesen har i boka ”Tanker for en søndag” tatt utgangspunkt i kirkeårets tekster og skrevet et essay for hver søndag.
- Dette er ikke en akademisk bok, men en bok for troende og bibellesende mennesker. En bok for de som forbereder seg til søndagen, og ikke minst for de som ikke gjør det, sier Leer-Salvesen som er professor i teologi og etikk ved Universitetet i Agder.

Svein Ellingsen
I biografien ”Svein Ellingsen – en livsfortelling” beskriver Eyvind Skeie livet til vår fremste nålevende salmedikter.
- Jeg har forsøkt å tolke Svein Ellingsen i et teologisk perspektiv, men jeg har også ønsket å kaste lys over hans dikting i skjæringspunktet mellom kultur og poesi, forteller Skeie.
Sammen med biografien utgir Verbum Forlag også en komplett samling av Ellingsens salmer. ”En bønn er gjemt i hjerteslagets rytme” inneholder i tillegg til salmene også foredrag av dikteren og kunstmaleren Svein Ellingsen.

Skam og skyld
- Temaet skam var nesten fraværende i norsk faglitteratur til tidlig på 1980-talet. Det viste seg ikke minst i teologistudiet der skyld fikk grundig omtale, mens skam nesten ikke ble nevnt, sier prest og lærer i sjelesorg, Berit Okkenhaug som har skrevet boka ”Når jeg skjuler mitt ansikt – perspektiver på skam”. Boka setter søkelys på hva skam er og utfordrer oss til å komme til rette med vår egen skamfølelse.
- Dette er en bok for alle som vil bli bedre kjent med seg selv, sier Okkenhaug.

Til trøst
- Etter tre måneder med stor usikkerhet fikk jeg til slutt diagnosen leukemi. Livet mitt var i fritt fall, forteller Ragnhild Bakke Waale. I boka ”Når livet utfordrer” tar hun utgangspunkt i egne erfaringer etter å ha stått midt i en livskrise. Hennes ord kan være til hjelp og oppmuntring også for andre. Trøst er også tema for ”Gjennom natten” av Sverre Bang og Erling J. Pettersen som i boken har samlet trøstebønner fra keltisk tradisjon.

Andre bøker på høstlista
Undring, tvil, tro og bønn er tema for flere av bøkene denne høsten.
- Hvor kommer jeg fra og hvor er jeg på vei? spør Hilde Dagfinrud Valen i boka ”Savne en hage, lengte til en by”. Forfatteren tar utgangspunkt i at mange mennesker i dag leter etter tro og mening i alternative retninger på livssynstorget, men ikke har noen opplevelse av at svarene som Bibelen gir er aktuelle for dem.
Går det an å regne med engler og hvilken verdi har engleerfaringer? Det er to av spørsmålene som blir tatt opp i en ny- Vi vil selge bøker som betyr noe. Som gjør en forskjell, som kan ta tiden på pulsen og kanskje også være fyrtårn i en tid der mennesker stiller spørsmål åpent og ærlig og uten alt for stor respekt for fedrene og tradisjonene, sa forlagssjef Turid Barth Pettersen under pressekonferansen. utgivelse av Verbum-klassikeren ”Engelen ved din side” skrevet av Øystein Bjørdal og Olav Skjevesland. En annen klassiker ”Streif av englevinger” presenterer norske englehistorier sammen med tekster frå Bibelen.
Per Eriksen er prest i frikirken og har skrevet ”Deilig er hjorden - en hyllest til flergenerasjonsmenigheten”.
- Uansett alder er alle like viktige og har sin rettmessige plass i fellesskapet, understreker forfatteren som i boka tematiserer situasjonen for ulike aldersgrupper i menigheten, fra små barn til de aller eldste.

Tradisjon og nytolking
De bøkene vi presenterer representerer det som Verbum er akkurat nå. Det handler om å ta vare på tradisjonene og nytolke dem, og det handler om selve grunnfjellet, bibelteksten, anvendt i dagens situasjon - i dialog med menneskers livsvilkår i et turbulent landskap i 2009, sier forlagssjef Turid Barth Pettersen.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO