Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

- Et ikon er mer enn et bilde. Det er et uttrykk for tro. Vi tror at ikonmalere får guddommelig inspirasjon. Derfor signerer vi aldri våre bilder, forteller Serjoza Popov.

Foto: - Et ikon er mer enn et bilde. Det er et uttrykk for tro. Vi tror at ikonmalere får guddommelig inspirasjon. Derfor signerer vi aldri våre bilder, forteller Serjoza Popov.

Serbia: Kunstner med guddommelig inspirasjon

23. april 2010.

- Jeg ser det som Guds ledelse. Vera Mitic, generalsekretæren i Det serbiske bibelselskap, har ingen annen forklaring på hvordan hun kom i kontakt med kunstneren Serjoza Popov.

- Det var en dag jeg var på vei til kontoret mitt i sentrum av Beograd, da jeg med ett kom på å stikke innom en bokhandel for å høre om de var interessert i å selge bibelbøker, forteller Vera. Noen dager senere kom butikkinnehaveren til bibelselskapets kontor med tips om en dyktig illustratør.

Det er kunstneren Serjoza hun snakker om.
- Å møte Serjoza var helt fantastisk, forteller Vera.
- Jeg så ganske fort at her er en mann som kan bety mye for vårt arbeid. Serjoza fikk utfordringen med å illustrere en ny barnebibel for Det serbiske bibelselskap. Barnebibelen vil være et veldig godt tilskudd til bibelformidlingen i de ortodokse kirker. Andre land har også vist interesse for å gi ut boka.

Serjoza arbeider på bakgrunn av klassisk ortodoks ikonografi.
- Men jeg gjør det litt på min egen måte også, forteller Serjoza.
- Å male ikoner er ikke som annen malerkunst. Et ikon er noe mer enn et bilde. Det er et uttrykk for tro. Vi tror at ikonmalere får guddommelig inspirasjon. Derfor signerer vi aldri våre verker.
- Et ikon har alle elementene plassert riktig i bildet, som kunstner kan du ikke bare flytte de rundt som du vil. Det er viktig å bruke fargene og lyset korrekt.

Serjoza har en sterk identitet som kunstner. Og samtidig er han en from mann. Korset henger bestandig rundt halsen. De fire barna hans leker rundt i atelieret. Serjoza ser fram til et langt samarbeid med Bibelselskapet.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO