Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Forandringen er til å ta å føle på. Fra å være desperat etter stoff og alkohol er Khammarn i dag desperat etter å lære om Gud.

Foto: Forandringen er til å ta å føle på. Fra å være desperat etter stoff og alkohol er Khammarn i dag desperat etter å lære om Gud.

Hvordan jeg fikk livet i gave for andre gang

30. september 2009. Trond Henrik Sand (oversettelse)

Fra å være en pest og en plage i nabolaget har Khammarn blitt en hardt arbeidende mann som elsker sin kone. Hans radikale omvendelse har gjort Khammarn til et forbilde som har ledet mange av naboene til Kristus.

Førtitre år gamle Khammarn Sayyavongsa var i mange år avhengig av alkohol og narkotika - og han stjal for å skaffe penger til stoff. Khammarn bor i en landsby 30 km fra hovedstaden Vientiane i Laos. Stoffet hadde så stor makt over han at det gikk ut over familien, av og til slo han kona og barnet sitt. Han forstod at han ikke lenger hadde kontroll over livet sitt fordi avhengigheten gikk utover de nærmeste. Han snakker om seg selv som en ”død hund” fordi han følte seg avskyelig og uønsket. Selvtilliten var på et lavmål, andre så ned på ham og den usunne livsstilen.

Møtet med Bounthai
Vendepunktet kom i form av et møte med en gammel venn, Bounthai. De var nære venner, men hadde ikke sett hverandre på mange år. Khammarn visste ikke at Bounthai var blitt kristen, men for Bounthai var det naturlig å dele sin kristne tro med Khammarn, som snart skjønte at han trengte Gud. Etter hvert godtok han også Kristus som sin frelser. Dette ga en radikal endring i livet til Khammarn og han begynte å gå regelmessig i kirken. Han endret vaner og misbruker ikke lenger rusmidler.

Siden omvendelsen har Khammarn ledet mange av naboene til Kristus. De prøver å forstå hva det er som har forandret Khammarn. Nå har mer enn 40 personer kommet til tro på Kristus, inkludert lederen for landsbyen, men Khammarn har ikke tenkt å gi seg med evangeliseringen og fortsetter å dele sin nye glede.

- Vil lære mer om Bibelen
Livet er fortsatt en utfordring for Khammarn og han ber om at vi husker ham i våre bønner. Etter mange år med mishandling er Khammarns kone usikker på hvordan hun skal håndtere endringene i ektemannen. Hun har vært en pliktoppfyllende hustru, men det er ikke like lett å innse at livet er radikalt forandret til det bedre. Før måtte hun gjemme unna penger slik at ektemannen ikke skulle finne dem. Nå trenger hun ikke jobbe ekstra for å få husholdningen til å gå rundt. Hun tviler nok enda, men Khammarn er fast bestemt på at kona også må bli en kristen. Han håper at Kristus kan vise ham hvordan han skal nå frem til kona.

Forandringen er til å ta å føle på. Fra å være desperat etter stoff og alkohol er Khammarn i dag desperat etter å lære om Gud. Han vifter stolt med Lao-bibelen sin og gjentar ivrig at han vil lære mye mer om Bibelen. La oss be for Khammarn og de kristne i Laos, slik at de kan fortsette å påvirke samfunnet.

Les mer om hvordan du kan være med å støtte bibelarbeidet i Laos.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO