Gå til innhold

18 Da sa Herren Gud: «Det er ikke godt for mennesket å være alene. Jeg vil lage en hjelper av samme slag.»

Kyzyl er hovedstaden i den sibirske republikken Tuva. Byen ligger ifølge tradisjonen i Asias geografiske midtpunkt.

Foto: Kyzyl er hovedstaden i den sibirske republikken Tuva. Byen ligger ifølge tradisjonen i Asias geografiske midtpunkt.

To republikker i Sibir: Tuva og Khakasia

23. august 2010.

I Russland er det 21 selvstendige republikker som er hjemsted for en eller flere etniske minoriteter. Republikkene Tuva og Khakasia ligger sør i Sibir på grensen til Mongolia. Tuvas hovedstad hevdes å ligge i det geografiske midtpunktet i Asia.

Tuva 

Innbyggere: 310 000
Folkegrupper: 87 % tuvinere, 13 % russere
Hovedstad: Kyzyl

Khakasia

Innbyggere: 540 000
Folkegrupper: 12 % khakasere, 80 % russere
Hovedstad: Abakan

Religion

Tuvinerne er tibetbuddhister, selv om sjamanisme også er sterkt utbredt og synlig i landet. Under kommunismen ble de fleste av de mange buddhistiske klostrene revet eller stengt. I dag gjøres det forsøk på å gjeninnføre buddhismen i Tuva.

Buddhismen er uinteressert i spørsmålet om Guds eksistens. Mens kristne, jøder og muslimer er opptatt av å lytte til Gud, er buddhister opptatt av å se og forstå verden - det er øyets religion. Tibetansk buddhisme har et stort mangfold av riter og religiøs symbolikk.

Sjamanisme er en gammel animistisk religion som har lange tradisjoner i flere av de gamle stammefolkene i Sibir. En sjaman er et menneske som drar på en sjelereise til åndeverdenen for å bringe hjelp og kraft med tilbake til denne verden. Folk tror at han kan helbrede, bryte onde skjebner og se inn i fremtiden.

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO