Gå til innhold

5 Ransak dere selv om dere er i troen. Prøv dere selv! Eller merker dere ikke at Jesus Kristus er i dere? Består dere kanskje ikke prøven?

Tidligere bibelsekretær Gerd Sollid Lunde sovnet fredfullt inn 12. desember, 86 år gammel.

Foto: Tidligere bibelsekretær Gerd Sollid Lunde sovnet fredfullt inn 12. desember, 86 år gammel.

Minneord over bibelsekretær Gerd Sollid Lunde

18. desember 2013.

Det er nesten uvirkelig at et så spill levende menneske, som Gerd Sollid Lunde var, ikke er her mer. Like før jul, 12. desember, sovnet hun fredfullt inn, 86 år gammel.

Gerd Sollid Lunde var født i 1927 og var således godt voksen da hun i 1979 ble kalt til å arbeide i Bibelselskapet som bibelsekretær for østlandsregionen av generalsekretær Birger Mathisen. Hun var trofast mot dette kallet i 17 år før hun i 1996 gikk av med pensjon.

Både privat og gjennom sitt arbeid som bibelsekretær på Østlandet, spredte hun en lys og sprudlende Kristus- og bibelglede kombinert med sine egne erfaringer fra et liv i både medgang og motgang. Det var noe ekte og livsnært over Gerds liv og forkynnelse, og hun kunne trollbinde både ungdom og eldre. Når hun fikk fem minutter på en KRIK-leir for ungdom, var det ingen i salen som lurte på hva denne dama brant for! En av våre mest kjente forkynnere, som også var generalsekretær for et misjonsselskap, fortalte fra en reise han hadde gjort i et av dalstrøka på Østlandet. ”Overalt hvor jeg kom snakket de bare om hun fra Bibelselskapet som hadde vært der før meg!” Det var Gerd han snakket om. Når hun kom tilbake fra de mange og ofte slitsomme reisene sine, måtte hun fortelle om alle de flotte menneskene hun hadde truffet og de merkelige stedene hun hadde besøkt. Vi som arbeidet sammen med henne kunne ofte være bekymret når hun skulle ut og kjøre lange strekninger i mørket og på glatte veier. Vi fikk i hvert fall overtalt henne til å ha med seg mobiltelefon når hun kjørte.

Det var ingen som kunne fortelle så levende fra bibelarbeidet i andre land, og inspirasjonen hentet hun ikke minst fra egne opplevelser på reise til land der Bibelmisjonen hadde spesielle prosjekter. Jeg husker spesielt den turen hun absolutt ville ta til Bangladesh. Da hun kom tilbake innrømmet hun at dette kanskje var litt i overkant. ”Jeg følte meg omsvermet av et menneskemylder hvor jeg enn gikk, og jeg var jo ganske synlig – over et hode høyere enn alle andre!” sa hun. Vi var glade for at hun kom helskinnet hjem.

Gerd var en fremragende bibelformidler, noe hun også dokumenterte gjennom bøker hun skrev. Titlene på et par av dem sier ganske mye om hvor hennes hjerte lå: Fotfeste – tanker om tro, Bibelselskapet 1999 og Lese i Bibelen – jeg?, Bibelselskapet 1985.

Selv om hun elsket arbeidet sitt i Bibelselskapet, merket vi også hvor stor plass familien med barn, svigerbarn og barnebarn hadde i hennes hjerte. Hun hadde et åpent hjem, noe ikke minst barnebarna visste å sette pris på, særlig årene etter at hun ble pensjonist.

Det er med stor takknemlighet vi lyser fred over Gerd Sollid Lundes minne.

Stein Mydske,
tidligere generalsekretær i Bibelselskapet

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO