Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

Serif Bakic er pastor i byen Leskovac, i bydelen hans høyrer majoriteten av innbyggjarane til romani-folket.

Foto: Serif Bakic er pastor i byen Leskovac, i bydelen hans høyrer majoriteten av innbyggjarane til romani-folket.

Serbia: Da romanibydelen ble forandret

26. april 2010.

Byen Leskovac har en stor bydel dominert av romanifolket. Hele bydelen merket forandringer etter at pastor Serif Bakic flyttet inn og begynte et menighetsarbeid preget av bibelarbeid og diakonal holdning.

Det er mye liv og røre i romani-delen av byen Leskovac sør i Serbia. Mens resten av byen virker grå og kjedelig, opplever man her et yrende folkeliv og fargerike kontraster. Folk er ute på gata, snakker med hverandre, reparerer bilen, renser tepper, eller lager mat. Barn springer rundt og leker, og mødrene beundrer hverandres babyer. Mange av husene virker halvferdige fra utsiden, men innendørs er alt strøkent. En flokk gjess vralter nedover den trange gaten uten å la seg forstyrre av alt det andre som foregår.

En respektert mann
Her bor og arbeider Serif Bakic. Han er pastor i pinsekirken. På vei gjennom bydelen blir han stanset av folk som vil hilse på eller høre nytt. I dag blir han ekstra opptatt av en mann som har ei datter som er blitt veldig syk. Pastor Serif tar seg tid, han er en elsket og respektert mann i byen.

Det har skjedd store ting i dette samfunnet på omtrent 5000 mennesker siden pastor Serif startet pastorgjerningen her. I begynnelsen ble han spurt om hvor i all verden han skulle hen, da han dresskledd gikk gjennom gatene på vei til kirken. Nå derimot, blir folk med ham til kirken. Opp til 400 mennesker kan møte til gudstjeneste. Til og med de som ikke er kirkegjengere merker forandringer i bydelen. Kriminaliteten har falt, folk har det bedre seg imellom, og ungdommen oppfører seg fint.

Kjærlighet til sitt folk
Pastor Serif nærmer seg en gruppe tenåringsgutter med stylet hår og fasjonable klær.
- Kommer dere i kirken i kveld, spør han dem. Og guttene forsikrer at, ja, det skal de.
- Jeg håper de kommer, og jeg vil besøke dem hjemme hvis det ikke skjer, sier Serif.
- Hvis de har problemer på skolen, vil jeg høre det fra læreren deres også.

Pastor Serif er motivert ut fra en kjærlighet til folket sitt. Han vil ta vare på romani-tradisjonene og styrke deres identitet. Nå er han i gang med et prosjekt for å bedre økonomien til folk. Grønnsakproduksjonen involverer jobb til 50 mann. Ti prosent av inntektene skal gå til kirken.

Musikklærer
Serif arbeidet som musikklærer i mange år. Men da han ble kristen, ble mye forandret i livet hans.
- Å snakke om Jesus som lever er noe helt annet enn å snakke om Mozart og Bach som er døde, smiler han. Det store prosjektet nå er å få bygget en ny kirke for romani-folket i byen.
- Vi må stå på for å få folk til å komme til kirken og komme deres ønsker og behov i møte, konkluderer han.

Oversetter Markusevangeliet
Pastor Serif er også med i et oversettelsesprosjekt for å få de fire evangelier på et oppdatert romani-språk. Det bor omtrent 150 000 romani i det sørlige Serbia.

Menigheten er involvert
Når han leser noen vers fra Markusevangeliet på serbisk, er det ikke vanskelig å få forslag til hvordan dette skal lyde på dagens romani-språk. Unge så vel som eldre mener de har sitt å bidra med.
- Det betyr så mye for folk å være med på dette prosjektet, forteller Serif.
- Folk føler at de eier bibelteksten. Jeg er bevisst på å utfordre dem til å hente inn de originale romani-ordene. Og ikke med en gang komme med serbiske låneord. Jeg tror dette prosjektet blir viktig i historisk perspektiv for romanifolket også, sier han.
- Ikke bare vil kirken bli styrket, men jeg tror også arbeidet får ringvirkninger i skolene våre.

Planen er å utgi bibeltekster i lydbok også. Mange kan ikke lese eller har vanskeligheter med å få utbytte av lesing. Da er en CD-spiller mye bedre.
- Jeg er blitt styrket i min kristne tro ved å arbeide med bibeloversettelse, forteller Serif.


«Guds kjærlighet hjalp meg i mine problemer»

Alica (33) har vært med i menigheten fra hun var 15 år.Alica (33) har vært med i menigheten fra hun var 15 år og gikk i ungdomsklubben. Da hun ble voksen var hun ennå usikker i troen. Men noe skjedde etter at hun møtte problemer i ekteskapet.
- Gud hjalp meg i min fortvilelse, forteller hun.
- Jeg kjente Guds nærhet og varme i hjertet mitt. Jeg vet at Han er med meg gjennom alle vanskeligheter.

«Gud gjør meg sterk»

Bojan (22) er med og leder gudstjenestene i kirken- Det er ikke lett å være en ung kristen, forteller Bojan (22). Han er med og leder gudstjenestene i kirken. Dessuten studerer han ved et bibelseminar.
- Jeg vil utdanne meg som pastor hvis det er Guds vilje med livet mitt. Gud gjør meg sterk, og jeg får mye mot av å lese i Bibelen, sier han.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO