Gå til innhold

8 Ha ingen skyld til noen, annet enn det å elske hverandre! Den som elsker sin neste, har oppfylt loven.

«Jeg sitter (aske)fast i Beijing i Kina etter et besøk til kinesiske menigheter i ulike deler av Kina. Det gir meg god anledning til å tenke gjennom hva jeg har opplevd de snart to ukene jeg har vært her. Grunnen til besøket er forberedelser til Bibeldagen i 2011 da innsamlingen vil gå til bibelarbeidet i Kina,» skriver Bernt G. Olsen.

Foto: «Jeg sitter (aske)fast i Beijing i Kina etter et besøk til kinesiske menigheter i ulike deler av Kina. Det gir meg god anledning til å tenke gjennom hva jeg har opplevd de snart to ukene jeg har vært her. Grunnen til besøket er forberedelser til Bibeldagen i 2011 da innsamlingen vil gå til bibelarbeidet i Kina,» skriver Bernt G. Olsen.

Askefast i Kina

23. april 2010. Bernt G. Olsen. Alle foto: Dag Kjær Smemo

På grunn av flyinnstillingene har Bibelmisjonsleder Bernt G. Olsen ennå ikke kommet hjem fra Kina, men han har sendt oss en hilsen som beskriver levende og varme møter med kinesiske kristne som tørster etter Guds ord.

- Jeg har lyst til å dele dette mens det ennå sitter sterkt og friskt i minnet, skriver han.

Dette er mitt tredje besøk i Kina og nok en gang fylles jeg med undring og dyp ærbødighet for hva som har skjedd i dette landet etter at det ble lukket for norske og andre lands misjoner i 1949.

De fleste er godt kjent med at kirken gjennomgikk en meget vanskelig tid fra 1966 da alle kirker ble stengt og frem til 1979. Noen mente at kirken var så ødelagt at misjonsarbeidet måtte starte på nytt, i likhet med det som har skjedd noen ganger tidligere siste tusen år. Men de tok heldigvis feil. I stedet ser vi nå en kirke som opplever meget stort tilstrømning, menge nye mennesker blir døpt hvert eneste år og kirkene er mange steder helt overfylte.

Denne gang besøkte jeg både Henan hvor NLM arbeidet og Hunan hvor NMS arbeidet frem til de måtte trekke seg ut i 1949. Henan er i dag den provinsen hvor det er flest kristne i Kina og menighetene setter sin bibel høyere enn noe annet. Derfor blir vi tatt i mot på en helt overveldende måte når vi kommer fra Bibelselskapet og alle sender sin dype takk til givere i Norge for hjelpen de får til å skaffe seg bibler. Men provinsen er også et av de fattigste områdene i Kina og fattigdommen er en stor utfordring for alle menighetene.
Men trofastheten og den dype kjærligheten de har til Bibelen gjør at de ofrer det de har for at andre mennesker også skal få møte Jesus gjennom bibel og forkynnelse.

I Hunan er det langt færre kristne. Misjonsprest Ernst Harbakk var med meg på reisen og han hadde besøkt områdene en gang helt tilbake i 1981, like etter at kirkene ble åpnet. Den gang, i den gamle misjonærboligen i Yiyang, var det 20 eldre mennesker som møttes til gudstjeneste ledet av en gammel pastor. I dag er det bygget en kirke ved siden av misjonærboligen og nå samles 400 til gudstjeneste hver søndag. Vi fikk også se den nye kirken som de snart skal flytte inn i. Til vår store undring viser pastoren oss kartet over menighetene i Yiyang distrikt hvor kirkene ligger tett i tett.

80 000 døpte medlemmer finnes det i dette området i dag og vitner om en fabelaktig vekst! Ikke takket være mennesker, men takk til Gud. Men det var noen som i sin tid sådde Ordet – det falt i god jord!

Mens vi var der bestemte vi oss for å besøke en liten menighet helt utenom programmet:
På 1980-tallet kom en sinnsforvirret kvinne til Liuyang – en annen av NMS' misjonsstasjoner i området. Der hadde også menigheten overlevd. En av kvinnene i menigheten tok den sinnsforvirrede personen inn i huset og pleide henne. Sammen med andre kristne ba de for henne og på en underfull måte ble hun helt frisk – og ble en kristen. Det var stor undring i landsbyen hennes da hun kom frisk tilbake, og mange i landsbyen kom til tro. Det var datteren hennes som inviterte oss på besøk og vi fikk hilse både på moren og mange andre kristne i denne landsbyen. Du kommer helt sikkert til å høre mer om dette senere, men jeg hadde lyst til å dele det mens det ennå sitter sterkt og friskt i minnet.

Overalt møtte vi det samme – mennesker kom til tro fordi de hadde opplevd et under i sitt eget liv eller sammen med noen andre. Mye av det mennesker forteller oss er som om det skulle vært hentet rett ut av Bibelen.

Flott også å avslutte på det store, nye bibeltrykkeriet. I 2009 ble det trykket flere bibler for Kina enn noen gang tidligere – over 4 millioner. Biblene selges på de fleste steder hvor det er en større kirke. Vet man hvor man skal dra, er det enkelt å skaffe seg en bibel. Hvem som helst kan kjøpe i bibelutsalgene etter gudstjenesten søndag formiddag, i de større byene er ofte bibelutsalgene åpne hele uken – betjent av frivillige som ikke har får noen betaling for jobben. De som tilhører undergrunnskirkene sender noen til å handle for seg hvis de ikke kan dra selv.

Men det er ofte lange avstander og vi skulle gjerne sett at Bibelen var tilgjengelig på mange flere steder i Kina. En kinesisk venn jeg har møtt hver gang jeg har vært her sier: Vi har frihet til mye i Kina i dag. Det gleder vi oss over og vi bruker mulighetene. Med det mente han at det altfor ofte snakkes om problemene som kirken og de kristne møter. La oss sammen glede oss over at kirken vokser – ikke minst takket være tilgangen på bibler.

Med vennlig hilsen fra et noe kjølig Beijing,

Bernt G. Olsen
Bibelmisjonsleder

Gi en gave!

Din bibelgave er etterlengtet i de mange kinesiske kirkene. 

Bli fastgiver til Kina (følg lenken), eller bruk kontonummer 3000 16 16869 og merk innbetalingen:
"Kina, prosjekt nr. 501".

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO