Gå til innhold

31 Siden forlot han Tyros-området igjen. Han tok veien om Sidon og dro mot Galileasjøen gjennom Dekapolis-landet.

Bibelselskapet og Handverk har fått Merket for god design for den nye konfirmantbibelen. (Foto: Handverk)

Foto: Bibelselskapet og Handverk har fått Merket for god design for den nye konfirmantbibelen. (Foto: Handverk)

Designpris til Konfirmantbibelen

17. desember 2014. Henning Poulsen (Pressenytt)

Bibelselskapet har laget en konfirmantbibel som vekker oppsikt og begeistring. Under designdagen i Oslo 17. april ble den lønnet med det ettertraktede Merket for god design.

Utmerkelsene ble delt ut onsdag 17. april i Oslo under Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd.
– Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne vi har i Norge akkurat nå, sier Thea Mehl, prosjektleder i Norsk Designråd.

– Kirkedød bare én generasjon unna
Da den nye bibeloversettelsen kom i 2011 måtte Konfirmantbibelen fornyes fra bunnen av. En biskop i Den norske kirke kom med følgende utfordring til Bibelselskapet:
– Vi har en stabel med konfirmantbøker og -hefter å drasse på. Lag én bok av det!

Samtidig lå det noe langt mer alvorlig bak, nemlig et behov for å møte dagens unge mennesker på deres egne premisser.
– Kirkens død er aldri mer enn én generasjon unna. Bibelens innhold er troens innhold. Den må formidles inn mot stadig nye ungdomskull for at innholdet skal oppleves som relevant og meningsfullt, sier Hans-Olav Mørk, forlagsredaktør i Bibelselskapet.


Døråpner til teksten

I designbyrået Handverk fant Bibelselskapet en passende samarbeidspartner i den prisbelønte ungdomsbokdesigneren Eivind Stoud Platou.
– God design er en døråpner til teksten. Bibelen er et levende budskap, skapt for å bli formidlet. Derfor må formidlingen skje i et formspråk som lever nå, i dag, understreker Mørk.

Designer og redaksjonsteam valgte å bruke klassiske symboler fra kirkekunsten. Disse ble tolket og uttrykt på en ny måte, samtidig som nye symboler også ble hentet utenfra.
– Dagens unge er rå til å lese symboler på internett og i graffitien på byens vegger. Mange av disse symbolene er like gamle som Bibelen og Kirken, og har blitt hentet derfra og inn i dagens graffiti. Nå skjedde det noe uventet: Graffitien ble hentet tilbake fra gaten og inn i Bibelen igjen, forteller Mørk.


Dødninghode på omslaget

En idé som var med fra begynnelsen var å lage omslag med lomme slik at konfirmanten selv kunne bestemme hvordan forsiden skulle se ut. Hver av de fire løse smussomslagene er personlige tolkninger av Bibelens innhold fra forskjellige illustratører. Grafittikunstner Thomas Stønjum utsmykket Grinilunden kirke i Bærum før den ble revet. Basert på ett av disse veggmaleriene utformet Platou et omslag som ble tungt å svelge for Bibelselskapet: Et dødninghode med blomster som vokste ut av øyenhulene. Mørk er glad for at de valgte å være vågale.
– Omslaget med dødninghodet er kanskje det ved Konfirmantbibelen som har berørt flest og sterkest. Motreaksjonene kom fra enkelte av kirkens konfirmantveiledere. Andre påpekte at de aldri før hadde har sett konfirmanter sette seg ned utenfor kirken for å bla i Konfirmantbibelen og diskutere hvilket omslag de skulle velge, sier forlagsredaktøren.

Bibel med bruksanvisning
Utgiveren ønsket også at konfirmantene skulle bruke bibelen sin aktivt og gjøre den til sin egen. Foran i boken er det derfor en bruksanvisning: ”Slik kan en velbrukt Konfirmantbibel se ut”. Her oppfordres det til notering og understreking så vel som tegning og skriving av vennehilsener.

Den nye Konfirmantbibelen ble snart en stor suksess. Allerede tre måneder etter lanseringen i juli 2012 hadde salget oversteget hele 2011-salget til den gamle versjonen. Totalt solgte Bibelselskapet 25 000 eksemplarer i fjor.

1000 år med bibeldesign
Bibelselskapet har flere ganger i de seneste årene blitt prisbelønt for sin bibeldesign, men forholdet mellom designfaget og den hellige boken strekker mye lengre tilbake i historien.

– Begrepsparet Bibel og design har hørt sammen i mer enn tusen år. De første kristne var fattige og brukte billig materiale, papyrus. Etter hvert ble bøkene skrevet på pergament og ble mer velutstyrte og vakre, med rike illustrasjoner og kalligrafert håndskrift. De første trykte biblene var praktutgaver. Noen av verdens vakreste bøker gjennom tidene er bibler, forteller Mørk.

Kontaktpersoner:

  • Bibelselskapet, redaktør Hans-Olav Mørk, mobil 413 29 711
  • Norsk Designråd, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819
  • Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639
  • Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Designråd

Les også:


Merket for god design:

  • En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk Designråd
  • Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter
  • Bedrifter og designbyrå søker med produkter eller løsninger de har utviklet i fellesskap
  • I år var det 143 søkere
  • 17. april mottar 39 av disse Merket for god design

Epost: post@bibel.noTelefon: 47 97 64 50
Postadr: Pb.6624 St.Olavs plass 0129 OSLO
Besøksadr: Bernhard Getz' gate 3 0165 OSLO