Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

Ulya Mongush (37) har erfart store utfordringer i troslivet.

Foto: Ulya Mongush (37) har erfart store utfordringer i troslivet.

- Ikke bare lett å være en kristen

12. august 2010.

Ulya Mongush (37) forteller om en dramatisk vei fram til kristen tro.

Ulyas far døde da hun var fire år. Hun vokste opp sammen med sin bror og sin mor i en liten landsby like ved grensen til Mongolia. Moren arbeidet for de kommunistiske myndighetene. Familien praktiserte buddhisme i all hemmelighet, fordi de ateistiske myndighetene forbød all religionsutøvelse.

Onkel ble henrettet
– Vi hadde mange buddhistiske ting hjemme, og det viktigste var en Buddha-statue. Jeg tilbrakte mange timer foran denne i min oppvekst. Min onkel var en høytstående lama og han hadde flere buddhistiske seremonier hjemme hos oss. Han ble henrettet av myndighetene på grunn av sin religiøse aktivitet.

Moren giftet seg på nytt, men hun og mannen begynte ganske raskt å drikke og det ble mange vanskeligheter i hjemmet vårt. Det var en vond tid for Ulya.

Første møte med kristen tro
Etter hvert flyttet Ulya til hovedstaden Kyzyl for å gå på musikkskole. En av hennes lærere var Zinaida Kazatseva som også var en meget aktiv kristen. Ulya fikk høre fra andre at denne Zinaida hadde solgt sin lille hytte, dacha, og hage i utkanten av byen, for å finansiere utgivelsen av en bibelsk bok på Tuva språket.

Ulya ble invitert med på møter i baptistmenigheten til Zinaida, og etter en stund ble hun selv en kristen. Nå er hun aktivt med i arbeidet med å oversette Bibelen til tuva. Hun sier selv at Bibelen forandret hele hennes liv. Og hun vil så gjerne at også andre skal få oppleve det glade budskap om frelse for alle som tror.

Et nederlag
En tid bodde hun i en landsby som eneste kristen. Hun forsøkte å starte en bibelgruppe men det var ikke så lette å bryte med den gamle troen i landsbyen. Hun fortalte barna om julen og hvorfor de kristne feirer den. Hun opplevde også selv et nederlag som kristen da hun en tid bodde sammen med en mann og ble gravid. Dette ble svært pinlig at hun som kristen levde ugift med en mann. Så fikk hun et etisk dilemma; skulle hun ta abort eller bringe fram barnet? Hun tok den vanskelige avgjørelsen med å føde barnet.

Bor i menighetshuset
Senere flyttet Ulya tilbake til hovedstaden igjen og fant seg en plass i en menighet, sammen med sin lille datter. Nå er datteren en flott jente på 13 år som takker sin mor for livet og for sin kristne tro. De bor i et lite hus som brukes for menighetens møter. Mor og datter er vaktmester i huset og mor spiller til møtene. Det har flere ganger vært gjort hærverk mot menighetens hus. En gang forsøkte noen å sette fyr på huset. Et par andre ganger har noen knust ruter. Om det er for å ta de kristne eller om det bare er ting gjort i fylla vet hun ikke, kanskje begge deler.

Bibelklasse
Ulya har nå startet en bibelklasse i huset de bor. Hun har invitert forskjellige slektninger til å samtale om tekster fra Bibelen. Også noen venner og deres barn kommer til disse møtene. Ulya liker spesielt godt å fortelle barn om Jesus og opplever mange små oppmuntringer i hverdagen. For en stund siden fikk hun et vitnesbyrd fra en venn i landsbyen der hun bodde tidligere. Damen fortalte at hun husket at Ulya alltid fortalte om Jesus. Og nå ber hun selv til denne Jesus som Ulya fortalte om. Men hun er redd for å bli en kristen på grunn av sin mann som er sterkt imot de kristne.

Vanskelige perioder
Ulya forteller åpent at hun har hatt mange vanskelige perioder opp gjennom årene som kristen. Mange ganger har hun ønsket å slutte i menigheten og oppgi sin kristne tro. Men Zinaida og andre venner har støttet henne og holdt henne oppe i troen.
– Jeg har hele tiden bedt for min mor, og i 2000 ble mor en kristen, forteller Ulya strålende. Hun ble døpt på dagen seks år etter at jeg ble døpt, 4. juni 2000.

Jobb på musikkfakultetet
– Jeg startet å spesialisere mine musikkstudier i 2006. Jeg ville lære mer om den spesielle musikkformen vi har her i Tuva, nemlig strupesang. Det var Zinaida som skaffet meg jobb på musikkfakultetet, samtidig som jeg også fikk tilbud om å bo i menighetens bønnehus. Nå får jeg holde på med det som betyr mye for meg, menigheten og kunsten. De leser Bibelen etter en oppsatt plan i menigheten, Zinaida følger opp så det er bare å henge på.
– Mitt favorittvers i Bibelen er i Jeremia 33,3: ”Rop på meg, så vil jeg svare deg og fortelle deg store, ufattelige ting, som du ikke kjenner til”.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO