Gå til innhold

17 Gud, fra jeg var ung, har du lært meg opp.
Jeg forteller fortsatt om dine under.

Der Bibelen blir nødhjelp: - Jeg kom til Haiti for å forsyne folket med vann, men merket en større tørst etter tro og håp fra Gud, forteller Mary Frank fra De forente bibelselskaper.

Foto: Der Bibelen blir nødhjelp: - Jeg kom til Haiti for å forsyne folket med vann, men merket en større tørst etter tro og håp fra Gud, forteller Mary Frank fra De forente bibelselskaper.

Bibler som nødhjelp på Haiti

05. november 2010.

Mens milliarder av dollar ble gitt i internasjonal nødhjelp til Haiti, har bibelselskapet på Haiti, med støtte fra De forente bibelselskaper (UBS), distribuert titusener av bibler for å erstatte de som ble tapt under jordskjelvet.

Bibelen er høyt verdsatt på Haiti. Gerd Persson fra UBS forteller:
- Jeg var med på å dele ut mer enn tusen bibler i en teltleir som var satt opp. Folk var så ivrig etter å få tak i en bibel at det ble slåsskamp da bøkene tok slutt.
- Folket mitt eier ingenting lenger, forteller Marie Carme Derivois i Det haitiske bibelselskap.
- Og når de ikke har noen ting, er det bare Guds ord som kan gi dem trøst. Derfor blir det tumulter.

Gerd Persson besøkte flere kirker i hovedstaden Port-au-Prince:
- I en kirke møtte jeg folk som hadde gått mange kilometer for å være med på morgengudstjenesten. Mange bar med seg sine egne stoler. Det var ca 4000 mennesker i kirken. Taket i kirken var ødelagt, men det betydde ingenting. De kom for å tilbe Gud, og de gjorde det med stor innlevelse. Så ble det annonsert at de som hadde mistet sine bibler i jordskjelvet kunne få et eksemplar. Minst tusen mennesker meldte seg. Jeg så mange kysse den nye bibelboken. Det var svært rørende. «Nå er det flere enn noensinne som kommer til kirkene. Vi opplever sannsynligvis en vekkelse på Haiti nå» sa en mann.

I løpet av 2010 ble flere sendinger av bibler sendt inn til Haiti fra bibelvenner over hele verden. 30 bibelselskaper over hele verden har vært med å gi pengestøtte til Haiti dette året. Men midlene går ikke bare til utdeling av bibler og bibeldeler. Noe brukes til å reparere bibelselskapets eiendom i hovedstaden og til praktisk og humanitær hjelp til de ansatte. På den måten kan landets eget bibelselskap selv stå i bresjen i det videre nødhjelpsarbeidet.

Bibelselskapets innsats på Haiti er et samarbeid med andre organisasjoner som arbeider med forsyningen av rent vann og mat (Water Mission International), og organisasjonen Faith Comes By Hearing, som blant annet tilbyr lydbibel-spiller.

Mary Frank fra UBS World Service Centre besøkte Haiti etter jordskjelvet.Proclaimer heter den elektroniske spilleren. Her er hele Bibelen lastet inn, og ellers fungerer den som en CD-spiller. Mary Frank fra De forente bibelselskaper forteller:
-  Jeg måtte tenke på bibelens Job da jeg så forholdene. Folk hadde mistet alt: ektefelle, sønner, døtre, hjem, jobb, sikkerhet, verdighet, osv.

Jeg kom til Haiti for å hjelpe til med forsyningen av reint vann. Men jeg fornemmet en større tørst, en tørst etter tro og håp fra Gud. Det stod så klart for meg det velkjente bibelverset: «Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile.»
(Matt.11,28).

Pastor Gregory jobber på et barnehjem for 80-100 barn, som nå huser over 1000 familier på grunn av jordskjelvkatastrofen. Pastor Gregory, som selv vokste opp på barnehjem, ble presentert for Proclaimer-spilleren. Det var stort for ham å høre Guds ord på sitt eget språk kreol. En desperat, trofast pastor som plutselig befant seg i et ødelagt samfunn, hadde her fått en ny måte å kommunisere med sitt folk på, et folk som ikke bare hadde behov for rent vann, men som også var tørst etter Guds ord.

Bibelarbeidet fortsetter

Haiti ble uavhengig i 1804. Fransk ble det offisielle språket, men de siste 50 årene har også kreolsk fått offisiell status. Det er tross alt det vanligste språket i Haiti.

Den siste utgaven av Bibelen på kreolsk kom i 1999. Etterpå har et team av unge pastorer jobbet med en studiebibel. Og var ikke jordskjelvet i januar og de sosiale og økonomiske vanskelighetene i landet nok? I mai brøt innbruddstyver seg inn i huset til prosjektleder Jean-Baptiste Pauris midt på natten, terroriserte ham og kona hans, og stjal alt av verdi i huset, til og med brillene hans. Ja, det er mange grunner til å gi opp prosjektet med studiebibelen. Men det gjør de ikke. Gruppen har utviklet et sterkt vennskap, og står på for å fullføre prosjektet.

Kilde: UBS

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO