Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Den ortodokse kirken i Tuvas hovedstad, Kyzyl.

Foto: Den ortodokse kirken i Tuvas hovedstad, Kyzyl.

Evangeliet til veteraner

12. august 2010. Øystein Mathisen

Det er 65 år siden Andre verdenskrig sluttet; eller Den store fedrelandskrigen som russerne kaller den. Minst 20 mill. russere mistet livet, og krigsveteranene blir gjort stor ære på i landet. Også av Bibelselskapet.

Maria Andrejeva Agjeva fra Barnaul er en av mange russiske krigsveteraner som mottok en spesialutgave av de fire evangeliene den 9. mai, på dagen 65 år etter krigens slutt. Under krigen jobbet hun som telegrafist ved fronten ved Minsk. Det russiske bibelselskap har et stort prosjekt gående for å gi evangeliet til disse veteranene. Som veteraner regnes både tidligere soldater, men også alle de som måtte trå til og jobbe på gårder og fabrikker i veldig ung alder når de eldre dro i krigen.

Aleksej Bulatov, lederen for Bibelselskapet i Sibir, forteller at dette regnes som en generasjon av ateister.
- Det vitner også mange av brevene som ble sendt fra fronten under krigen om.
- Brevene nevner mange grunner for å dø for fedrelandet og for familien, men omtrent ingen nevner troen på Gud og på evig liv, til tross for at brevskriverne visste at de kunne dø når som helst, forteller han.
- Og nå ønsker vi å gi evangeliet som en gave til de som har overlevd krigen og fremdeles lever, forklarer han.

9. mai kalles i Russland bare Den store seiersdagen, og feires stort over hele Russland. Bibelselskapet ønsket å gratulere veteranene nettopp på denne dagen ved å gi dem en spesialutgave av de fire evangelier i stor skrift. Kirker over hele Russland bestilte bibler for å dele de ut i sitt nabolag. Bestillingene fortasatte å komme inn etterpå også.
- Kanskje finnes det fortsatt flere millioner krigsveteraner, og vi ønsker at flest mulig skal få sin egen utgave av evangeliene, forteller Aleksej.
- Men siden vi gir disse evangeliene gratis, er vi avhengig av givere, og det er til slutt pengene som avgjør hvor stort dette prosjektet kan bli, forklarer han.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO