Gå til innhold

20 Da de tidlig om morgenen gikk forbi fikentreet, så de at det var visnet fra roten av.

Sankthans feires til minne om Johannes Døperens fødselsdag. Her er Johannes og Jesus fremstilt på et maleri av en samisk kunstner fra Kolahalvøya, Russland.

Foto: Sankthans feires til minne om Johannes Døperens fødselsdag. Her er Johannes og Jesus fremstilt på et maleri av en samisk kunstner fra Kolahalvøya, Russland.

Sankthans eller jonsok

24. juni 2010.

Den 24. juni feirer vi fødselsdagen til Johannes Døperen. Sankthans er oppkalt etter Johannes' danske helgennavn St. Hans, mens Jonsok kommer av jónsvaka, som er norrønt og betyr ”våkenatt for Jon”.

Johannes banet veien for Jesus, men hans historie er tragisk. Han endte sine dager med å bli halshugget og hans hode ble servert på et fat til Herodias.

I dag er det nok de færreste som tenker over at Sankthans er knyttet til døperen Johannes. Dagen ble avskaffet som helligdag i 1770, men enkelte steder holdes det likevel en kveldsgudstjeneste på sankthansaften.

Midtsommerfesten og døperen Johannes har få felles berøringspunkter, men de innvarsler begge noe nytt idet Johannes forkynner at Jesus vil stå fram som menneskenes frelser.

Les mer om Sankthans

«Barnet som forandret verden» (Utsnitt fra «Adoration of the Child» av Gerard von Honthorst (1600-tallet), Uffizi-galleriet, Firenze.)
Les mer om bakgrunnen for de kristne høytidene:

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO