Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Raveloarimonjy Sandra lever av å selge bibler på gatemarkedet i Antsirabe, hovedstaden på Madagaskar.

Foto: Raveloarimonjy Sandra lever av å selge bibler på gatemarkedet i Antsirabe, hovedstaden på Madagaskar.

Kirkevekst og leseopplæring

05. november 2010.

Kirkene på Madagaskar vokser, og bibelsalg og bibelbruk står sentralt i kirkeveksten. Men fordi vanskelige tider gjør at skolegang blir nedprioritert, blir leseopplæring en viktig aktivitet for Bibelselskapet på Madagaskar.

Den største lutherske kirken i hovedstaden Antananarivo er fylt til siste sitteplass tre ganger hver søndag, og det er plass til 3000 mennesker der. Den første gudstjenesten starter allerede kl. 0630. Menigheten har mer enn ti kor og 1300 søndagsskolebarn som undervises av 90 lærere. En annen kirke i den gassiske vekkelsesbevegelsen har morgengudstjeneste kl. 0800 hver eneste dag. Også her er det helt fullt, og kvinner både preker og styrer. Sentralt i gudstjenesten er forbønn for alle slags plager, inkludert det de kaller demonbesettelse. Sangen er meget spesiell, vi vil kalle den skingrende, men også med vakre harmonier. Alle som har råd til det, bærer med seg sin egen bibel, som brukes flittig også som notatbok under gudstjenesten.

Bibelsalg på gata
Midt i mylderet av gateselgere som tilbyr alt mellom himmel og jord, møter vi Randrianarivony Hary og Raveloarimonjy Sandra, som begge er 26 år. De lever av å selge bibler på gatemarkedet.
- Det er langt til bibelbutikken, og mange vet ikke hvor den ligger, forteller Hary.
- Hver dag selger jeg bibler for 150 000 Ariary (375 kroner). Det gir meg en brukbar fortjeneste som jeg kan leve av. Men jeg gjør det også fordi jeg er overbevist om at alle trenger å lese Bibelen. Det var faktisk sjefen for gatemarkedet som mente at vi burde selge bibler her.

Mange analfabeter
Det er bare litt over halvparten av befolkningen på Madagaskar som kan lese og skrive. I mange år så det ut til å bli bedre, fordi barna ble sendt på skolen. Men nå øker fattigdommen, og barna tas ofte ut etter tre-fire år for å skaffe inntekter til familien så de har mat å spise. I valget mellom mat og skole, taper skolen! Derfor drives det viktige leseopplæringsprogram i mange menigheter, med materiell og støtte fra Bibelselskapet. Grunnkurset er på tre måneder, deretter følger et post-alfabetiseringskurs. I tillegg er det flere menigheter som tilbyr undervisning i praktiske fag slik at folk kan skaffe seg inntekter i tillegg til å kunne lese, skrive og regne.

Din gave gjør det mulig

Gi den videre

Vi har kalt vår generelle faste givertjeneste «Gi den videre». Som giver til denne faste givertjenes...
Les mer

Fakta om Madagaskar

Madagaskar

Areal: 587 041 km2
Folketall: 21 281 844 (juli 2010)
Hovedstad: Antananarivo
BNP pr. innbygger: 1000 USD (2009) (BNP i Norge: 57 400 USD)

Offisielle språk: engelsk, fransk, gassisk
Andel av bef. som kan lese: 68,9 % (over 15 år)

Religioner:
Naturreligion: 52 %
Kristendom: 41 %
Muslimer: 7 %

Faktastoff fra CIA World Factbook 2010

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO