Gå til innhold

1 Nettopp da kom disiplene og spurte Jesus: «Hvem er den største i himmelriket?»

10 Pass dere for å forakte en eneste av disse små! For jeg sier dere: De har sine engler i himmelen som alltid ser min himmelske Fars ansikt.

Hirut Alemayhu, hiv-positiv enke fra Etiopia, har engasjert seg i det bibelbaserte arbeidet mot hiv-/aids i hjemlandet.

Foto: Hirut Alemayhu, hiv-positiv enke fra Etiopia, har engasjert seg i det bibelbaserte arbeidet mot hiv-/aids i hjemlandet.

- Bruker all min styrke på å hindre at flere blir smittet

29. november 2013.

– Hevnen over hiv er at jeg bruker all min styrke på å hindre at flere blir smittet. Det sier den etiopiske kvinnen Hirut Alemayhu som i dag er en sterk drivkraft i det bibelbaserte hiv-/aids-arbeidet i Etiopia.

Søndag 1. desember blir aidsdagen 2013 markert over hele verden.
Aidsdagen er en verdensomspennende solidaritetsdag for alle som er berørt av sykdommen. Den ble innstiftet av Unaids, FNs organ til bekjempelse av hiv og aids, i 1988.

«Den barmhjertige samaritan»
Cirka 34 millioner mennesker i verden lever med hiv-infeksjon, og den største andelen, cirka 68 prosent, bor i afrikanske land sør for Sahara. Gjennom programmet «Den barmhjertige samaritan» deltar Det Norske Bibelselskap aktivt i arbeidet mot hiv i Afrika. Programmet gjennomføres i samarbeid med de lokale kirkene. Med utgangpunkt i fortellingen om den barmhjertige samaritan i Bibelen formidles budskapet om håp og verdighet blant de hiv-positive, og utfordrer dermed fordommer og negative holdninger i kirker og lokalsamfunn.

Suksessrate på 99 prosent
Hirut Alemayhu er en hiv-positiv enke i Etiopia som har blitt en nøkkelperson i arbeidet som Bibelselskapet driver sammen med Det etiopiske bibelselskap. Hirut holdt sin hiv-status skjult i mange år, selv fra sin datter.

– Da mannen min døde av aids, sa folk at hiv var en straff fra Gud. Da jeg fant ut at jeg hadde sykdommen ble jeg skamfull og holdt det hemmelig. Jeg løy til og med for min datter, forteller hun. Alt endret seg imidlertid da hun ble invitert med på en workshop i regi av programmet «Den barmhjertige samaritan».

– Nå bruker jeg hver mulighet til å fortelle mennesker om hiv og aids, men jeg er spesielt opptatt av gravide kvinner. Jeg oppsøker dem og ber dem hiv-teste seg. Dersom de har hiv sørger jeg for at de får riktig behandling og rådgivning slik at de ikke bringer viruset videre til sitt ufødte barn. På et tidspunkt hadde hun 360 kvinner til oppfølging, hele 359 av disse fikk hiv-frie babyer. Hirut Alemayhu er et av flere hundre tusen mennesker i Afrika sør for Sahara som har blitt hjulpet av programmet «Den barmhjertige samaritan».

– Jeg lærte at hiv er en sykdom på lik linje med alle andre, at den kan bli behandlet og at jeg kan leve et godt og produktivt liv. For første gang opplevde jeg å kunne åpne opp og fortelle min historie. Hirut ønsket å hjelpe andre som var i tilsvarende situasjon til å oppdage denne sannheten.

– Min hevn over hiv er at jeg bruker all min styrke på å hindre at flere blir smittet, sier hun.

Fremdeles fordommer
FN-organet Unaids har rapportert en reduksjon på 35 prosent i antall nye smittede barn siden 2009, og 62 prosent av gravide kvinner får nå medisiner for hiv. Rapporten viser også andre betydelige forbedringer i bekjempelsen av hiv og aids. Kampen nytter, men fremdeles er fordommene mot hiv-positive sterke og tydelige både i Norge og resten av verden.

Vær med å markere Verdens aidsdag på søndag ved å bli med på et arrangement, eller ved å bære den røde sløyfen som symboliserer solidaritet med alle som er berørt av hiv og aids.

Verdens aidsdag 1. desember 2013Støtt programmet «Den barmhjertige samaritan»

Kun 349 kroner er nok til kursmateriell for hele 50 personer. Med din støtte kan vi redde liv!
Les mer

Den barmhjertige samaritan

Kurset skaper en plattform for samtale rundt vanskelige temaer.
Et av våre bistandsprosjekt er et bibelbasert holdningsskapende program om hiv og aids.
Les mer

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO