Gå til innhold

20 Da de tidlig om morgenen gikk forbi fikentreet, så de at det var visnet fra roten av.

I august brente og ødela muslimske fundamentalister Bibelselskapets to bokutsalg i Assuit og Minia, de største byene i det sørlige Egypt.

Foto: I august brente og ødela muslimske fundamentalister Bibelselskapets to bokutsalg i Assuit og Minia, de største byene i det sørlige Egypt.

Bibelen – ingen vanlig bok

20. desember 2013.

En andakt av Michael Perreau, generalsekretær i De forente bibelselskaper (UBS)

Julen er en tid for feiring og ettertanke. De siste ukene har jeg gått og grunnet på to spørsmål: Hva er Bibelen? Og hva betyr den for oss?

Dette er jo helt grunnleggende spørsmål for en som jobber i en organisasjon som ønsker å spre Bibelen. Men noen ganger tror jeg det er viktig å gå tilbake til det grunnleggende. Slik kan vi minne oss selv om hvorfor vi gjør det vi gjør.

Faktum er at vi lever i en verden som ikke ser på Bibelen som noe annet enn en bok. Noen ser på den som en eventyrbok, andre som en historiebok. Men til sammen utgjør bøkene i Bibelen så mye mer enn «bare en bok». Bibelen er en bok om liv og død.

Bibelen kan få deg drept
I noen land blir Bibelen forbudt, brent og ødelagt. Du kan bli drept for å ha en bibel.

Bibelen er også høyt elsket. Den er bestselgeren gjennom alle tider, oversatt til flere språk enn noen annen bok. Noen folkeslag har ennå ikke Bibelen på sitt språk, men har ventet og bedt i årevis for å få den oversatt.

Bibelen er ikke en vanlig bok. Den er en håndbok til livet. Den er et budskap om kjærlighet fra Gud, vår Skaper. Når vi feirer Kristi fødsel, feirer vi at Guds Ord kom til oss på jorda. I Jesus kom Guds Ord i form av et levende, pustende menneske. Hans ord, visdom og kjærlighet fyller fortellingene i evangeliene.

En utrolig historie om Guds kjærlighet til oss
Men Bibelen inneholder mye mer enn evangeliene. Den inneholder hele fortellingen om Guds kjærlighet til verden og om hans gjerninger, helt fra skapelsen av. Det er først når vi leser hele Bibelen, både Det gamle og Det nye testamentet, at vi forstår hele den utrolige historien om Guds kjærlighet til oss. Dette er det vi i bibelselskapene tror på. Og dette er det vi arbeider for å spre når vi oversetter, utgir og distribuerer Bibelen rundt om i hele verden.

I Det gamle testamentet ser vi at Gud igjen og igjen kommer og redder folket sitt, til tross for at de gjør opprør mot ham. Fra Abraham til Moses og Josva, og gjennom alle de etterfølgende profetene, leter Gud etter oss mennesker, og han gir oss aldri opp. Da han sendte oss sin eneste Sønn for å leve og dø for oss, forandret han for alltid verden og vårt forhold til ham. Dette er den ultimate kjærlighetshandlingen overfor et ulydig folk.

Som kristne er vi kalt til å dele fortellingen om Guds kjærlighet med hele verden. Vi kan dele ut bibler eller sitere bibelvers for andre, men vi må også selv være levende uttrykk for Guds levende Ord. Det blir vi bare gjennom Kristus, når vi er rotfestet og grunnfestet i ham.

Så la oss tenke på den store fortellingen om Guds kjærlighet denne julen. La oss holde oss nær til Gud og bli værende i den planen og hensikten han har med våre liv.

Et av de mest gripende avsnittene i Bibelen er Lukas 4,16-21, der Jesus leser høyt fra profeten Jesaja, som forutsa at Messias skulle komme, og hva han skulle gjøre:

16 Han kom også til Nasaret, hvor han var vokst opp, og på sabbaten gikk han inn i synagogen, slik han pleide. Da han reiste seg for å lese, 17 rakte de ham profeten Jesajas bok. Han åpnet bokrullen og fant stedet der det står skrevet:

18  Herrens Ånd er over meg,
      for han har salvet meg
      til å forkynne et godt budskap for fattige.
      Han har sendt meg for å rope ut
      at fanger skal få frihet
      og blinde få synet igjen,
      for å sette undertrykte fri
19  og rope ut et nådens år fra Herren.

20 Så rullet han bokrullen sammen, rakte den til synagogetjeneren og satte seg. Alle i synagogen stirret spent på ham. 21 Han begynte da med å si: «I dag er dette skriftordet blitt oppfylt mens dere hørte på.»

Dette er de gode nyhetene vi feirer i julen. La oss dele dem med hele verden!

Bibelbutikker vandalisert

Muslimske fundamentalister har brent og ødelagt Bibelselskapets to bokutsalg i Assuit og Minia, de s...
Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO